Pravda o čiernych olivách: Takto v skutočnosti vznikajú
- 10:29 09.04.2024
- Bratislava
Zmenu farby olív je možné dosiahnuť niekoľkými spôsobmi.
Čierne olivy sa od bežných zelených olív odlišujú nielen farbou, ale aj chuťou. Aj keď by si mnohí mysleli, že farbu určuje druh olív, v skutočnosti sú všetky olivy najprv zelené.
Existujú dva základné spôsoby, ako vznikajú čierne olivy, pričom prvý z nich je prirodzený a odzrkadľuje vyššiu zrelosť olív. Druhý spôsob však používa chemikálie, o ktorých mnohí ľudia netušia.
Chemické spracovanie je časté pri výrobe komerčne dostupných konzervovaných čiernych olív, ktoré často nájdete v obchodoch s potravinami. Vďaka tomuto procesu je možné celoročne predávať čierne olivy s rovnakou chuťou a textúrou.
Čierne olivy, ktoré vznikajú prirodzeným zrením
Foto: nito/Shutterstock.com
Pri prirodzenom spôsobe čierne olivy zrejú na strome, kde postupne menia farbu zo zelenej na červenohnedú, tmavofialovú a nakoniec na čiernu. Tento proces zrenia sa môže líšiť v závislosti od odrody olivovníka a lokálnych podmienok.
Keď sú olivy úplne zrelé, zberajú sa a spracúvajú rôznymi spôsobmi na zachovanie ich chuti, textúry a farby. Metódy spracovania zahŕňajú fermentáciu, solenie, či uloženie do oleja alebo slaného nálevu.
Chemicky ošetrené čierne olivy
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com
V prípade chemického ošetrovania sa procesu zrenia pomáha rôznymi látkami. Zelené olivy, ktoré ešte nedosiahli plnú zrelosť, môžu byť spracované hydroxidom sodným na odstránenie horkosti a následne sú ošetrené kyslíkom na urýchlenie zmeny farby. Tomuto procesu môže predchádzať ešte fermentácia.
Na stabilizáciu tmavej farby sa niekedy používajú železné soli, ktoré olivám dodajú jednotnú čiernu farbu a zároveň ich udržia mäkké. Je to napríklad glukonát železnatý, ktorý na obaloch nájdete pod označením E579.
Zdravotné benefity olív
Foto: Michele Ursi/Shutterstock.com
Okrem rozdielu v procese zrenia a spracovania sa čierne a zelené olivy líšia aj v nutričnom profile, pričom zelené a čierne olivy majú svoje jedinečné zdravotné prínosy. Napriek tomu, že zelené olivy nie sú zrelé, sú bohatým zdrojom mononenasýtených tukov a antioxidantov. Obsahujú tiež vápnik a draslík. Čierne olivy sú tiež plné základných živín aj minerálnych látok. Okrem toho poskytujú dôležité vitamíny E a A, ktoré prispievajú k zdravej pokožke, očiam a imunitnému systému.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.
Experti varujú: Takto umývačku nezapínajte, prídete o peniaze
Porovnávací portál zisťoval, ktorý program na umývačke riadu je najmenej efektívny z hľadiska šetrenia času a peňazí.
Vysoké účty za elektrinu? 3 chyby, ktorým sa musíte vyhnúť
Ak vás večne trápi vysoká spotreba elektrickej energie v domácnosti, na vine môžu byť traja „žrúti“ elektriny.