Ako zabrániť priliepaniu mäsa na gril? Olej na mriežku nepatrí, spravte radšej toto
- 7:07 12.05.2024
- Bratislava

Natieranie mriežky na grile vám nemusí priniesť výsledok, po akom túžite. Takto sa efektívnejšie vyhnete priliepaniu jedla.
Najčastejšou chybou, aká má na svedomí priliepanie jedla na mriežky grilu, je úplné vynechanie oleja pri jeho používaní alebo natieranie oleja priamo na mriežku grilu. Existuje totiž oveľa efektívnejšie riešenie, ktoré navyše nijako neovplyvní výslednú kvalitu pripravovaného jedla.
Natierajte jedlo, nie mriežku
Foto: levelupart/Shutterstock.com
Natieranie oleja priamo na mriežku je nielen nebezpečné, ale tiež vám nezaručí stopercentný výsledok. Ak aplikujete olej na mriežku pomocou spreja, riskujete väčší a nebezpečný plameň. Akákoľvek iná metóda natierania oleja na mriežku je síce bezpečnejšia, no nie taká účinná ako správne namazanie jedla.
Profesor produktového dizajnu a inžinierstva na Bostonskej univerzite (Massachusetts) Greg Blonder pre portál AmazingRibs.com vysvetľuje, čo sa deje v prípade olejovania kovovej mriežky:
„Kovová mriežka na gril nie je celkom hladká, ani keď je lesklá. Pod mikroskopom sú viditeľné drobné škrabance, priehlbiny, jamky a zárezy. Zlúčeniny v mäse sú oveľa chladnejšie ako mriežka, preto keď navzájom prídu do kontaktu, vytvorí sa medzi nimi pevná väzba.
Ak natriete mriežku pod varným bodom oleja, dajme tomu 400°F (200 stupňov C), olej ju pokryje a pomôže uvoľniť proteíny a tuky. Ak ju však budete udržiavať horúcu nad bodom varu, častice oleja sa rýchlo rozpadnú, vyparia a karbonizujú.“
Podľa Blondera nepomáha ani natieranie mriežky pri vysokej teplote, pretože po pridaní chladnejšieho mäsa dochádza k jej ochladeniu, následkom čoho olej nezíska príležitosť zohriať sa.
Ak však na suchú mriežku položíte naolejované mäso, olej z neho vyplní všetky mikroskopické praskliny nielen v mäse, ale aj v mriežke, čím medzi nimi vytvorí pomerne hladký a klzký povrch.
„Chladné jedlo ochladzuje teplotu mriežky a uchováva zvyšky spáleného oleja mimo neho. Používajte však olej s vysokým bodom varu, ako je väčšina rafinovaných olejov.“
Pri rybách je postup iný
Foto: Bigc Studio/Shutterstock.com
Ak grilujete ryby, podstatou ostáva obaliť ich v tuku, no oveľa jemnejšie ako nános oleja u nich pôsobia napríklad slaninové plátky, do ktorých ich môžete zabaliť.
Morské plody tiež môžete potrieť majonézou, ktorá im dodá jemnú chrumkavú textúru bez výraznej chuti.
Mriežka musí byť čistá
Jedlo sa lepí na gril aj kvôli zvyškom spáleného jedla a iných rezíduí, preto je potrebné čistiť mriežku po každom jej použití alebo ešte pred ním, kým je teplá.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet
Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala
Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori
Výskum sa pozrel na kognitívne schopnosti súčasných sedemdesiatnikov.

Žena sa pustila do mladíka, ktorý týral osla. Reakcie na jej konanie sú šokujúce
Veterinárnej sestre sa teraz vyhrážajú smrťou.

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite
Skúsená záhradníčka prezradila tajomstvo dobrej úrody zemiakov.