• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.4.2025Meniny má Marcel
20°Bratislava

Toto je dôvod, prečo by ste mali poklepať vajce predtým, ako ho dáte variť

  • 19:36 08.06.2024
  • Bratislava
Toto je dôvod, prečo by ste mali poklepať vajce predtým, ako ho dáte variť

Predtým, ako dáte vajcia variť vo vode, by ste mali vyskúšať ich poklepať.

Na sociálnych sieťach koluje virálny trik, ktorý uľahčuje čistenie uvarených vajec od škrupín. Podľa mnohých používateľov poklepanie surového vajca pred varením bude mať za následok, že sa bude dať ľahšie olúpať.

Technika poklepávania

Pred varením jemne poklepte päť alebo šesťkrát vajce čajovou lyžičkou tak, aby ste nepraskli škrupinu. Skúste vajce klepať na spodnej oblejšej strane, nie na vrchnej špicatejšej, aby vám neprasklo. Klepanie po vajci spôsobí, že sa membrána (priehľadná vrstva bežne pripevnená k škrupine) oddelí od škrupiny. Vďaka tomu nebudete mať taký problém škrupinu pekne oddeliť od vajca.

Túto metódu otestovali redaktori magazínu America’s Test Kitchen a podľa nich skutočne funguje. Osem z 12 vajec po poklepaní skutočne dokázali veľmi jednoducho olúpať. Odporúčajú však inú metódu, pri ktorej zaznamenali úspešnosť 12 z 12 vajec.

Varenie v pare

Ich technika však zahŕňa varenie vajec v pare. “Pridaním vajec priamo do horúceho parného prostredia namiesto pomalého štartu v studenej vode sa najvrchnejšie vaječné bielkoviny začnú rýchlo denaturovať. Zachytia sa a spoja, čo spôsobí, že sa od membrány odtrhnú, namiesto toho, aby sa na ňu prilepili,” uviedli experti. Ako predviedli, je potrebné do hrnca dať trochu vody, sitko, na ktoré položíte vajcia a pod pokrievkou nechať vajcia v pare po dobu 13 minút.

Lúpanie vajca pomocou lyžice

Ďalšou metódou je lúpanie vajca pomocou lyžice. Vajce po uvarení nechajte 5 minút ochladiť, najlepšie v ľadovej vode. Vyberte vajce z vody a rozklepnite ho pozdĺž oblejšieho konca poklepaním na kuchynskú linku alebo dosku na krájanie. Odlúpnite len toľko škrupiny, aby ste pod ňu mohli vsunúť špičku lyžice. Opatrne zasuňte lyžicu dovnútra tak, aby krivka lyžice kopírovala krivku vajca. Potom vajce otáčajte a lyžicu posúvate medzi škrupinou a bielkom. Tým sa škrupina uvoľní bez poškodenia vajíčka. Keď sa vám to podarí, je to rýchly spôsob, ako olúpať vajce natvrdo.

Zdroj: Info.sk, TM, americastestkitchen.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

DNES - 8:06Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

VČERA - 21:36Zaujímavosti

Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

VČERA - 21:05Zaujímavosti

Výskum sa pozrel na kognitívne schopnosti súčasných sedemdesiatnikov.

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite

VČERA - 19:00Zaujímavosti

Skúsená záhradníčka prezradila tajomstvo dobrej úrody zemiakov.