• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 29.6.2024Meniny má Peter a Pavol, Petra
33°Bratislava

Slovensko po remíze s Rumunskom postupuje do osemfinále

  • 19:55 26.06.2024
  • Frankfurt
Slovensko po remíze s Rumunskom postupuje do osemfinále

Slováci po remíze postupujú do osemfinále EURO.

Slovenskí futbaloví reprezentanti sa prebojovali do osemfinále ME v Nemecku. Postup spečatili remízou 1:1 s Rumunskom v záverečnom zápase v E-skupine, v ktorej obsadili so ziskom štyroch bodov a skóre 3:3 tretie miesto. V osemfinále sa stretnú s jedným z dvojice Španielsko - Anglicko, o ich súperovi definitívne rozhodnú až výsledky večerných súbojov v F-skupine. Rumuni idú ďalej z prvého miesta, v boji o štvrťfinále narazia na Slovinsko alebo Holandsko.

Tím trénera Francesca Calzonu sa aj v treťom stretnutí na EURO 2024 ujal vedenia, skóre otvoril v 24. minúte Ondrej Duda, ktorý sa presadil hlavičkou po centri Juraja Kucku. Súper vyrovnal v 37. minúte zásluhou Razvana Marina, ktorý premenil pokutový kop nariadený po faule Dávida Hancka na Ianisa Hagiho. V druhom polčase sa už skóre nezmenilo a konečná remíza 1:1 tak zaistila postup obom. Pri rovnosti bodov všetkých štyroch tímov mali Slováci tretie najlepšie skóre. Štyri body im dávali bez ohľadu na výsledky zostávajúcich zápasov istotu, že v tabuľke tretích tímov skončia na jednej zo štyroch postupových priečok a zahrajú si osemfinále.

Slováci sa do vyraďovačky dostali druhýkrát pri svojej tretej účasti na finálovom turnaji ME v ére samostatnosti. Majú šancu prekonať svoje maximum z EURO 2016 vo Francúzsku, kde skončili na 14. mieste.

E-skupina, 3. kolo:
Slovensko - Rumunsko 1:1 (1:1)
Góly: 24. Duda - 37. R. Marin (z 11 m). ŽK: Duda - Burca, Bancu, Iordanescu (mimo ihriska), Puscas. Rozhodcovia: Siebert - Seidel, Foltyn (všetci Nem.).
Slovensko: Dúbravka - Pekarík (90.+2 Gyömbér), Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (90.+2 Bero) - Schranz (77. Ďuriš), Strelec (70. Boženík), Haraslín (70. Suslov)
Rumunsko: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu - R. Marin (86. Rus), M. Marin, Stanciu - Hagi (66. Man), Dragus (66. Puscas), Coman (58. Sorescu)

Úvodné minúty nič nenasvedčovali o tom, že by tímy chceli hrať opatrne a kalkulovať s remízou, ktorá by znamenala postup oboch. Aktivita bola trochu viac na slovenských kopačkách, v 8. minúte hľadal Hancko z ľavej strany Schranza, súper v poslednej chvíli zblokoval jeho center na roh. Z neho hlavičkoval Kucka iba do rúk Nitu. Po ďalšom rohovom kope v podaní Haraslína vypálil Hancko vysoko nad bránu. V 11. minúte pohrozili prvýkrát vážnejšie aj Rumuni. Ratiu po narážačke mieril obaľovačkou na zadnú žrď a donútil Dúbravku k výbornému zákroku, následne Hagi vystrelil iba nad brvno. V 22. minúte poslal zo štandardnej situácie nebezpečný center pred rumunskú bránu Haraslín, loptu neusmernili do siete Hancko, Škriniar a ani Kucka. Slovákom to vyšlo o dve minúty neskôr. Kucka centrom z pravej strany našiel v päťke Dudu, ktorý hlavičkou k vzdialenejšej žrdi otvoril skóre - 1:0. Súper zostal zaskočený, po inkasovanom góle sa nevedel dostať do tempa, až v 33 minúte Stanciu preveril pozornosť Dúbravku. Vzápätí Hancko zastavil na hranici šestnástky nedovolene Hagiho, rozhodca najprv vytiahol faul pred pokutové územie, lenže po zásahu VAR ukázal na biely bod. K pokutovému kopu sa postavil Razvan Marin a nekompromisnou strelou do hornej časti brány vyrovnal na 1:1. V 43. minúte mohlo byť ešte horšie, Kucka stratil loptu v strede poľa, Dragus potiahol rýchly brejk, no vyriešil ho strelou mimo priestoru brány.

