• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 3.7.2024Meniny má Miloslav
22°Bratislava

V oblečení známej značky našli karcinogény

  • 19:20 31.05.2024
  • Soul
V oblečení známej značky našli karcinogény

V detskom oblečení módnej značky sa našli „večné chemikálie“ spájané so vznikom rakoviny a neplodnosti.

Čínsky módny gigant Shein v minulosti viackrát čelil kritike pre neetické využívanie pracovnej sily a nadmernú produkciu emisií pri výrobe oblečenia. Značku aktuálne napadli aj juhokórejskí inšpektori, ktorí zisťovali bezpečnosť výrobkov Shein. Informuje o tom britský Daily Mail.

Náhodné testovanie odevov, tašiek, opaskov a iných výrobkov v nich preukázalo prítomnosť vysokého množstva „večných chemikálií“ spájaných so vznikom rakoviny a autizmu. Niektoré kusy prekračovali bezpečný limit až 400-násobne, pričom tieto toxíny pri nosení prenikajú do tela cez kožu.

Večné chemikálie vo výrobkoch

Čínska spoločnosť Shein denne expeduje až milión balíkov do Spojených štátov, ktoré sú jej najväčším odberateľom. Za posledný rok si aplikáciu obchodu v USA stiahlo až 36 miliónov používateľov smartfónov.

Južná Kórea však v rámci vlastnej legislatívy tento rok prijala opatrenia, cieľom ktorých je prísnejšie kontrolovať bezpečnosť tovaru kupovaného cez online obchody vrátane Shein. Posledná analýza preukázala vo výrobkoch spoločnosti nadmerné množstvo ftalátov, ktoré sa používajú na zmäkčenie plastov a sú známe narúšaním hormonálnej rovnováhy.

Ftaláty sú večné chemikálie, ktoré sa v prírode nerozkladajú a používajú sa na ochranu materiálov pred olejom, vodou a škvrnami. Do organizmu prenikajú prehltnutím, vdýchnutím alebo pri kontakte s pokožkou.

Podľa analýzy sa len v jednom páre topánok od Shein nachádza 428-krát prekročené množstvo ftalátov, v troch rôznych taškách zas našli 153-krát prekročené množstvo týchto látok.

Shein láka najmä na nízke ceny a jednoduché nakupovanie. Značka však aj v minulosti čelila kritike; Foto: XanderSt/Shutterstock.com

Soul už požiadal o stiahnutie škodlivých výrobkov z predaja. Shein zas tvrdí, že pri kontrole kvality výrobkov spolupracuje s nezávislými testovacími zariadeniami. Hovorca podľa Daily Mail uviedol, že spoločnosť za posledný rok podnikla vyše 400 tisíc testov na overenie chemickej bezpečnosti svojich výrobkov.

„Pri akomkoľvek podozrení voči našim výrobkom ich okamžite preventívne sťahujeme z predaja a vykonávame vlastný rozbor,“ dodal hovorca.

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Popraskaná potlač na tričkách? Takto si s ňou poradíte

Video: Popraskaná potlač na tričkách? Takto si s ňou poradíte

DNES - 7:17Zaujímavosti

Popraskaná potlač na tričku či inom odeve pôsobí nevzhľadne a rušivo. Takto dokážete obnoviť jej pôvodnú kvalitu len pomocou odlakovača na nechty.

Tento nápoj posilní váš intímny život. Možno ho už denne pijete

Tento nápoj posilní váš intímny život. Možno ho už denne pijete

VČERA - 20:42Zaujímavosti

Nápoj, ktorý denne pijú milióny ľudí po celom svete, môže mať blahodarné účinky na intímne zážitky najmä u žien. Niektorí odborníci to však vidia inak.

Dermatologička radí: Tieto 4 veci by som v lete nikdy nespravila

Dermatologička radí: Tieto 4 veci by som v lete nikdy nespravila

VČERA - 18:30Zaujímavosti

Profesionálna dermatologička má jasno v tom, aké aktivity by počas horúcich letných dní rozhodne nerobila. Toto sú jej tipy na leto.

Prečo pestovať aníz v záhrade: Takto pomôže zelenine aj vášmu zdraviu

Prečo pestovať aníz v záhrade: Takto pomôže zelenine aj vášmu zdraviu

VČERA - 9:51Zaujímavosti

Je hneď niekoľko dôvodov, prečo by ste vo svojich záhradách mali pestovať aníz. Budete z neho profitovať nielen vy, ale aj vaša záhrada.