Nenápadná prísada zhoršuje vysychanie pokožky, na toto si dajte pozor

Prísada, ktorá sa bežne používa pri varení, môže viesť k zhoršeniu príznakov ekzému.
Zlé správy nielen pre tých, ktorí majú ekzém. Štúdia z prostredia University of California v San Franciscu totiž dokazuje, že strava s vysokým obsahom soli zvyšuje riziko vzniku tohto ochorenia.
Z výskumu publikovaného v žurnále JAMA Dermatology vyplýva, že už jeden extra gram soli za deň, čo je približne množstvo, aké sa dá nájsť v jednom Big Macu, zvyšuje riziko ekzému o 22 percent.
Stačí jeden gram denne
Foto: CKYN stock photo/Shutterstock.com
Ekzém je náročné zápalové ochorenie najmä preto, že sa len sťažka dá odhadnúť, čo a v akom čase spustí jeho vzplanutie.
„Vzplanutie ekzému sa pacientom zvláda ťažko, zvlášť, keď ho nedokážu vopred odhadnúť a nemajú žiadne odporúčanie, ako sa mu vyhnúť.“
Vedci v rámci štúdie analyzovali vzorky moču a zdravotné záznamy vyše 215 tisíc Britov vo veku 30 až 70 rokov. Zo záznamov zistili, či daný pacient trpí atopickou dermatitídou a v akej intenzite, a moč zas prezradil, koľko sodíka za deň prijme.
Podľa vedcov každý extra gram sodíka vylúčeného močom za 24 hodín súvisí s o 11 percent vyšším rizikom diagnózy ekzému, o 16 percent vyšším rizikom aktívneho vzplanutia a o 11 percent vyšším rizikom zhoršenia ochorenia.
Pre Spojené štáty boli výsledky podobné – prieskum 13 tisíc dospelých ukázal, že každý extra gram soli v strave súvisí s 22-percentným rizikom aktívneho vzplanutia ekzému.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor
Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.

Pozor na žuvačky: Toto do seba dostanete pri každom požutí
Každý gram žuvačky uvoľní do vašich úst nežiadúce látky.