• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
11°Bratislava

Na východe uviazli autá, Čertovica je zjazdná len s reťazami

  • 19:20 07.12.2013
  • BRATISLAVA
Na východe uviazli autá, Čertovica je zjazdná len s reťazami

Zima dorazila na Slovensko v plnej sile. Pred jej hrozbou varuje od rána aj Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahami I. a II. stupňa.


Vyšší stupeň platí pre niektoré okresy Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja, vietor tu môže nabrať rýchlosť od 90 do 126 kilometrov za hodinu. Výstraha I. stupňa pred búrlivým vetrom sa týka Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja.

Meteorológovia vydali aj výstrahu I. stupňa pred tvorbou snehových závejov v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

Prešovský kraj

Na cestách uviazli autá

Dopravnú situáciu pod Tatrami naďalej komplikuje silný vietor a sneženie. V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča platí na cestách II. kalamitný stupeň.

Najhoršia situácia je v okrese Poprad. Cestárom sa doteraz nepodarilo sprejazdniť cestu III. triedy medzi obcami Štrba a Šuňava.

Dopoludnia polícia uzavrela aj cestu I/67 medzi Popradom a Hranovnicou a cestu medzi Popradom a Spišským Bystrým. Agentúru SITA o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva policajného zboru Prešov. Oba úseky ciest polícia uzavrela, pretože pre silný vietor a sneženie tam uviazlo viacero áut a nedostali sa tam ani cestárske mechanizmy, ktoré by cestu upravili. Momentálne sú však cesty už prejazdné.

Ostatné cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča sú prejazdné. V regióne stále fúka silný vietor a sneží. V niektorých úsekoch ciest je takmer nulová viditeľnosť.

Žilinský kraj

Čertovica zjazdná len s reťazami, zasnežená je aj diaľnica

Väčšina ciest v Žilinskom kraji je pokrytá čerstvým, kašovitým až utlačeným snehom do piatich centimetrov, na vyššie položených cestách II. a III. triedy sa nachádza päť až desať centimetrov kašovitého, utlačeného až zľadovateného snehu.

Podľa centrálneho dispečingu Slovenskej správy ciest na diaľnici D1 medzi Ivachnovou a Jánovcami treba rátať s vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do jedného centimetra a na rýchlostnej ceste R3 medzi Sedliackou Dubovou a Tvrdošínom s kašovitým snehom do dvoch centimetrov.

Horský priechod Čertovica je podľa cestárov zjazdný len so snehovými reťazami a Veľké Pole je uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 metrov pre miestami zľadovatený sneh. Ostatné horské priechody v kraji sú prejazdné bez aktuálnych obmedzení.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v kraji po celú zimu uzavreté priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty, Príslop a Fačkovské sedlo. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou.

Nitriansky kraj

Vietor lámal stromy

Silný vietor opäť lámal stromy na viacerých miestach v Nitrianskom kraji. Hasiči mali počas dňa šesť výjazdov. Spadnuté stromy odstraňovali v meste Topoľčany na Krušovskej ulici, v Čechynciach v Nitrianskom okrese, v Palárikove a v Bánove v Novozámockom okrese a v obci Obid neďaleko Štúrova.

Ako informoval hovorca nitrianskych krajských hasičov Viliam Pánsky, nikto nebol zranený a nemali hlásené škody na majetku.

Cesty v Nitrianskom kraji sú zjazdné, väčšina je suchá. V Komárňanskom okrese sa v niektorých zákrutách vytvára súvislá vrstva vody z topiaceho sa snehu, vodiči by si preto mali dávať pozor na zamrznutú vozovku.

Na severe Nitrianskeho kraja boli cestári v permanencii od rána a odhŕňali zafúkané cesty. Ako informoval vedúci strediska Regionálnej správy a údržby ciest v Nitre Ľubor Andrášik, vietor a sneh narobil najväčšie problémy v Zlatomoraveckom okrese v okolí Kolíňan, Jedlových Kostolian a Skýcova, na Vrábeľsku pri Hosťovej a na podhorskej ceste medzi Nitrou a Topoľčanmi smerom na Lefantovce, kde bola približne päťcentimetrová vrstva snehu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragický nález: Pod oknami bytovky ležala mŕtva žena

Tragický nález: Pod oknami bytovky ležala mŕtva žena

VČERA - 21:04Domáce

Okoloidúci našli na zemi telo staršej ženy.

KDH žiada za pokutu od ÚOO od Šutaja Eštoka vyvodenie politickej zodpovednosti

KDH žiada za pokutu od ÚOO od Šutaja Eštoka vyvodenie politickej zodpovednosti

VČERA - 19:21Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie žiada ministra Matúša Šutaja Eštoka, aby vyvodil politickú zodpovednosť za udelenie pokuty Ministerstvu vnútra SR od Úradu na ochranu oznamovateľov.

VšZP pripúšťa, že zmluva s nemocnicou v Pezinku nebude pokračovať

VšZP pripúšťa, že zmluva s nemocnicou v Pezinku nebude pokračovať

VČERA - 18:40Domáce

Poisťovňa od novembra nebude pokračovať v zmluvnom vzťahu s nemocnicou.

Minister zdravotníctva nevie vylúčiť, že lekári podajú výpovede

Minister zdravotníctva nevie vylúčiť, že lekári podajú výpovede

VČERA - 17:48Domáce

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) nevie vylúčiť, že lekári do konca októbra podajú výpovede.