Lahodná letná a ľahká polievka z hrášku a mäty: Takto si ju pripravíte
- 6:38 23.06.2024
- Svet

Už za pol hodinu si dokážete pripraviť ideálnu letnú polievku, ktorá vás osvieži a chutí výborne.
V lete sa naše stravovacie návyky menia a vyhľadávame skôr ľahšie a svieže jedlá, ktoré na nás nepôsobia ťažko, ale nasýtia nás. Navyše sú takéto jedlá neraz zdravé a menej kalorické, ale zároveň bohaté na vlákninu, proteíny a ďalšie telu prospešné látky. Príkladom takéhoto ideálneho letného jedla je aj hrášková polievka s mätou. Na jej prípravu môžete použiť mrazený hrášok, ale ideálny je čerstvý. Ak ho práve nemáte v záhrade, môžete ho nájsť v obchode.
Príprava tejto polievky je extrémne rýchla a behom 30 minút by ste mali mať hotovo. Navyše je lahodná nielen polievka, ale aj príloha. Môžete s ňou jesť chrumkavé crostini, čo sú vlastne opečené plátky ciabatty, a citrónovú ricottu. Celú prípravu zvládnete hravo a ani suroviny potrebné na prípravu polievky nie sú zložité.
Na prípravu hráškovej polievky s mätou budete potrebovať:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja, plus kvapka navyše
- 6 jarných cibuliek, nakrájaných nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, 1 na plátky a 1 na polovicu
- 750 ml zeleninového vývaru
- 700 g mrazeného alebo čerstvého hrášku
- malý zväzok mäty, natrhané a rozdrvené listy
- 100 ml smotany a troška smotany navyše
- 4-8 plátkov ciabatty
- 150 g ricotty
- 1 citrón – odšťavený a s nastrúhanou kôrou
- Hrsť hráškových výhonkov
Foto: Anastasia Izofatova/Shutterstock.com
Príprava polievky:
V hrnci na stredne silnom ohni rozohrejte 2 PL oleja a niekoľko minút na ňom opekajte jarnú cibuľku a cesnak nakrájaný na plátky, kým sa nerozvonia. Pridajte vývar a hrášok a priveďte do varu. Varte 5-8 minút alebo kým hrášok nie je jasne zelený a mäkký. Pridajte väčšinu mäty a rozmixujte tyčovým mixérom, kým sa nevytvorí jemná konzistencia. Prilejte smotanu a opäť rozmixujte na krémovú konzistenciu. Ak chcete naozaj jemnú polievku, môžete ju precediť. Naopak, ak máte radšej redšiu polievku, pridajte ešte trochu vývaru. Na podávanie ju znovu zohrejte.
Príprava prílohy:
Opečte plátky ciabatty a potrite ich rozpoleným strúčikom cesnaku. V miske vyšľahajte ricottu s citrónovou kôrou, vyžmýkanou šťavou a trochou korenia. Lyžičkou ju navrstvite na crostini. Polievku rozdeľte do misiek, pokvapkajte ešte trochou smotany a olivového oleja a posypte hráškovými výhonkami. Polievku môžete ešte ozdobiť lístkami čerstvej mäty. Podávajte s chrumkavým pečivom.

Neverný muž utekajúci pred manželkou spadol zo zviazaných plachiet
Muž bol v hotelovej izbe so svojou milenkou.

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala
Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori
Výskum sa pozrel na kognitívne schopnosti súčasných sedemdesiatnikov.

Žena sa pustila do mladíka, ktorý týral osla. Reakcie na jej konanie sú šokujúce
Veterinárnej sestre sa teraz vyhrážajú smrťou.

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite
Skúsená záhradníčka prezradila tajomstvo dobrej úrody zemiakov.