Tento recept na jablkový koláč je chutný aj zdravý. Crumble je tak dobrý, že na pekáči dlho nevydrží
- 19:34 16.03.2024
- Svet
Strážite si líniu? Alebo sa len chcete stravovať zdravšie? V každom prípade si tento chutný jablkový koláč jednoducho zamilujete.
Jablkový koláč celosvetovo patrí medzi tie najpopulárnejšie pochúťky. Recepty a podoby na jablkový koláč sa v rôznych kútoch sveta rôznia, ale jednu vec majú spoločnú – sú chutné, ale aj v istej miere nezdravé. Jablká sú síce plné vitamínov a obsahujú aj vlákninu, avšak pridáva sa k nim hŕba cukru. Ak teda dbáte na zdravú výživu, podobné dezerty si asi často odopierate. Ale nemusíte, existuje totiž aj chutná a zdravá alternatíva.
Jablká nešúpte, v šupke je množstvo živín
Pri príprave jablkového koláča sa ľudia dopúšťajú jednej chyby a to je šúpanie jabĺk. Pritom práve šupka je tiež veľkým zdrojom vlákniny aj vitamínov. Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva má stredne veľké jablko s odstránenou šupkou len 2,1 gramu vlákniny, zatiaľ čo jablko so šupkou má 4,37 g. Podobne, keď ošúpete jablko, stratíte 41 % vitamínu A, 23 % vitamínu C a neuveriteľných 76 % vitamínu K na jedno stredne veľké jablko. Preto by ste jablko nemalí šúpať, keď ho idete ďalej spracovať.
To však nie je jediná zmena v tomto recepte. V tomto chrumkavom koláči sa kladie dôraz na jablká a vypúšťa sa pridaný cukor, aby váš maškrtný jazyk uspokojil zdravším spôsobom. Jablká Granny Smith dodajú nádhernú kyslosť, ktorá dopĺňa mimoriadne chrumkavú mrveničku. Možno ani nespoznáte rozdiel od tradičného koláča. Príprava podľa tohto receptu vám navyše zaberie približne len 40 minút.
Foto: PosiNote/Shutterstock.com
Na zdravý jablkový crumble budete potrebovať:
Základ
- 4 jablká Granny Smith, so šupkou, jadierkami a nakrájané na polcentimetrové plátky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička javorového sirupu
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého zázvoru
Mrvenička
- 240ml ovsených vločiek
- 110g nasekaných pekanových orechov
- 2 PL hroznového oleja
- 3 PL javorového sirupu
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- štipka mletého muškátového orieška
- ¼ lyžičky kuchynskej soli
Príprava
- Predhrejte rúru na 190°C. Okraje pekáča či zapekacej misky s rozmermi 23x23cm zľahka vymastite.
- Do veľkej misy dajte plátky jabĺk, vanilku, javorový sirup, škoricu a zázvor. Zľahka premiešajte, aby sa jablká rovnomerne obalili. Jablkovú zmes rovnomerne rozotrite na dno pripravenej zapekacej misy.
- V samostatnej miske zmiešajte prísady na polevu a dobre ich premiešajte. Polevu nalejte na jablkovú zmes a jemne ju pretraste, prípadne potľapkajte do jablkového základu.
- Pečte, kým poleva nezačne hnednúť, približne 30 až 40 minút.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.
Experti varujú: Takto umývačku nezapínajte, prídete o peniaze
Porovnávací portál zisťoval, ktorý program na umývačke riadu je najmenej efektívny z hľadiska šetrenia času a peňazí.