• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
11°Bratislava

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

  • 6:43 29.04.2024
  • Bratislava
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Banány sú obľúbenou položkou v nákupných košíkoch Slovákov, no nie všetci si vedia poradiť s ich skladovaním. Na internete nájdete mnoho trikov, ako im predĺžiť životnosť, vrátane používania potravinovej fólie alebo mikroténového vrecka, no neraz úplne postačí, keď ovociu doprajete správnu teplotu.

Banány sa kazia rýchlo, takto proces spomalíte

Foto: Pawel Michalowski/Shutterstock.com

Jeffrey Brecht je floridský botanik, ktorý sa v rámci výskumu špecificky zaoberá trvanlivosťou plodín po ich zbere. S blogom Best Food Facts sa podelil o svoj odborný názor na správne skladovanie banánov, v ktorom hrá hlavnú rolu teplota prostredia.

„Banány nenechávajte položené na kuchynskej linke. Proces hnitia u nich môžete spomaliť tak, že ich odložíte na chladné miesto (s najnižšou teplotou 14 stupňov Celzia).“

Aby banány ostali čo najdlhšie čerstvé, mali by ste ich chrániť pred priamym slnečným žiarením a horúcimi kuchynskými zariadeniami. Ideálna je polička v chladnej časti kuchyne alebo suchá a chladná špajza.

„Banány môžete skladovať aj v plastovom vrecku, ktoré obmedzuje rozptyl dýchacích plynov a vytvára vhodnú atmosféru, no skúšanie tohto postupu je rizikové, lebo môže dôjsť až ku kvaseniu.“

Do chladničky ich nevkladajte

Na otázku, či je vhodné skladovať banány v chladničke, Brecht odpovedá jasné nie.

„Banány sú tropické ovocie veľmi citlivé na chlad. Aj niekoľko hodín v teplote pod 14 stupňov im môže uškodiť, pričom väčšina chladničiek je nastavená na teplotu 3 až 5 stupňov. Poškodenie sa na pohľad prejavuje zmenou sfarbenia pod šupkou.“

Chladenie banánov okrem toho podľa odborníka vedie k oslabeniu ich chuti a strate vitamínu C.

K hnitiu a ku kazeniu banánov dochádza pri reakcii s etylénom, ktorý toto ovocie prirodzene produkuje. Na rozdiel od iných druhov ovocia ho banány tvoria najviac, preto patria k najrýchlejšie sa kaziacim potravinám.

Zdroj: Info.sk, DP, bestfoodfacts.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

VČERA - 8:06Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

21:36 19.04.2025Zaujímavosti

Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

21:05 19.04.2025Zaujímavosti

Výskum sa pozrel na kognitívne schopnosti súčasných sedemdesiatnikov.