Bylinný ocot: Takto si ho vyrobíte pomocou čerstvých aj sušených byliniek
- 7:25 08.04.2024
- Bratislava
Existujú dve metódy prípravy domáceho bylinkového octu.
Bylinný ocot je skvelým dochucovadlom, ktoré sa hodí do mnohých jedál. Bylinkové octy poskytujú jednoduchý spôsob, ako oživiť napríklad zemiakový šalát alebo šalátový dresing.
Bylinný ocot môžete pripraviť z čerstvých alebo sušených byliniek a z octu izbovej teploty alebo zohriateho octu. Horúci ocot je najlepšia metóda pre sušené bylinky a je pripravený na použitie už za týždeň. Lepší výrobok s vyváženejšou chuťou však získate, ak použijete čerstvé bylinky a ocot izbovej teploty. Na túto metódu však potrebujete trochu trpezlivosti a času. Ocot z čerstvých bylín nebude hotový skôr ako o 2 týždne.
Najlepšia metóda: Čerstvé bylinky, ocot izbovej teploty a trpezlivosť
Toto je najlepší spôsob výroby bylinkového octu, pri ktorom sa oplatí čakať týždeň navyše. Je to tiež jediná metóda, ktorú môžete použiť, ak pracujete s kvetmi bylín, ako sú napríklad kvety cesnaku a pažítky.
- Čerstvé bylinky zľahka rozdrvte, aby sa uvoľnila ich vôňa a chuť. Bylinky dajte do čistej sklenenej nádoby.
- Bylinky zalejte octom, kým nebudú úplne ponorené v tekutine. Na bylinkový ocot sa obzvlášť dobre hodí biely vínny ocot. Môžete použiť aj červený vínny ocot, ale jeho chuť je ostrejšia. Jablčný ocot je dobrou voľbou pre bylinky s výraznou chuťou, ako je šalvia.
- Pohár dôkladne zatvorte a označte ho názvom použitej byliny a dátumom. Skladujte pri izbovej teplote mimo dosahu priameho svetla alebo tepla po dobu 2 týždňov.
- Ocot preceďte do peknej, čistej sklenenej fľaše. Použité bylinky kompostujte alebo zlikvidujte. Ak chcete v octe nechať plávať nejaké bylinky na ozdobu, je vhodné použiť jednu alebo dve sušené vetvičky tej istej bylinky, ktorú ste použili na výrobu octu. Napríklad v hotovom octe nechajte plávať niekoľko vetvičiek sušeného estragónu na ozdobu. Čerstvé bylinky dodajú najlepšiu chuť, ale sušené bylinky si lepšie zachovajú svoj tvar a farbu.
- Fľašu zazátkujte alebo pevne zatvorte.
Foto: Fotema/Shutterstock.com
Rýchlejšia metóda: Horúci ocot a sušené bylinky
Túto metódu môžete použiť v ktoromkoľvek ročnom období, pretože vám stačia sušené bylinky. Horúci ocot lepšie extrahuje aromatické oleje zo sušených byliniek ako ocot izbovej teploty. Čerstvé bylinky však naopak s horúcim octom strácajú časť svojej arómy.
- Čistú sklenenú nádobu z tepelne odolného skla naplňte do 1/3 sušenými bylinkami.
- Ocot zahrejte len na miernom ohni (nenechajte ho úplne zovrieť).
- Sušené bylinky zalejte horúcim octom. Pohár pevne zakryte a označte názvom použitých byliniek a dátumom. Skladujte pri izbovej teplote mimo dosahu priameho svetla alebo tepla po dobu 1 týždňa.
- Ocot preceďte do peknej, čistej sklenenej fľaše. Použité bylinky kompostujte alebo zlikvidujte. Ak chcete, pridajte niekoľko vetvičiek sušených byliniek na ozdobu. Fľašu pevne zavrite alebo zazátkujte.
Bylinný ocot skladujte mimo dosahu priameho svetla alebo tepla pri izbovej teplote až 2 mesiace alebo v chladničke až 6 mesiacov.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.
Experti varujú: Takto umývačku nezapínajte, prídete o peniaze
Porovnávací portál zisťoval, ktorý program na umývačke riadu je najmenej efektívny z hľadiska šetrenia času a peňazí.
Vysoké účty za elektrinu? 3 chyby, ktorým sa musíte vyhnúť
Ak vás večne trápi vysoká spotreba elektrickej energie v domácnosti, na vine môžu byť traja „žrúti“ elektriny.