Kupujete zeleninu bez vitamínov?
Prídete do obchodu a z toľkých informácií, ktoré ste počuli z médií o tom, čo je zdravé a čo nie sa vám zrazu zakrúti hlava. Na jednej strane regálov na vás striehne BIO, na druhej zelenina tváriaca sa ako zdravá, a potom prídete k boxom s mrazenou zmesou a už naozaj neviete, čo bude lepšou voľbou.
Mrazená zelenina je vraj zdravšia ako čerstvá. Pozrime sa na tento názor trochu viac do hĺbky. Vždy to totiž nemusí byť tak celkom pravda. Ak chceme porovnať nutričnú hodnotu mrazenej a čerstvej zeleniny, nemôžeme všetky druhy hádzať do jedného vreca. To závisí práve od jej typu.
Čítajte: Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?
Potraviny s vysokým obsahom vitamínov B a C by sa mali konzumovať vždy čerstvé. Sú totiž rozpustné vo vode a počas ich prípravy sa môžu zo zeleniny vytratiť. Hlúbová zelenina ako kapusta, kel a karfiol sú vo všeobecnosti výživnejšie čerstvé ako rozmrazené. Zachovávajú si v sebe dôležité látky ako antioxidanty a fytochemikálie, ktoré podľa mnohých výskumov zabraňujú vzniku rôznych druhov nádorových ochorení.
Čerstvá, no bez vitamínov
To však neznamená, že čerstvá zelenina je úplne imúnna na stratu zdraviu prospešných látok. Dokonalým príkladom sú potraviny, ktoré strávia poriadne dlhú dobu v skladoch obchodných reťazcov. Prirátajte k tomu nekonečnú cestu, ktorú musela zelenina či ovocie pred dovezením do supermarketov absolvovať.
Čítajte: Čím sa je najvhodnejšie prejedať?
Prostriedky proti škodcom, doprava, manipulácia...Nečudo, že mrazená zelenina má často vyššie hladiny živín ako čerstvé produkty, ktoré si kúpite v supermarketoch. Za dobu, ktorú takáto zelenina vytiahnutá zo zeme príde na vaše taniere, stráca približne polovicu svojho pôvodného obsahu živín.
Prečo je to tak?
Čerstvá zelenina a ovocie po zbere začína produkovať enzýmy (trypsín a chymotrypsín). Tie sú zodpovedné za postupnú stratu farby, chuti a živín. Vplyv týchto enzýmov možno zastaviť práve spomínaným zamrazením.
Mrkva áno, hrášok nie!
A dostávame sa k tomu, ktoré z nich je lepšie zamraziť. Ide o potraviny s vysokým obsahom živín rozpustných v tukoch - vitamín A, E a karotenoidy. Takže ak zamierite v potravinách k boxom s mrazenými sáčkami, vezmite si do košíka pokojne mrkvu, listovú zeleninu či brokolicu. Štúdie ďalej radia, že rozmrazovanie pred varením môže urýchliť stratu vitamínu C v hrášku, špenáte a zelených fazuľkách.
Ako variť vitamíny?
Udržanie vitamínov a živín v zelenine a ďalších surovinách závisí aj na spôsobe prípravy jedla. Ak ste už prepadli čaru parných hrncov, viete o čom hovoríme. Ak nie, dajte im šancu! Výskumy dokázali, že varenie na pare dokonca zvyšuje hladinu antioxidantov a fytochemikálií - karotenoidov a polyfenolov, najmä v mrkve a brokolici.
Čítajte: Avokádom proti cukrovke, rakovine a ďalším chorobám
Ak máte v obľube vyprážanie a myslíte si, že ste skonzumovali zdravú obalenú zeleninu, mýlite sa. Tento spôsob prípravy jedla kľúčové živiny poškodzuje. Ako príklad môžeme uviesť vypraženú brokolicu, ktorá stráca cenný chlorofyl, bielkoviny a vitamín c.
Najlepšie rady pre prípravu zeleniny
Obmedzte množstvo vody, varte ju na nižších teplotách a nie dlhšie ako odporúčaných desať minút!
Samozrejme, zdravé jedlá priamo z vašej záhradky či záhradky vašej mamy nemôžu ničomu konkurovať. Máte istotu, že nie sú postriekané chémiou pre dodanie lepšej farby a dlhšej výdrže v skladoch obchodných reťazcov.
Čítajte: Objavte liečivú silu červenej repy
Intímne zdravie v zime: Na toto by ženy nemali zabúdať v chladných mesiacoch
Chladné počasie môže mnohým ženám priniesť zdravotné komplikácie.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.