• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Čína hovorí o smrtiacom víruse, skupinu potkanov zabil do troch dní

  • 21:57 30.05.2024
  • Hebei
Čína hovorí o smrtiacom víruse, skupinu potkanov zabil do troch dní

Potkany nakazené vírusom uhynuli do dvoch až troch dní. Výskum zameraný na smrtiaci vírus by sa však dal využiť v prospech ľudí.

Čínski vedci hlásia prelom v skúmaní vírusu Ebola. Ako totiž informuje britský denník Daily Mail, podarilo sa im laboratórne vytvoriť vírus podobný Ebole, ktorý do troch dní zabil skupinu pokusných myší.

Pri skúmaní vedci zo Zdravotníckej univerzity v Hebei použili nákazlivé ochorenie dobytka, ku ktorému pridali proteín z Eboly, vďaka čomu sa vírus rozširuje do celého ľudského tela.

U skupiny potkanov, ktorým vpichli smrteľnú injekciu, vznikli „závažné systémové ochorenia podobné tým, ktoré pozorujeme u pacientov s Ebolou,“ uviedli vedci v štúdii.

Okrem zlyhania viacerých orgánov došlo u nakazených potkanov k tvorbe výlučkov z očí, čo im poškodilo zrak a povrch očných buliev.

Obavy o únik vírusu

Foto: nimito/Shutterstock.com

Výskum vyvolal obavy o únik nebezpečného vírusu z laboratória, no vedci tvrdia, že ich cieľom je len bezpečne študovať príznaky Eboly na pokusných zvieratách v laboratórnom prostredí.

S vírusom Eboly sa môže experimentovať len v laboratóriách na bezpečnostnej úrovni 4, teda na vysoko špecializovaných pracoviskách. V Číne však obišli tento pokyn pomocou odlišného vírusu vezikulárnej stomatitídy (VSV), ktorý bol špeciálne navrhnutý tak, aby prenášal časť vírusu Eboly po tele.

Vírus napáda viaceré časti organizmu

Tím študoval prenos vírusu a vznik príznakov u piatich samíc a piatich samcov 3-týždňových potkanov, pričom väčšina z nich uhynula dva až tri dni po infikovaní. Po pitve orgánov sa zistilo, že vírus sa hromadil najmä v srdci, pečeni, slezine, pľúcach, obličkách, žalúdku, črevách a mozgovom tkanive.

Záznam z výskumu, zverejnený v čínskom žurnále Virologica Sinica, ozrejmuje, že potkany nakazené VSV spolu s časťou Eboly môžu zohrať dôležitú rolu pri výskume porúch optického nervu zapríčinených Ebolou.

Podľa tímu u potkanov došlo k rýchlemu nástupu príznakov, ischemickej hepatitíde, systémovému zápalu a závažným systémovým ochoreniam podobným tým, ktoré pozorujeme u pacientov s Ebolou.

Smrtiaca Ebola

Foto: Lucian Coman/Shutterstock.com

K poslednému väčšiemu vypuknutiu nákazy vírusom Eboly došlo v rokoch 2014 až 2016 v západnej Afrike, pričom v tom čase vírusu podľahlo asi 11.300 ľudí a nakazilo sa vyše 28.600 ľudí. Vírus sa vtedy rozšíril do ďalších častí sveta vrátane Spojených štátov a Európy.

Vedci sa nazdávajú, že vďaka aktuálnemu výskumu na potkanoch sa v budúcnosti zamedzí podobnému masívnemu šíreniu s fatálnymi následkami. Vyskytujú sa však aj tvrdenia o tom, ako môže dôjsť k úniku laboratórne testovaného vírusu medzi obyvateľstvo.

Informácie zverejnené v roku 2024 uvádzajú, že k únikom vírusov z laboratórií dochádza každý rok, pričom ide o patogény ako tuberkulóza a anthrax. Ročne ide o 70 až 100 zaznamenaných prípadov.

Chemický biológ z Rutgersovej Univerzity v New Jersey však pre Daily Mail uviedol, že je nepravdepodobné, že únik infekcie vezikulárnej stomatitídy by mohol zasiahnuť širokú verejnosť.

„Ešte predtým, ako sa podniknú štúdie na bezpečnostnej úrovni 2, je nutné overiť, či nový kombinovaný vírus neinfikuje a nerozšíri sa v ľudských bunkách, a nepredstavuje riziko nákazlivosti, prenosu a patogénnosti u ľudí.“

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

20:37 01.09.2024Veda

Výskum odborníkov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre potvrdil, že hliva ustricová má pozitívny účinok na pacientov s ochorením diabetes mellitus druhého typu.

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

20:31 01.09.2024Veda

Bežne dostupný park je podľa expertov vysoko rádioaktívny.

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

5:35 29.08.2024Veda

Dvadsaťštyri vzoriek mozgu získaných začiatkom roka 2024 obsahovalo mikroplasty tvoriace priemerne pol percenta hmotnosti vzorky, uvádza nová štúdia.

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

21:38 19.08.2024Veda

Dni na Zemi sa pomaly a postupne predlžujú. Podľa vedcov bude deň mať napokon 25 hodín, k čomu prispieva najmä dianie s Mesiacom.

Lekári objavili nový prístup k liečbe rakoviny pankreasu, dôležitá je aj strava

Lekári objavili nový prístup k liečbe rakoviny pankreasu, dôležitá je aj strava

20:02 18.08.2024Veda

Nová štúdia ukázala, že rakovinové bunky je možné zastaviť.