• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
10°Bratislava

Pravda o čiernych olivách: Takto v skutočnosti vznikajú

  • 10:29 09.04.2024
  • Bratislava
Pravda o čiernych olivách: Takto v skutočnosti vznikajú

Zmenu farby olív je možné dosiahnuť niekoľkými spôsobmi.

Čierne olivy sa od bežných zelených olív odlišujú nielen farbou, ale aj chuťou. Aj keď by si mnohí mysleli, že farbu určuje druh olív, v skutočnosti sú všetky olivy najprv zelené.

Existujú dva základné spôsoby, ako vznikajú čierne olivy, pričom prvý z nich je prirodzený a odzrkadľuje vyššiu zrelosť olív. Druhý spôsob však používa chemikálie, o ktorých mnohí ľudia netušia.

Chemické spracovanie je časté pri výrobe komerčne dostupných konzervovaných čiernych olív, ktoré často nájdete v obchodoch s potravinami. Vďaka tomuto procesu je možné celoročne predávať čierne olivy s rovnakou chuťou a textúrou.

Čierne olivy, ktoré vznikajú prirodzeným zrením

Foto: nito/Shutterstock.com

Pri prirodzenom spôsobe čierne olivy zrejú na strome, kde postupne menia farbu zo zelenej na červenohnedú, tmavofialovú a nakoniec na čiernu. Tento proces zrenia sa môže líšiť v závislosti od odrody olivovníka a lokálnych podmienok.

Keď sú olivy úplne zrelé, zberajú sa a spracúvajú rôznymi spôsobmi na zachovanie ich chuti, textúry a farby. Metódy spracovania zahŕňajú fermentáciu, solenie, či uloženie do oleja alebo slaného nálevu.

Chemicky ošetrené čierne olivy

Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

V prípade chemického ošetrovania sa procesu zrenia pomáha rôznymi látkami. Zelené olivy, ktoré ešte nedosiahli plnú zrelosť, môžu byť spracované hydroxidom sodným na odstránenie horkosti a následne sú ošetrené kyslíkom na urýchlenie zmeny farby. Tomuto procesu môže predchádzať ešte fermentácia.

Na stabilizáciu tmavej farby sa niekedy používajú železné soli, ktoré olivám dodajú jednotnú čiernu farbu a zároveň ich udržia mäkké. Je to napríklad glukonát železnatý, ktorý na obaloch nájdete pod označením E579.

Zdravotné benefity olív

Foto: Michele Ursi/Shutterstock.com

Okrem rozdielu v procese zrenia a spracovania sa čierne a zelené olivy líšia aj v nutričnom profile, pričom zelené a čierne olivy majú svoje jedinečné zdravotné prínosy. Napriek tomu, že zelené olivy nie sú zrelé, sú bohatým zdrojom mononenasýtených tukov a antioxidantov. Obsahujú tiež vápnik a draslík. Čierne olivy sú tiež plné základných živín aj minerálnych látok. Okrem toho poskytujú dôležité vitamíny E a A, ktoré prispievajú k zdravej pokožke, očiam a imunitnému systému.

Zdroj: Info.sk, TM, oliviadaolive.com, mashed.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

VČERA - 8:06Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

21:36 19.04.2025Zaujímavosti

Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

21:05 19.04.2025Zaujímavosti

Výskum sa pozrel na kognitívne schopnosti súčasných sedemdesiatnikov.