• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.4.2025Meniny má Marcel
21°Bratislava

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

  • 19:22 18.05.2024
  • Svet
Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Púpavy sú na lúkach či v záhradách neprehliadnuteľné. Ich jasne žlté kvety sa v zelenej farbe trávy vynímajú a lákajú von všetkých, ktorí majú radi teplo a prírodu. Na druhú stranu ale spôsobujú problémy ľuďom alergickým na peľ a ak sa radi staráte o svoj trávnik, pravdepodobne tiež nemáte radi, keď vám v ňom zakorenia púpavy. Avšak aj keď ich považujete za burinu, nekoste ich, radšej ich pozbierajte a zužitkujte.

Púpavy sú totiž jedlé rastliny a navyše aj veľmi zdravé. Obsahujú vitamíny A, C a K a sú tiež bohaté na minerály ako draslík, vápnik alebo železo. Mladé listy púpavy môžete využiť napríklad v šalátoch, korene zas môžete nakrájať ako reďkovku či inú koreňovú zeleninu. Z kvetov môžete pripraviť púpavové víno alebo púpavovú šťavu, dokonca ich môžete využiť aj pri príprave piva. Možnosti využitia sú naozaj bohaté a dnes vám ukážeme, ako si jednoducho sami doma dokážete pripraviť púpavový med. Ten môžete doma použiť rôznymi spôsobmi. Je ideálny ako sladidlo, ale chutný aj ako nátierka, prípadne ho použijete pri príprave iných jedál a nápojov.

Foto: Eladstudio/Shutterstock.com

Dávajte si jedine pozor na to, kde púpavy zbierate. Ideálne je samozrejme nazbierať si ich vo vlastných záhradách alebo na čistých lúkach. Nezbierajte púpavy okolo ciest či v priemyselných oblastiach. Tieto totiž budú znečistené splodinami a inými škodlivými látkami.

Ako na púpavový med

Už sme uviedli, že v kuchyni viete zužitkovať rôzne časti púpav a keď sa bavíme o príprave púpavového medu, na ňu budete potrebovať púpavové kvety a to pomerne veľa. Nazbierajte teda dostatok kvetov v nejakej čistej lokalite a dobre ich očistite od drobného hmyzu a iných nečistôt. Následne sa môžete pustiť do prípravy.

Existuje niekoľko rôznych metód prípravy domáceho púpavového medu. My vám predstavíme metódu, kedy sa varia kvety v teplej vode. Môžete si to však prispôsobiť podľa seba a pokojne kvety lúhovať v studenej vode.

Foto: minadezhda/Shutterstock.com

Na púpavový med budete potrebovať:

  • 365 kusov očistených kvetov púpavy
  • 2l vody
  • 2 citróny
  • 2kg kryštálového cukru

Postup

  1. Dobre očistené a umyté púpavové kvety vložte do aspoň štvorlitrového hrnca a zalejte 2 litrami vody. Dobre to premiešajte a varte zhruba 15 minút.
  2. Do druhého dňa nechajte kvety lúhovať, potom ich vyberte a vytlačte cez plátno alebo napríklad čistú utierku a podobne.
  3. Do tejto vody pridajte na kolieska nakrájané (a umyté) citróny zbavené kôstok a cukor.
  4. Varte hodinu až hodinu a pol a občas premiešajte čistou vareškou. Najlepšie bude, ak si vždy zoberiete novú.
  5. Ešte horúci uvarený púpavový med plňte do fliaš a zaviečkujte. Fľaše následne obráťte viečkom dole.
Zdroj: Info.sk, MŠ, apetitonline.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

DNES - 8:06Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

VČERA - 21:36Zaujímavosti

Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

VČERA - 21:05Zaujímavosti

Výskum sa pozrel na kognitívne schopnosti súčasných sedemdesiatnikov.

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite

VČERA - 19:00Zaujímavosti

Skúsená záhradníčka prezradila tajomstvo dobrej úrody zemiakov.