• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.4.2025Meniny má Marcel
16°Bratislava

Lahodná letná a ľahká polievka z hrášku a mäty: Takto si ju pripravíte

  • 6:38 23.06.2024
  • Svet
Lahodná letná a ľahká polievka z hrášku a mäty: Takto si ju pripravíte

Už za pol hodinu si dokážete pripraviť ideálnu letnú polievku, ktorá vás osvieži a chutí výborne.

V lete sa naše stravovacie návyky menia a vyhľadávame skôr ľahšie a svieže jedlá, ktoré na nás nepôsobia ťažko, ale nasýtia nás. Navyše sú takéto jedlá neraz zdravé a menej kalorické, ale zároveň bohaté na vlákninu, proteíny a ďalšie telu prospešné látky. Príkladom takéhoto ideálneho letného jedla je aj hrášková polievka s mätou. Na jej prípravu môžete použiť mrazený hrášok, ale ideálny je čerstvý. Ak ho práve nemáte v záhrade, môžete ho nájsť v obchode.

Príprava tejto polievky je extrémne rýchla a behom 30 minút by ste mali mať hotovo. Navyše je lahodná nielen polievka, ale aj príloha. Môžete s ňou jesť chrumkavé crostini, čo sú vlastne opečené plátky ciabatty, a citrónovú ricottu. Celú prípravu zvládnete hravo a ani suroviny potrebné na prípravu polievky nie sú zložité.

Na prípravu hráškovej polievky s mätou budete potrebovať:

  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja, plus kvapka navyše
  • 6 jarných cibuliek, nakrájaných nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, 1 na plátky a 1 na polovicu
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 700 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
  • malý zväzok mäty, natrhané a rozdrvené listy
  • 100 ml smotany a troška smotany navyše
  • 4-8 plátkov ciabatty
  • 150 g ricotty
  • 1 citrón – odšťavený a s nastrúhanou kôrou
  • Hrsť hráškových výhonkov

Foto: Anastasia Izofatova/Shutterstock.com

Príprava polievky:

V hrnci na stredne silnom ohni rozohrejte 2 PL oleja a niekoľko minút na ňom opekajte jarnú cibuľku a cesnak nakrájaný na plátky, kým sa nerozvonia. Pridajte vývar a hrášok a priveďte do varu. Varte 5-8 minút alebo kým hrášok nie je jasne zelený a mäkký. Pridajte väčšinu mäty a rozmixujte tyčovým mixérom, kým sa nevytvorí jemná konzistencia. Prilejte smotanu a opäť rozmixujte na krémovú konzistenciu. Ak chcete naozaj jemnú polievku, môžete ju precediť. Naopak, ak máte radšej redšiu polievku, pridajte ešte trochu vývaru. Na podávanie ju znovu zohrejte.

Príprava prílohy:

Opečte plátky ciabatty a potrite ich rozpoleným strúčikom cesnaku. V miske vyšľahajte ricottu s citrónovou kôrou, vyžmýkanou šťavou a trochou korenia. Lyžičkou ju navrstvite na crostini. Polievku rozdeľte do misiek, pokvapkajte ešte trochou smotany a olivového oleja a posypte hráškovými výhonkami. Polievku môžete ešte ozdobiť lístkami čerstvej mäty. Podávajte s chrumkavým pečivom.

Zdroj: Info.sk, MŠ, olivemagazine.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet

DNES - 8:06Zaujímavosti

Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

VČERA - 21:36Zaujímavosti

Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

VČERA - 21:05Zaujímavosti

Výskum sa pozrel na kognitívne schopnosti súčasných sedemdesiatnikov.

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite

VČERA - 19:00Zaujímavosti

Skúsená záhradníčka prezradila tajomstvo dobrej úrody zemiakov.