• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
12°Bratislava

Skvelá Zdena Studenková bude dvornou režisérkou Hitlera

  • 13:25 10.12.2013
  • BRATISLAVA
Skvelá Zdena Studenková bude dvornou režisérkou Hitlera

Hru o dvornej režisérke Adolfa Hitlera, Leni Riefenstahl, prináša v premiére činoherný projekt Slovenského národného divadla (SND) Modrý salón.

Pôvodná slovenská hra Leni od autorskej dvojice Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka má premiéru v Modrom salóne v piatok 13. decembra o 19:30, agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Hrať sa bude v priestoroch Modrého salóna, v novej budove SND na Pribinovej ulici v Bratislave na štvrtom poschodí Činohry.

Odporúčame:

Štefan Hríb bude mať diskusie v SND, témami budú sex i láska
Hitlerova režisérka Leni

Divákom hra položí okrem iného aj otázky o zodpovednosti umelca za jeho dielo či hranici medzi posluhovaním ideológii a tvorbou. Predpremiéra je naplánovaná na štvrtok a na programe je Leni aj v utorok 17. decembra.

"Vždy ma zaujímala iba krása. Nikdy mi nešlo o politiku,“ tvrdí hrdinka hry Leni Riefenstahl, ktorá sa napriek tomu nikdy nezbavila nálepky Hitlerova režisérka.

"Leni bola obdarená výnimočným talentom. Ako tanečnica dostávala ponuky z celej Európy, ako herečka mala možnosť pracovať pre Hollywood. Ostala však v Nemecku a stala sa režisérkou. Začala nakrúcať filmy pre Hitlera, užívala si úspech a slávu. Spolu s porážkou Tretej ríše však prišiel i jej osobný pád. Pre celý svet ostala človekom, ktorý dal svoj talent do služieb moci," priblížila osudy skutočnej aj divadelnej Leni Izabela Pažítková.

Pôvodná slovenská hra Leni je o fiktívnom stretnutí dvoch skutočných ľudí. Legendárneho moderátora Johnnyho Carsona, ktorého "The Tonight Show Starring Johnny Carson" patrila tridsať rokov k najsledovanejším talkshow Ameriky, a kontroverznej Leni Riefenstahl, dvornej režisérky Adolfa Hitlera.
Prvá inscenácia v Modrom salóne

"Je rok 1974, Johnny je na vrchole kariéry a Leni v Amerike predstavuje svoj prvý dokončený projekt od porážky Nemecka - knihu fotografií z Afriky Last of Nubu. Johnny však vie, čo jeho divákov zaujíma viac ako umenie. Lenina minulosť sa stáva hlavnou témou," píše SND v tlačovej správe k novinke.

Titul je vôbec prvou inscenáciou línie Modrého salóna "Tvoríme", ktorej text je písaný priamo pre konkrétneho herca. Popri stálici slovenskej činohry Zdene Studenkovej sa v ďalších úlohách slovenskej premiéry hry o Leni Riefenstahl predstavia Ľubomír Paulovič, Mária Kráľovičová a Peter Brajerčík.

Scénu pripravilo zoskupenie JaOnMi (Ján Ptačin, Michal Lošonský, Ondrej Zachar), hudbu Martin Hasák. Dramaturgicky titul spracovali Roman Olekšák a Miriam Kičiňová a réžie sa ujala spoluautorka Valeria Schulczová.

Modrý salón je projekt činohry národného divadla, jej riaditeľa - režiséra Romana Poláka. Spustil sa koncom minulej divadelnej sezóny v máji 2013. Národné divadlo vytvorilo nové miesto stretnutí s divadelníkmi, literatúrou a hudbou, ale aj pre zaujímavé debaty. Viac o programe Modrého salóna možno nájsť na webstránke SND, na - http://www.snd.sk/?modry-salon.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Marika Gombitová predstavuje novinku Stúpanie a 3CD nikdy nevydaných nahrávok

Marika Gombitová predstavuje novinku Stúpanie a 3CD nikdy nevydaných nahrávok

12:20 24.10.2024Kultúra

Legendárna slovenská speváčka a skladateľka Marika Gombitová plní sľub, ktorý dala fanúšikom.

Jožo Ráž, líder skupiny Elán oslávi 70. narodeniny

Jožo Ráž, líder skupiny Elán oslávi 70. narodeniny

12:50 23.10.2024Kultúra

Nazvať Joža Ráža žijúcou legendou slovenskej hudobnej scény nie je žiadny frazeologický risk.

Film Prezidentka ukáže osobný príbeh aj zákulisie vysokej politiky

Film Prezidentka ukáže osobný príbeh aj zákulisie vysokej politiky

16:05 21.10.2024Kultúra

Pohľad za múry prezidentského paláca, osobný príbeh aj päť turbulentných rokov Slovenska prináša film Prezidentka.

Sigourney Weaverová, alias Ellen Ripleyová zo ságy Votrelec, slávi 75. narodeniny

Sigourney Weaverová, alias Ellen Ripleyová zo ságy Votrelec, slávi 75. narodeniny

6:30 08.10.2024Kultúra

Po stvárnení Ellen Ripleyovej z filmovej ságy Votrelec sa zo Sigourney Weaverovej stala svetoznáma herečka.

Populárna herečka Monika Hilmerová slávi päťdesiatku

Populárna herečka Monika Hilmerová slávi päťdesiatku

6:16 07.10.2024Kultúra

Monika Hilmerová patrí už dlhé roky medzi najobsadzovanejšie slovenské herečky.