• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 29.6.2024Meniny má Peter a Pavol, Petra
32°Bratislava

Pozor na tieto špongie: Ich používaním ohrozujete svoje zdravie

  • 20:29 24.06.2024
  • Svet
Pozor na tieto špongie: Ich používaním ohrozujete svoje zdravie

Vedci upozorňujú, že používanie hubiek môže mať nepriaznivé účinky, o ktorých sme doteraz nevedeli.

Nový výskum naznačuje, že bežná hubka na čistenie v domácnosti vás môže každý mesiac vystaviť biliónom mikroplastov. Melamínové špongie, tiež známe ako zázračné hubky, sú vyrobené zo siete tvrdých plastových vlákien vo forme ľahkej peny. Pena je prekvapivo abrazívna, vďaka čomu je ideálna na drhnutie nečistôt a nie je potrebné použiť čistiaci prostriedok.

Pri drhnutí sa však pena rozpadá na menšie a menšie kúsky. Tieto drobné plastové častice, známe ako mikroplasty, sa uvoľňujú do životného prostredia a nakoniec sa môžu dostať do vodných zdrojov a potravinového reťazca.

Naše poznatky o vplyve týchto častíc na ľudský organizmus sú stále obmedzené, ale vieme, že obsahujú chemické látky, ktoré preukázateľne narúšajú prirodzené uvoľňovanie hormónov v našom tele, čo môže zvyšovať riziko reprodukčných porúch a niektorých druhov rakoviny. Na svojom povrchu môžu niesť aj toxické zlúčeniny, ako napríklad ťažké kovy.

Mikroplasty môžu prispievať k rakovine

Foto: szmuli/Shutterstock.com

V štúdii publikovanej v časopise Environmental Science & Technology vedci z Nanjing University v Číne porovnávali uvoľňovanie mikroplastových častíc z rôznych značiek špongií. Zistili, že tie, ktoré boli vyrobené z hustejšej peny, sa opotrebovávali pomalšie a produkovali menej mikroplastových vlákien ako tie, ktoré boli menej husté.

Pri porovnaní všetkých hustôt hubiek tím zistil, že jedna hubka uvoľňuje v priemere približne 6,5 milióna vlákien na gram opotrebovanej hubky. Vedci využili dáta od internetového predajcu Amazon na vyhodnotenie mesačného predaja špongií.

Za predpokladu, že všetky špongie boli opotrebované približne o 10 %, tím vypočítal, že každý mesiac sa z týchto špongií mohlo uvoľniť približne 1,55 bilióna mikroplastových vlákien.

Špongie z hustejšej peny vylučovali menej mikroplastov

Foto: Vik tor/Shutterstock.com

"Výsledky naznačujú globálne celkové emisie 4,9 bilióna mikroplastových vlákien v dôsledku spotreby hubiek," píšu vedci. Toto číslo zohľadňuje len jedného online predajcu, takže skutočné číslo môže byť ešte vyššie.

"Naša štúdia odhaľuje doteraz nepoznaný zdroj kontaminácie životného prostredia mikroplastovými vláknami a zdôrazňuje potrebu vyhodnotiť riziká expozície spojené s týmito novými formami mikroplastových vlákien," uviedli vedci.

Autori štúdie dodávajú, že výrobcovia by mali minimalizovať emisie mikroplastov vytvorením hustejších a pevnejších hubiek, ktoré sú odolnejšie voči opotrebovaniu. Okrem toho navrhujú, aby si spotrebitelia vyberali prírodné čistiace prostriedky, ktoré nie sú založené na plastoch.

Zdroj: Info.sk, TM, scitechdaily.com, pubs.acs.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto druhy plaviek nikdy nedávajte deťom, môže im ísť o život

Tieto druhy plaviek nikdy nedávajte deťom, môže im ísť o život

VČERA - 21:24Zdravie

Rodičia by mali skontrolovať, aké plavky majú ich deti predtým, ako ich pustia plávať.

Opakujete v práci týchto 5 činností? Pozor, môže ísť o skrytú depresiu!

Opakujete v práci týchto 5 činností? Pozor, môže ísť o skrytú depresiu!

VČERA - 18:42Zdravie

Depresia nie vždy vyzerá ako smútok a plač. Neignorujte ani tieto jej menej známe prejavy.

Zdravie dieťaťa ovplyvňuje strava jeho otca pred počatím

Zdravie dieťaťa ovplyvňuje strava jeho otca pred počatím

VČERA - 7:01Zdravie

Štúdia ukázala, že na stravu by si nemali dávať pozor iba ženy, ktoré sa snažia otehotnieť.

Po tejto hodine si viac do postele nelíhajte – môže to prispieť ku psychickým problémom

Po tejto hodine si viac do postele nelíhajte – môže to prispieť ku psychickým problémom

20:04 23.06.2024Zdravie

Spánok má súvis nielen s fyzickým, ale aj so psychickým zdravím. Ľudia, ktorí si do postele líhajú po tejto hodine, sú podľa lekárov náchylnejší na poruchy psychiky.