• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
22°Bratislava

Prešovský kraj má oficiálne staronového predsedu Chudíka

  • 15:12 09.12.2013
  • PREŠOV
Prešovský kraj má oficiálne staronového predsedu Chudíka

Peter Chudík (Smer-SD) v pondelok slávnostne zložil sľub predsedu Prešovského samosprávneho kraja a zasadne tak po štvrté volebné obdobie do županského kresla.

Za 62 zvolených poslancov prečítala slávnostný sľub Anna Aftanasová (nezávislá), ktorá ako prvá aj podpísala písomné znenie sľubu poslanca Prešovského samosprávneho kraja.

Gratuloval aj Pavol Paška

Postupne sa na scéne historickej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove, kde sa slávnostný akt podpisu konal, vystriedalo aj jej ďalších 61 poslaneckých kolegov. Medzi prvými gratulantmi bol predseda NR SR Pavol Paška, na podujatí sa zúčastnili aj poslanci NR SR za Prešovský kraj.

O predsedovi a zložení regionálneho poslaneckého zboru rozhodli voliči už v prvom kole volieb. Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja bude pracovať v zostave 35 poslancov za stranu Smer-SD, 19 poslancov za koalíciu KDH – SDKÚ-DS – Most-Híd, po jednom poslancovi budú mať strany Úsvit a Nová väčšina, šesť zvolených poslancov kandidovalo ako nezávislí.

Do poslaneckých lavíc v novom volebnom období zasadne 57 mužov a päť žien. Voliči dali deviatim poslancom dôveru už pre štvrté volebné obdobie, naopak, 22 poslancov bude v krajskom parlamente úplne nových.

Staronový predseda kraja Peter Chudík všetkým zablahoželal a požiadal ich, aby od tejto chvíle dali politiku bokom a nachádzali medzi sebou cesty komunikácie pre spoločný cieľ, ktorým je rozvoj kraja.

Kraju sa znížili výdaje

Chudík zhodnotil 12 rokov existencie kraja ako pozitívne obdobie. Za najťažšie štyri roky z pohľadu financií považuje posledné volebné obdobie, keď krajským samosprávam štát znížil podielové dane a v roku 2012 sa navyše zaviazali plniť Memorandum uzavreté s vládou, čím sa zaviazali nemíňať viac peňazí ako rok predtým.

Chudík uviedol, že tým sa Prešovskému samosprávnemu kraju za štyri roky znížili výdaje o zhruba 16 miliónov eur. Napriek tomu bol PSK vyhodnotený opakovane ako najlepšie hospodáriaci kraj spomedzi ostatných.

Za priority pre budúce štyri roky vládnutia považuje Chudík skvalitňovanie úrovne škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Ďalej uviedol, že počas volebnej kampane sa na neho ľudia najčastejšie obracali s požiadavkou, aby sa kraj viac zaangažoval do boja s nezamestnanosťou.

Chudík povedal, že hoci to priamo nepatrí do kompetencie kraja, za svoju úlohu číslo jedna si dáva lobing za severný obchvat Prešova a začatie budovania rýchlostnej cesty R4 od Svidníka smerom na Košice. „Bez dokončenia nevyhnutnej infraštruktúry sa nám nezamestnanosť nepodarí znížiť,” uviedol Chudík.

Staronový predseda PSK sa vyjadril aj k snahám o zlučovanie samosprávnych krajov. Podľa jeho názoru, Slovensko má teraz iné problémy. Nízku účasť v regionálnych voľbách by vyriešilo rozhodnutie, ak by sa v jednom termíne konalo viacero volieb. Ak by sa kraje predsa len mali zlučovať, mal by to riešiť ústavný zákon.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z okna základnej školy vypadol chlapec

Z okna základnej školy vypadol chlapec

DNES - 17:22Domáce

Leteckí záchranári dieťa v umelom spánku transportovali do nemocnice.

Tragická nehoda na R2: Vodič kamiónu mal 2,7 promile alkoholu

Tragická nehoda na R2: Vodič kamiónu mal 2,7 promile alkoholu

DNES - 16:31Domáce

Vodič kamiónu naloženého drevom, ktorý v pondelok prišiel o život na obchvate Oždian v okrese Rimavská Sobota, bol v čase dopravnej nehody opitý.

Pri tragickej nehode zahynul vodič motocykla

Pri tragickej nehode zahynul vodič motocykla

DNES - 15:13Domáce

Úsek cesty je pre nehodu obojsmerne neprejazdný.

Tri autá sa stretli s diviakom na ceste, jedno skončilo na streche

Tri autá sa stretli s diviakom na ceste, jedno skončilo na streche

DNES - 13:04Domáce

Jedna vodička skončila v nemocnici, jedno auto sa zas prevrátilo. Diviak na ceste spôsobil ťažkosti viacerým vodičom.

SaS: Zdravotníctvo má v dôsledku konsolidácie prísť o takmer 260 miliónov eur

SaS: Zdravotníctvo má v dôsledku konsolidácie prísť o takmer 260 miliónov eur

DNES - 11:23Domáce

Navrhovaná konsolidácia verejných financií môže spôsobiť kolaps zdravotníctva, pretože z tejto oblasti sa má vziať takmer 260 miliónov eur. Tvrdia to predstavitelia SaS.