Tekutina na povrchu jogurtu: Je prospešná pre naše zdravie?
- 19:36 30.04.2024
- Londýn

Tekutina, ktorá sa niekedy skrýva pod viečkom jogurtu, v skutočnosti nie je voda. Čo s ňou robiť?
Väčšina jogurtov po otvorení obsahuje zložku v pevnom a tekutom skupenstve. Tekutina, ktorá sa nachádza na povrchu hneď pod viečkom, však nevznikla následkom kondenzácie.
Ako vo videu na sociálnej sieti TikTok vysvetľuje britský lekár Karan Rajan, túto tekutinu vôbec netreba vylievať – v skutočnosti je prospešná pre zdravie a najlepšie urobíte, keď ju zamiešate do jogurtu.
Ako sa tam tekutina dostala?
Rajan vysvetľuje, že tekutina je nahromadená srvátka, ktorá vzniká po zrazení mlieka. Časť z nej ostáva po výrobe vo výslednom jogurte (najmä v prípade tekutejších prírodných jogurtov) a po dlhšom čase sa od neho začne oddeľovať.
„Čím dlhšie máte odložený jogurt, tým pravdepodobnejšie sa na jeho povrchu nahromadí vodnatý povlak.“
Mali by sme ju vylievať?
Ako ďalej vysvetľuje lekár, srvátka obsahuje množstvo bielkovín, vitamínu B12, vápnika, probiotík a minerálov. Je teda veľmi prospešná pre zdravie a netreba sa jej báť.
Ak vám prekáža konzistencia srvátky alebo ju z akéhokoľvek iného dôvodu nechcete jesť, Rajan odporúča nakupovať grécky alebo islandský jogurt, z ktorých sa srvátka odstraňuje najdôslednejšie, vďaka čomu majú hustú krémovú konzistenciu. Srvátka sa najčastejšie hromadí v jogurtoch s pridanými stabilizátormi.

Video: Dôchodkyňa vypadla zo šiesteho poschodia, stal sa však zázrak
Seniorka prežila desivý pád z výšky.

Veterinárka varuje: Ak toto robí váš pes počas spánku, nesmiete ho rušiť
Veterinárna lekárka upozorňuje chovateľov psov, aby v tomto prípade nikdy nebudili svojho domáceho miláčika.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet
Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala
Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori
Výskum sa pozrel na kognitívne schopnosti súčasných sedemdesiatnikov.