Lahodná letná a ľahká polievka z hrášku a mäty: Takto si ju pripravíte
- 6:38 23.06.2024
- Svet
Už za pol hodinu si dokážete pripraviť ideálnu letnú polievku, ktorá vás osvieži a chutí výborne.
V lete sa naše stravovacie návyky menia a vyhľadávame skôr ľahšie a svieže jedlá, ktoré na nás nepôsobia ťažko, ale nasýtia nás. Navyše sú takéto jedlá neraz zdravé a menej kalorické, ale zároveň bohaté na vlákninu, proteíny a ďalšie telu prospešné látky. Príkladom takéhoto ideálneho letného jedla je aj hrášková polievka s mätou. Na jej prípravu môžete použiť mrazený hrášok, ale ideálny je čerstvý. Ak ho práve nemáte v záhrade, môžete ho nájsť v obchode.
Príprava tejto polievky je extrémne rýchla a behom 30 minút by ste mali mať hotovo. Navyše je lahodná nielen polievka, ale aj príloha. Môžete s ňou jesť chrumkavé crostini, čo sú vlastne opečené plátky ciabatty, a citrónovú ricottu. Celú prípravu zvládnete hravo a ani suroviny potrebné na prípravu polievky nie sú zložité.
Na prípravu hráškovej polievky s mätou budete potrebovať:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja, plus kvapka navyše
- 6 jarných cibuliek, nakrájaných nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, 1 na plátky a 1 na polovicu
- 750 ml zeleninového vývaru
- 700 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
- malý zväzok mäty, natrhané a rozdrvené listy
- 100 ml smotany a troška smotany navyše
- 4-8 plátkov ciabatty
- 150 g ricotty
- 1 citrón – odšťavený a s nastrúhanou kôrou
- Hrsť hráškových výhonkov
Foto: Anastasia Izofatova/Shutterstock.com
Príprava polievky:
V hrnci na stredne silnom ohni rozohrejte 2 PL oleja a niekoľko minút na ňom opekajte jarnú cibuľku a cesnak nakrájaný na plátky, kým sa nerozvonia. Pridajte vývar a hrášok a priveďte do varu. Varte 5-8 minút alebo kým hrášok nie je jasne zelený a mäkký. Pridajte väčšinu mäty a rozmixujte tyčovým mixérom, kým sa nevytvorí jemná konzistencia. Prilejte smotanu a opäť rozmixujte na krémovú konzistenciu. Ak chcete naozaj jemnú polievku, môžete ju precediť. Naopak, ak máte radšej redšiu polievku, pridajte ešte trochu vývaru. Na podávanie ju znovu zohrejte.
Príprava prílohy:
Opečte plátky ciabatty a potrite ich rozpoleným strúčikom cesnaku. V miske vyšľahajte ricottu s citrónovou kôrou, vyžmýkanou šťavou a trochou korenia. Lyžičkou ju navrstvite na crostini. Polievku rozdeľte do misiek, pokvapkajte ešte trochou smotany a olivového oleja a posypte hráškovými výhonkami. Polievku môžete ešte ozdobiť lístkami čerstvej mäty. Podávajte s chrumkavým pečivom.
Ako pestovať begónie v kvetináčoch: 5 rád, ktoré musíte dodržať
Begónie sú ideálne na pestovanie v kvetináčoch, no musíte im vytvoriť dobré podmienky, aby krásne zakvitli.
Na tieto 4 jedlá pozor, dokážu vyvolať živé sny
Živé sny sú charakteristické najmä pre obdobie vyššieho stresu alebo emocionálneho zaťaženia. Prispievajú k nim však aj niektoré jedlá.
Trojica mužov zachránila medvedíka čistotného dusiaceho sa syrom
Trojica mužov zo severu USA počas záhradnej opekačky zachránila život medvedíkovi čistotnému, ktorý sa dusil kusom syra.
Chyba pri rannej rutine, kvôli ktorej sa zbytočne potíte
Dermatologička opisuje častú chybu pri rannej hygiene, ktorá počas dňa vedie k zbytočnej tvorbe potu.
Profesionálna upratovačka: Týchto 5 vecí by som si do domu nikdy nedala
Expertka prezradila, ktoré obľúbené doplnky v dome sú najhoršie na čistenie.