Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%
Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.
Už v minulosti sa v mnohých ázijských krajinách, kde sa bežne konzumuje strava s vysokým obsahom soli, potvrdila súvislosť medzi nadmerným príjmom soli a rakovinou žalúdka. Dlhodobá štúdia, ktorú uskutočnila Lekárska univerzita vo Viedni, po prvýkrát preukázala, že toto riziko je podobne zjavné aj v európskych štatistikách o rakovine. Podľa výskumu uverejnenom v časopise Gastric Cancer majú osoby, ktoré si pravidelne pridávajú soľ do jedál, približne o 40 % vyššie riziko vzniku rakoviny žalúdka v porovnaní s tými, ktorí si jedlo na stole nedosoľujú.
Vedci analyzovali údaje od viac ako 470 000 dospelých osôb z UK-Biobank. Okrem iného sa zisťovali odpovede na otázku: "Ako často si pridávate soľ do jedla?". Odpovede boli zozbierané prostredníctvom dotazníka v rokoch 2006 až 2010. Výskumný tím pod vedením Selmy Kronsteiner-Gicevic a Tilmana Kühna z Centra pre verejné zdravie Lekárskej univerzity vo Viedni porovnal výsledky prieskumu s vylučovaním soli v moči a s údajmi z národných registrov rakoviny.
Ukázalo sa, že ľudia, ktorí tvrdili, že si vždy alebo často pridávajú do jedla soľ, mali počas sledovaného obdobia približne 11 rokov o 39 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka ako tí, ktorí si nikdy alebo zriedka pridávali do jedla štipku soli navyše. "Naše výsledky obstáli aj pri zohľadnení demografických, sociálno-ekonomických faktorov a faktorov životného štýlu a rovnako platili aj pre prevládajúce komorbidity," hovorí prvá autorka Selma Kronsteiner-Gicevicová a zdôrazňuje význam výsledkov.
Rakovina žalúdka sa čoraz častejšie vyskytuje u mladších ľudí
V zozname najčastejších typov rakoviny na svete je rakovina žalúdka na piatom mieste. Riziko tohto nádorového ochorenia sa zvyšuje s vekom, ale najnovšie štatistiky ukazujú nárast u dospelých vo veku do 50 rokov. Medzi rizikové faktory patrí konzumácia alkoholu, fajčenie, infekcia baktériou Helicobacter pylori, nadváha a obezita. Skutočnosť, že veľmi slaná strava zvyšuje riziko rakoviny žalúdka, sa už skôr preukázala v štúdiách s ázijskými skupinami obyvateľstva, ktoré často konzumujú potraviny konzervované v soli, silne solené ryby alebo extrémne slané marinády a omáčky.
"Náš výskum ukazuje súvislosť medzi častým používaním pridanej soli a rakovinou žalúdka aj v západných krajinách," zdôrazňuje prvá autorka Selma Kronsteiner-Gicevicová. "Našou štúdiou chceme zvýšiť povedomie o negatívnych účinkoch extrémne vysokej konzumácie soli a poskytnúť základ pre opatrenia na prevenciu rakoviny žalúdka," dodal vedúci autor štúdie Tilman Kühn.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.