Cez polčasovú prestávku sa vo Frankfurte ochladilo a začalo výdatne pršať, to ešte zhoršilo kvalitu trávnika, ktorý beztak nebol v najlepšom stave. V 52. minúte predviedol drzý prienik do šestnástky Haraslín, zvolil priamu strelu, s ktorou si bez väčších problémov poradil Nita. Slovákom sa podarilo v tejto fáze stretnutia otupiť hru súpera, ktorého nepúšťali do nebezpečných priestorov. Až v 61. minúte Dúbravka zasiahol proti strele aktívneho Razvana Marina a vzápätí Dragus spoza šestnástky trafil iba zadnú žŕdku držiacu sieť brány. Slováci reagovali akciou Schranza a prihrávkou Pekaríka na Strelca, jeho pokus vyrazil nohou pozorný Nita. Následne predviedol svoju typickú krídelnú akciu Haraslín, zasekol si obrancu a pravačkou namieril tesne vedľa ľavej žrde. Zverenci Francesca Calzonu držali v týchto chvíľach viac loptu na svojich kopačkách a kontrolovali priebeh. Dovtedy intenzívne tempo pribrzdili striedania a početné fauly. V závere už ani jeden z tímov nechcel riskovať a tak sa zrodila remíza, ktorá znamenala postup oboch mužstiev.

Tabuľka E-skupiny:
1. Rumunsko 3 1 1 1 4:3 4*
2. Belgicko 3 1 1 1 2:1 4*
3. SLOVENSKO 3 1 1 1 3:3 4*
4. Ukrajina 3 1 1 1 2:4 4
*-postup do osemfinále
Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Irán varoval Izrael pred odvetou v prípade izraelského útoku na Libanon

Irán varoval Izrael pred odvetou v prípade izraelského útoku na Libanon

DNES - 13:07Zahraničné

Irán v sobotu upozornil, že tzv. os odporu, ktorá združuje regionálnych spojencov Iránu, vystúpi voči Izraelu v prípade jeho útoku na Libanon.

Vymenia Bidena za iného kandidáta? Demokrati nie sú spokojní s jeho vystúpením

Vymenia Bidena za iného kandidáta? Demokrati nie sú spokojní s jeho vystúpením

DNES - 11:57Zahraničné

Niektorí členovia americkej Demokratickej strany sú znepokojení s vystúpením úradujúceho prezidenta Joea Bidena vo štvrtkovej predvolebnej debate s exprezidentom Donaldom Trumpom.

Súd oslobodil všetkých obžalovaných v kauze Panama Papers

Súd oslobodil všetkých obžalovaných v kauze Panama Papers

DNES - 6:21Zahraničné

Panamský súd v piatok oslobodil spod obvinení všetkých obžalovaných vo finančnej kauze známej ako Panama Papers.

Trump požaduje prepustenie svojich priaznivcov, ktorí zaútočili na Kapitol

Trump požaduje prepustenie svojich priaznivcov, ktorí zaútočili na Kapitol

DNES - 6:19Zahraničné

Americký exprezident sa odvoláva na rozhodnutie Najvyššieho súdu v prípade muža, ktorý sa úspešne odvolal voči obvineniam z marenia volieb.

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci

DNES - 6:15Zahraničné

Americká vláda prezidenta Joe Bidena poskytne Ukrajine zbrane a muníciu v hodnote 150 miliónov dolárov, vrátane protivzdušného systému HAWK a delostreleckej munície kalibru 155 milimetrov.