• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.1.2025Meniny má Alexej
10°Bratislava

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

  • 6:43 29.04.2024
  • Bratislava
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Banány sú obľúbenou položkou v nákupných košíkoch Slovákov, no nie všetci si vedia poradiť s ich skladovaním. Na internete nájdete mnoho trikov, ako im predĺžiť životnosť, vrátane používania potravinovej fólie alebo mikroténového vrecka, no neraz úplne postačí, keď ovociu doprajete správnu teplotu.

Banány sa kazia rýchlo, takto proces spomalíte

Foto: Pawel Michalowski/Shutterstock.com

Jeffrey Brecht je floridský botanik, ktorý sa v rámci výskumu špecificky zaoberá trvanlivosťou plodín po ich zbere. S blogom Best Food Facts sa podelil o svoj odborný názor na správne skladovanie banánov, v ktorom hrá hlavnú rolu teplota prostredia.

„Banány nenechávajte položené na kuchynskej linke. Proces hnitia u nich môžete spomaliť tak, že ich odložíte na chladné miesto (s najnižšou teplotou 14 stupňov Celzia).“

Aby banány ostali čo najdlhšie čerstvé, mali by ste ich chrániť pred priamym slnečným žiarením a horúcimi kuchynskými zariadeniami. Ideálna je polička v chladnej časti kuchyne alebo suchá a chladná špajza.

„Banány môžete skladovať aj v plastovom vrecku, ktoré obmedzuje rozptyl dýchacích plynov a vytvára vhodnú atmosféru, no skúšanie tohto postupu je rizikové, lebo môže dôjsť až ku kvaseniu.“

Do chladničky ich nevkladajte

Na otázku, či je vhodné skladovať banány v chladničke, Brecht odpovedá jasné nie.

„Banány sú tropické ovocie veľmi citlivé na chlad. Aj niekoľko hodín v teplote pod 14 stupňov im môže uškodiť, pričom väčšina chladničiek je nastavená na teplotu 3 až 5 stupňov. Poškodenie sa na pohľad prejavuje zmenou sfarbenia pod šupkou.“

Chladenie banánov okrem toho podľa odborníka vedie k oslabeniu ich chuti a strate vitamínu C.

K hnitiu a ku kazeniu banánov dochádza pri reakcii s etylénom, ktorý toto ovocie prirodzene produkuje. Na rozdiel od iných druhov ovocia ho banány tvoria najviac, preto patria k najrýchlejšie sa kaziacim potravinám.

Zdroj: Info.sk, DP, bestfoodfacts.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

DNES - 6:55Zaujímavosti

Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

VČERA - 19:21Zaujímavosti

Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.

Experti varujú: Takto umývačku nezapínajte, prídete o peniaze

Experti varujú: Takto umývačku nezapínajte, prídete o peniaze

20:45 06.01.2025Zaujímavosti

Porovnávací portál zisťoval, ktorý program na umývačke riadu je najmenej efektívny z hľadiska šetrenia času a peňazí.

Vysoké účty za elektrinu? 3 chyby, ktorým sa musíte vyhnúť

Vysoké účty za elektrinu? 3 chyby, ktorým sa musíte vyhnúť

20:11 06.01.2025Zaujímavosti

Ak vás večne trápi vysoká spotreba elektrickej energie v domácnosti, na vine môžu byť traja „žrúti“ elektriny.