• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 30.6.2024Meniny má Melánia
32°Bratislava

Zdravie dieťaťa ovplyvňuje strava jeho otca pred počatím

  • 7:01 28.06.2024
  • Mníchov
Zdravie dieťaťa ovplyvňuje strava jeho otca pred počatím

Štúdia ukázala, že na stravu by si nemali dávať pozor iba ženy, ktoré sa snažia otehotnieť.

Nová štúdia zistila, že stravovanie vášho otca pred vaším narodením mohlo mať vplyv na vaše zdravie. Ukázala to štúdia nemeckej výskumnej skupiny z Helmholtz Zentrum München, ktorá bola zverejnená v časopise Nature a skúmala zdravotné údaje viac ako 3 000 rodín. Celkovo zistili trend, ktorý spája telesnú hmotnosť otcov a ich detí, a to aj po zohľadnení genetiky, zdravia matiek a environmentálnych faktorov.

Laboratórne testy vykonané v rámci štúdie však môžu naznačovať, že vplyv sa prejavuje len v malom časovom úseku okolo počatia. Možno ide o niekoľko dní alebo týždňov pre počatím. Raffaele Teperino, vedúci oddelenia environmentálnej epigenetiky Helmholtz, v tlačovej správe uvádza:

"Naše výsledky naznačujú, že preventívnej zdravotnej starostlivosti o mužov, ktorí sa chcú stať otcami, by sa mala venovať väčšia pozornosť a že by sa na tento účel mali vypracovať programy, najmä pokiaľ ide o stravu. To môže znížiť riziko ochorení, ako je obezita a cukrovka u detí."

Na stravu si musia dávať pozor aj muži

Na potvrdenie vzťahov zistených z údajov od ľudských rodín výskumníci uskutočnili laboratórne testy na myšiach, pričom skúmali vzorky spermií jedincov vystavených strave s vysokým a nízkym obsahom tuku.

Zistilo sa, že myši, ktoré dostávali potravu s vyšším obsahom tuku len dva týždne, mali potomstvo s vyšším rizikom metabolických ochorení, vrátane v niektorých prípadoch nižšej tolerancie cukru a rezistencie na inzulín - vlastností, ktoré sú kľúčové pre cukrovku.

Porovnaním svojich zistení u myší s údajmi o ľudskom genóme výskumníci identifikovali podobné genetické znaky medzi myšami s vysokým obsahom tuku a intoleranciou cukru a detskou obezitou u ľudí.

Pozoruhodné však bolo aj to, že keď sa myši v skupine s vysokým obsahom tuku vrátili k normálnej strave na ďalšie štyri týždne, u ich potomkov sa neprejavil žiadny z negatívnych vplyvov.

Štúdia dospela k záveru, že vplyvy vysokého obsahu tuku sú zvrátiteľné, čo znamená, že budúci otec, ktorý sa zle stravoval, sa môže vyhnúť negatívnym následkom, ak sa krátko pred počatím bude stravovať zdravšie, aspoň v prípade myší.

Otec s vysokým BMI zdvojnásobuje riziko obezity dieťaťa

Štúdia sa pripája k rastúcemu počtu výskumov mitochondriálnej RNA (mt-RNA), genetického materiálu oddeleného od jadra každej z telesných buniek, ktorý môže ovplyvniť, ktoré gény sú aktívne, už v ranom štádiu vývoja.

Predtým vedci chápali, že mt-RNA z matkinej strany môže ovplyvniť zdravie detí, ale výskumy ako je tento poukazujú na vyváženejšiu rolu medzi rodičmi.

"Predtým sa predpokladalo, že otcovia sa nijako nepodieľajú na genetickom zložení mitochondrií svojich potomkov," uvádza sa v správe. "Najnovšie štúdie, ako je táto, teraz ukazujú, že spermie prenášajú fragmenty mt-RNA ... do vajíčka počas oplodnenia."

Zatiaľ čo index telesnej hmotnosti matky (BMI) sa tradične spája so zdravotnými výsledkami detí, ďalšia analýza mníchovského tímu zistila, že v rodinách s matkami s nízkym BMI otec s vysokým BMI zdvojnásobuje riziko obezity dieťaťa spolu a negatívne ovplyvňuje citlivosť na inzulín.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto druhy plaviek nikdy nedávajte deťom, môže im ísť o život

Tieto druhy plaviek nikdy nedávajte deťom, môže im ísť o život

21:24 28.06.2024Zdravie

Rodičia by mali skontrolovať, aké plavky majú ich deti predtým, ako ich pustia plávať.

Opakujete v práci týchto 5 činností? Pozor, môže ísť o skrytú depresiu!

Opakujete v práci týchto 5 činností? Pozor, môže ísť o skrytú depresiu!

18:42 28.06.2024Zdravie

Depresia nie vždy vyzerá ako smútok a plač. Neignorujte ani tieto jej menej známe prejavy.

Pozor na tieto špongie: Ich používaním ohrozujete svoje zdravie

Pozor na tieto špongie: Ich používaním ohrozujete svoje zdravie

20:29 24.06.2024Zdravie

Vedci upozorňujú, že používanie hubiek môže mať nepriaznivé účinky, o ktorých sme doteraz nevedeli.

Po tejto hodine si viac do postele nelíhajte – môže to prispieť ku psychickým problémom

Po tejto hodine si viac do postele nelíhajte – môže to prispieť ku psychickým problémom

20:04 23.06.2024Zdravie

Spánok má súvis nielen s fyzickým, ale aj so psychickým zdravím. Ľudia, ktorí si do postele líhajú po tejto hodine, sú podľa lekárov náchylnejší na poruchy psychiky.