• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

  • 20:35 13.05.2024
  • Svet
Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.

Priemerný dospelý podľa expertov príde o zhruba 100 jednotlivých vlasov denne. Vlasy nám bežne vypadávajú pri česaní, spaní alebo umývaní, no ak o ne prichádzame vo väčších množstvách, čosi zrejme nebude v poriadku.

Trichologička (odborníčka na zdravie vlasov a vlasovej pokožky) z vlasovej spoločnosti Phillip Kingsley Anabel Kingsleyová pre britský denník Daily Mail vysvetlila, že vlasy sú „nadbytočné tkanivo“, takže telo ich z hľadiska výživy nepovažuje za prioritného adresáta.

V prípade, že telo bojuje s problémom v inej časti tela, všetku pozornosť zameria na ňu, a vlasy tak dočasne prídu o zdroj živín a potravy.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov

Foto: Sergii Sobolevskyi/Shutterstock.com

Kingsleyová uviedla, že nadmerné vypadávanie vlasov je známe aj ako telogénne efluvium, a dochádza k nemu z rôznych príčin. Tou najčastejšou je nedostatok niektorého vitamínu v tele.

„Najčastejším spúšťačom telogénneho efluvia je nedostatok železa, vitamínu B12 a vitamínu D, ako aj porucha štítnej žľazy hypotyreóza a hypertyreóza a náhly úbytok hmotnosti.“

Pod vypadávanie vlasov sa môžu podpísať aj nepravidelná strava alebo vynechávanie niektorých skupín jedla zo stravy, stres, horúčka, operácia vykonaná pod celkovou anestéziou a niektoré lieky vrátane antikoncepcie.

Pri horúčke alebo ochorení problém zvykne odznieť hneď ako tieto ochorenia vyliečite. Pretrvávajúce problémy vrátane nedostatku živín a vitamínov však predlžujú jeho trvanie.

Prečo je železo také dôležité

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Problémom s nadmerným vypadávaním vlasov čelia aj anemici. Príčinu vysvetľuje medicínska výživová poradkyňa Sarah Brewerová:

„Anémia sa doslova prekladá ako 'bez krvi' a súvisí s nedostatkom červeného pigmentu, hemoglobínu, v krvnom obehu, čo znamená, že vlasové folikuly nezískavajú dostatok kyslíka na svoje fungovanie.“

Pri poklese hladiny železa v krvi dochádza aj k zníženiu množstva bielkoviny feritín, ktorá uschováva železo v krvi. Na nedostatok železa sú náchylní najmä vegáni a vegetariáni, ktorým sa odporúča jesť množstvo strukovín a sušeného ovocia spolu s vitamínom C, ktorý podporuje vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov.

K vypadávaniu vlasov dochádza aj vplyvom stresu, ktorý zužuje krvné cievy, čo spomaľuje prísun kyslíka a živín do pokožky hlavy. Dlhodobý stres navyše skracuje vlasový cyklus, čo vedie k nárazovému vypadávaniu vlasov.

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

VČERA - 19:35Zdravie

Ľudia, ktorí majú menej ako 65 rokov sú obzvlášť ohrození.

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

9:18 02.09.2024Zdravie

Uhorky majú mnoho zdravotných benefitov. Posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri hydratácii organizmu a podporujú vyprázdňovanie. Dokážu tiež rozjasniť a zlepšiť stav pleti.

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

17:26 01.09.2024Zdravie

CT vyšetrenie odhalilo desivý účinok nedostatočnej tepelnej úpravy výrobku z bravčového mäsa.

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

13:24 31.08.2024Zdravie

Niektoré príznaky rakoviny sa najviac prejavujú pri jedení. Tieto by ste si nemali mýliť s inými ochoreniami.

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

19:42 29.08.2024Zdravie

Nedovoľte alkoholu zničiť vám zdravie, vzťahy či kariéru. Lekár radí, ako si udržať zdravý vzťah s konzumáciou alkoholu.