Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu
Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.
Železo je minerál nevyhnutný pre tvorbu krvi v organizme. Keďže si ho telo nedokáže samostatne vytvoriť, je potrebné ho prijímať zo stravy alebo z doplnkov, s čím vie pomôcť aj trik pri varení.
Vo videu na sociálnej sieti TikTok o tom hovorí britský lekár Karan Rajan, podľa ktorého pri zvyšovaní hladiny železa v krvi pomáha varenie v liatinovej panvici.
Ako pomáha správny výber riadu
Foto: Zigzag Mountain Art/Shutterstock.com
Z liatinovej panvice sa pri varení uvoľňujú drobné častice povrchového materiálu, a to najmä pri tepelnej úprave tekutých alebo kyslých jedál, vysvetľuje lekár.
„Čím dlhšie varíte, čím viac miešate, tým väčší povrch jedlo zasiahne, čo vedie k vyššiemu množstvu železa uvoľneného do jedla.“
Trik funguje najlepšie pri príprave jedál, ktoré sú samé o sebe bohaté na železo, v kombinácii s prísadami s obsahom vitamínu C. Ten totiž pomáha telu vstrebať všetko železo.
Rajanove slová potvrdzuje aj prieskum z roku 2003, ktorý na stránkach National Library of Medicine uvádza:
„Štúdie naznačujú, že jedlo pripravené v liatinovej panvici zvyšuje koncentráciu hemoglobínu u anemických pacientov alebo pacientov s nedostatočným množstvom železa v krvi.“
Anémiu tým nevyliečite
Podľa Rajana je varenie v liatine síce účinné, no nedá sa s istotou určiť, koľko železa vám dodá. Rozhodujúce sú pritom aj faktory ako váš vek, veľkosť panvice, typ vareného jedla a dĺžka varenia, či dokonca opotrebovanosť panvice.
Anemikom sa rozhodne neodporúča spoliehať len na železo z varenia v liatinovej panvici.
Nenápadný znak toho, že by ste si mali vymeniť zubnú kefku
Znakom opotrebovanej kefky sú nielen polámané štetiny. Pozor si treba dávať aj na tento faktor.
Defibrilátory nezachraňujú každého rovnako. Týmto ľuďom pomôžu len s ťažkosťami
Účinnosť defibrilátora dokáže ovplyvniť jeden faktor u zachraňovaného pacienta.
Škorica v káve: Takéto sú účinky škorice v obľúbenom nápoji
Štúdie sa pozreli na zdravotné účinky škorice.
Lekár: Zemiakový šalát by som nikdy nejedol, toto je dôvod
Gastroenterológovia považujú zemiakový šalát za hrozbu. Pre toto sa mu oblúkom vyhýbajú.
ŠÚKL upozorňuje na nebezpečné lieky, môžu zvyšovať riziko samovraždy
Pri užívaní liekov môže dochádzať k samovražedným myšlienkam.