Lekár: Jahody jete nesprávne, túto chybu viac neopakujte!
Väčšina z nás ich je odmalička, no nesprávne. Lekár vysvetľuje, čo robíme pri jedení jahôd zle.
Dôležité je umyť ich hneď po príchode z obchodu alebo zbere v záhrade, a potom sa dajú jesť. Ešte predtým, ako čerstvé jahody vložíme do úst, však nasleduje ďalší krok – odtrhnutie lístkov. To je však presne to, čo by sme podľa britského lekára a známeho prispievateľa na sociálnej sieti TikTok Karana Rajana nemali robiť.
Robíte to zbytočne
Foto: tiktok.com/@dr.karanr
Ak sa pri jedení jahôd vyhýbate listom, robíte to zbytočne, odkazuje Rajan.
„Vrch jahôd s listami je známy ako kalich, a okrem samotného plodu aj on obsahuje množstvo prospešných látok. V listoch sa nachádza mnoho antioxidantov polyfenolov a takmer toľko vitamínu C, koľko nájdeme aj v jahode.“
Vrchná časť jahôd, ktorú väčšina z nás vyhadzuje do koša, obsahuje aj ďalšie živiny ako horčík a vlákninu. Ak ich nechcete jesť surové, dajú sa použiť pri príprave octu, sirupu, čaju, či dokonca omáčky.
Zdravie skryté v jahodách
Každodenná konzumácia jahôd podľa výskumov prispieva k správnemu fungovaniu mozgu, znižovaniu krvného tlaku a zvyšovaniu množstva antioxidantov v tele. Keďže obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, vedci predpokladajú, že slúžia aj ako účinný nástroj pri ochrane pred rakovinou, no v tejto oblasti zatiaľ nebolo vykonaných dosť výskumov.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.