• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 30.6.2024Meniny má Melánia
23°Bratislava

Umelá inteligencia nehalucinuje, podľa filozofov si vymýšľa hlúposti

  • 16:16 18.06.2024
  • Glasgow
Umelá inteligencia nehalucinuje, podľa filozofov si vymýšľa hlúposti

Umelá inteligencia nehalucinuje, ale vymýšľa si hlúposti, uvádza nová filozofická štúdia zo Škótska.

Štúdiu trojice filozofov z Glasgowskej univerzity začiatkom júna zverejnil odborný žurnál Ethics and Information Technology. Filozofi sa v nej venovali nezmyslom vytvoreným nástrojom ChatGPT, ktoré v niektorých prípadoch dostali metaforickú nálepku „halucinácia“.

Nezmysly vytvorené umelou inteligenciou (AI) by sa však podľa filozofov nemali označovať metaforicky, ale pravým menom – hovadina (anglicky „bullshit“). Trvajú na tom, že AI nemôže halucinovať, pretože halucinácia je prelud založený na klame zmyslov, teda niečoho, čo umelá inteligencia ako softvér nemá.

Stroje sa nesnažia odovzdať informáciu o niečom, čomu veria alebo čo vnímajú. Nepresnosti nevznikajú z dôvodu nesprávnej interpretácie alebo halucinácie. Ako sme (v štúdii) uviedli, vôbec sa nesnažia odovzdať nejakú informáciu. Vymýšľajú si hovadiny,“ uvádza štúdia.

Filozofi vychádzajú z koncepcie Harryho Frankfurta, ktorý hovadinu definoval vo svojom epistemologickom diele „On Bullshit“ (O hovadinách) z roku 2005 ako „ľubovoľný výrok, pri ktorom autorovi nezáleží na výroku samotnom ani na jeho pravdivosti“.

Frankfurt hovadiny rozdeľuje ešte na dva poddruhy – „zámerné hovadiny“ vytvorené s nejakým postranným úmyslom a „nezámerné hovadiny“ vytvorené bez postranného úmyslu. Autori štúdie tvrdia, že ChatGPT vytvára prinajlepšom nezámerné hlúposti, pretože sa nesnaží zavádzať používateľov, ale vytvoriť prirodzene znejúci text.

Závery štúdie sú zaujímavé najmä v súvislosti s informáciami o absurdných a nebezpečných radách umelej inteligencie spoločnosti Google, ktoré sa objavili počas uplynulých týždňov. Tá radila používateľom, aby jedli kamene, ochutili si pizzu netoxickým lepidlom alebo aby depresiu liečili skokom z mosta. Spoločnosť Google a jej umelá inteligencia sa na sociálnych sieťach stala terčom mohutnej vlny posmechu a kritiky. Spoločnosť však kritizované výstupy podľa televízie BBC označila za ojedinelé zlyhania a trvá na tom, že drvivá väčšina výstupov jej AI je kvalitná.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodvábna látka tenká takmer ako vlas dokáže stlmiť až tri štvrtiny hluku

Hodvábna látka tenká takmer ako vlas dokáže stlmiť až tri štvrtiny hluku

17:00 17.06.2024Veda

Hodvábna látka len o málo hrubšia ako ľudský las dokáže stlmiť až 75 percent hluku.

Tento katastrofický film sa môže stať skutočnosťou, scenáristi neboli ďaleko od pravdy

Tento katastrofický film sa môže stať skutočnosťou, scenáristi neboli ďaleko od pravdy

20:08 16.06.2024Veda

Premisa apokalyptického filmu podľa vedcov nemá až tak ďaleko od reality.

Nový druh vegetariánskej

Nový druh vegetariánskej "pirane" pomenovali po zloduchovi z Pána prsteňov

18:41 12.06.2024Veda

Vedci oficiálne popísali nový druh ryb blízko príbuzný piraniam, objavený v brazílskej Amazónii.

Starí Egypťania sa pred vyše 4000 rokmi zrejme pokúšali liečiť rakovinu

Starí Egypťania sa pred vyše 4000 rokmi zrejme pokúšali liečiť rakovinu

6:14 01.06.2024Veda

Starovekí Egypťania sa zrejme pokúšali o chirurgickú liečbu rakoviny, uvádza nová štúdia, ktorá skúmala dve lebky staré približne 2500 a 4500 rokov.