• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 1.7.2024Meniny má Diana
24°Bratislava

Ako pestovať broskyne: 3 tipy pre šťavnaté ovocie a krásne kvety

  • 7:20 29.06.2024
  • Bratislava
Ako pestovať broskyne: 3 tipy pre šťavnaté ovocie a krásne kvety

Broskyne vám v záhrade okrem chutných plodov môžu poskytnúť aj nádherné jarné kvety.

Broskyne pochádzajúce z Číny sa v súčasnosti pestujú po celom svete. Sú to nádherné stromy, ktoré okrem sladkého letného ovocia ponúkajú aj krásne jarné kvety. Pestovateľov s obmedzeným vonkajším priestorom poteší, že existujú druhy broskyne, ktoré sú vhodné aj do malých záhrad.

Aby sa im v záhrade darilo, vyžadujú si určitú špecifickú starostlivosť. Tu sú rady, ktoré vám pomôžu začať s pestovaním a starostlivosťou o broskyne.

1. Vyberte si miesto s priamym slnkom

Prvým pravidlom pri výsadbe ovocných stromov je zabezpečiť im miesto s dostatkom slnečného svetla. Nedostatok prirodzeného svetla by mohol obmedziť ich schopnosť produkovať ovocie a kvety.

Foto: Caftor/Shutterstock.com

Broskyniam sa darí na slnečných a teplých dvoroch. Ak máte záhradu orientovanú na juh, broskyne môžete pestovať buď na okraji, alebo si vyberte druh v kvetináči. Aj preto sú menšie broskyne ideálnym ovocným stromom na južne orientovaný balkón. Môžete dokonca skúsiť pestovať broskyne v interiéri v slnečnej zimnej záhrade.

2. Zabezpečte dostatok vody a hnojiva

Na jar a v lete by ste mali broskyniam venovať osobitnú pozornosť kvôli vlhkosti a dostatočnému množstvu hnojiva. Broskyne dobre rastú v úrodnej pôde, ktorá dobre zadržiava vlahu. Preto je vhodné použiť bohatý mulč na zlepšenie kvality a výživy pôdy.

Je vhodné použiť aj tekuté hnojivo na broskyne, aby ste ešte viac podporili rast. Mulč udrží korene v teple, zlepší zadržiavanie vody v pôde a udusí burinu, ktorá môže súperiť o vodu a živiny. Mali by ste tiež dbať na to, aby vaša broskyňa úplne nevyschla, pretože má rada stálu vlhkosť.

3. Strihajte broskyne počas aktívneho rastu

Dôležité je aj prerezávanie broskýň, aby sa podporil ich rast a predišlo sa problémom. Broskyne sa majú strihať na jar alebo v lete, keď aktívne rastú, nie počas vegetačného pokoja, ako sa strihajú hrušky alebo jablone.

Foto: Iuliia Berezhna/Shutterstock.com

Rez ovocných stromov pomáha zbaviť sa poškodeného rastlinného materiálu a predchádzať rôznym chorobám a problémom. Broskyne sa v tomto čase prerezávajú, aby sa predišlo plesňovému ochoreniu, ktoré sa môže dostať do rezov a zničiť listy a konáre.

Prečo sú listy broskyne pokrútené a sfarbené?

Ide o takzvané kučeravenie listov broskýň, ktoré spôsobuje huba Taphrina deformans. Spôsobuje, že listy sa krútia, majú červenohnedú farbu a deformujú sa. Najlepšie je orezávať postihnuté listy a zaviesť určité preventívne opatrenia na ochranu pukov a plodov, ktoré môže choroba napadnúť.

V zime a skoro na jar môže byť prospešné broskyne prikryť a chrániť pred dažďom, aby sa zabránilo napadnutiu hubovým ochorením. Niektorí pestovatelia si v januári a februári nad stromy postavia provizórny plastový stan.

Prečo broskyňa nerodí ovocie?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo váš strom nemá plody. Najskôr je potrebné posúdiť, či vaša broskyňa rastie v optimálnych podmienkach. Na to, aby sa vám urodila zdravá úroda broskýň, potrebuje strom veľa slnečného svetla, tepla, stálu vlhkosť a dobrú drenáž. Odborníci však upozorňujú aj na to, že nedostatok ovocia môže spôsobovať aj vaše podnebie. Záhradníci v chladnejších pásmach môžu mať problém, pretože broskyne kvitnú skoro na jar a púčiky môžu byť často poškodené neskorými mrazmi.

Zdroj: Info.sk, TM, thespruce.com, almanac.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vedci v NASA začali skúmať UFO, mimozemšťanov nenašli

Vedci v NASA začali skúmať UFO, mimozemšťanov nenašli

DNES - 11:55Zaujímavosti

V utorok 2. júla si pripomíname svetový deň UFO. NASA pritom existenciu mimozemšťanov nikdy nepotvrdila.

Inštalatér varuje: Táto chyba pri používaní drezu vás môže vyjsť draho

Inštalatér varuje: Táto chyba pri používaní drezu vás môže vyjsť draho

DNES - 7:18Zaujímavosti

Inštalatér varuje pred častou chybou, ktorá môže nenávratne upchať vodovodné potrubie a vyžadovať si drahú opravu.

Tieto kvety priťahujú osy a včely, doma ich nenechávajte!

Tieto kvety priťahujú osy a včely, doma ich nenechávajte!

VČERA - 21:07Zaujímavosti

Niektoré dekorácie počas leta dokážu narobiť problémy. Ak patríte k milovníkom izbových rastlín a kvetov, na parapet ich radšej nevykladajte.

Ako zavlažovať kvety, kým ste na dovolenke? Pomôžu aj tyčinky do uší

Ako zavlažovať kvety, kým ste na dovolenke? Pomôžu aj tyčinky do uší

VČERA - 20:28Zaujímavosti

Nemusíte zháňať susedov alebo rodinných príslušníkov. Takto doprajete svojim izbovým rastlinám dostatok vlahy aj v čase svojej neprítomnosti.

Prečo sú piloti vždy dohladka oholení? Tento dôvod vás prekvapí

Prečo sú piloti vždy dohladka oholení? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 19:31Zaujímavosti

Hustá brada u nich neprichádza do úvahy. Viete, prečo sa väčšina pilotov lietadiel holí dohladka?