Kontrolór potravín: Jedlo z donášky by som nikdy nejedol, na toto sa zabúda

Bývalý profesionálny kontrolór potravín pripomína málo spomínané riziko jedla z dovozu. Na toto podľa neho netreba zabúdať.
Kto by si ho z času na čas nedoprial? Jedlo z donášky je skvelou náhradou za reštauráciu alebo domácu kuchyňu v čase, keď nemáme čas alebo chuť na prípravu hlavného chodu vlastnými rukami.
Ako však pre denník Daily Mail tvrdí bývalý kontrolór americkej Správy potravín a liečiv (FDA) Darin Detwiler, jedlo, ktoré vám donášková služba donesie už vychladnuté, nie je len malá nepríjemnosť, ale aj potenciálne riziko šírenia nebezpečných mikroorganizmov.
Donáška cez kuriéra
Podľa Detwilera je najväčším rizikom objednávanie jedla z reštaurácie cez tretiu stranu, teda cez spoločnosť, ktorá sa špecializuje len na prevoz jedla, ale nie jeho prípravu.
„Domov by som si neobjednal jedlo cez tretiu stranu,“ uviedol Detwiler pre Daily Mail. „Kým vám ho prinesú, chvíľu to potrvá, a za ten čas ho pravdepodobne nebudú udržiavať vo vhodnej teplote.“
Čím dlhšie trvá vyzdvihnutie a dovoz pripraveného jedla, tým dlhšie zotrváva v nevhodných podmienkach, ktoré zvyšujú riziko, že sa na ňom začnú množiť baktérie ako salmonela a E. coli.
Samotná FDA pritom varuje, že v prípade, že teplota jedla klesne na 5 až 57 stupňov Celzia, dochádza k rýchlemu šíreniu baktérií, ktorých množstvo sa každých 20 minút zdvojnásobuje.
Obzvlášť nebezpečné sú z tohto pohľadu jedlá, ktoré obsahujú surové prísady, ako je suši alebo niektoré ryby.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor
Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.