• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 30.6.2024Meniny má Melánia
31°Bratislava

TEDi sťahuje z predaja nebezpečné výrobky, zákazníci ich musia prestať používať

  • 21:01 27.06.2024
  • Bratislava
TEDi sťahuje z predaja nebezpečné výrobky, zákazníci ich musia prestať používať

Nebezpečné výrobky z obľúbeného reťazca obsahujú zdraviu škodlivé látky.

Obchodný reťazec TEDi upozorňuje zákazníkov na stiahnutie nebezpečných produktov z predaja. Kuchynské náčinie Alpina obsahuje zvýšené hodnoty zdraviu škodlivých látok. TEDi o tom informuje na svojej stránke. Ide výrobky s označením Alpina Kuchynské náradie (set 6 ks), číslo tovaru: 43255002531000000200 a Alpina naberačka, číslo tovaru: 36313002531000000300.

Dôvodom stiahnutia je, že skúšky preukázali zvýšené hodnoty primárnych aromatických amínov. „Tieto látky môžu byť zdraviu škodlivé a preto sa tento výrobok neodporúča používať,” uvádza spoločnosť TEDi na svojej stránke.

Foto: tedi.com

Set kuchynského náradia bol na pobočkách TEDi v predaji od 29.06.2021 do 20.06.2024. Alpina naberačka bola v predaji od 08.11.2021 do 20.06.2024.

„Tovar môžete vrátiť a bude vám vrátená kúpna cena 2,00 € resp. 3,00 € Euro alebo ho môžete vymeniť za iný tovar na akejkoľvek pobočke,“ dodáva TEDi.

Čo sú to primárne aromatické amíny
Primárne aromatické amíny sú organické zlúčeniny, ktoré kombinujú aromatické jadro s amínovou skupinou. Niektoré aromatické amíny sú mutagénne a patria medzi chemické látky uznané za karcinogénne alebo pravdepodobne karcinogénne.
Najčastejšie sa na prítomnosť primárnych aromatických amínov testujú výrobky prichádzajúce do kontaktu s potravinami. Ide najmä o polyamidové (nylonové) kuchynské výrobky, ako napríklad lyžice, vidličky, špachtle, naberačky či metličky.

Od začiatku tohto roka ide o siedmy prípad stiahnutia tovaru z predajní TEDi. Minulý mesiac reťazec stiahol z predaja podložku pod myš, ktorá obsahovala zvýšené hodnoty polyaromatických uhľovodíkov. V apríli reťazec stiahol z predaja farebné loptičky, v ktorých zistili zvýšené hodnoty bis-ftalátu (DEHP), dibutyl-ftalátu (DBP) a diisobutyl-ftalátu (DIBP).

Vo februári reťazec stiahol z predaja masážnu neónovú loptičku, v ktorej tiež našli zvýšené hodnoty DIBP. Krátko predtým stiahol z predaja gumené húsenice kvôli výskytu malých častíc. Tie môžu byť nebezpečné pre zdravie z dôvodu rizika udusenia.

V rovnaký mesiac reťazec stiahol predaja loptičky kvôli obsahu primárnych aromatických amínov. V januári spoločnosť upozorňovala aj na perá s ozdobou, u ktorých sa preukázali zvýšené hodnoty kadmia.

Zdroj: Info.sk, tedi.com, beliana.sav.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ženy zarábajú na Slovensku v priemere o 16,6 % menej ako muži

Ženy zarábajú na Slovensku v priemere o 16,6 % menej ako muži

DNES - 10:54Ekonomické

Pri odmeňovaní na trhu práce zarábajú ženy na Slovensku v priemere o 16,6 % menej ako muži.

Takmer polovica Slovákov cestuje na zahraničnú dovolenku bez poistenia

Takmer polovica Slovákov cestuje na zahraničnú dovolenku bez poistenia

DNES - 10:07Ekonomické

Takmer polovica obyvateľov Slovenska nemyslí pri dovolenkovaní v zahraničí na cestovné poistenie.

Danko avizuje riešenie, týkajúce sa minimálnych dôchodkov

Danko avizuje riešenie, týkajúce sa minimálnych dôchodkov

VČERA - 14:24Ekonomické

Podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko avizuje riešenie, týkajúce sa minimálnych dôchodkov. Predstaviť ho chce na koaličnej rade, keď sa bude tvoriť rozpočet.

Gréci dostanú možnosť pracovať šesť dní v týždni

Gréci dostanú možnosť pracovať šesť dní v týždni

VČERA - 13:43Ekonomické

Od 1. júla budú môcť zamestnávatelia v Grécku ponúknuť svojim zamestnancom možnosť pracovať šesť dní v týždni namiesto piatich.

Pred odletom na dovolenku si treba skontrolovať platnosť pasu i nutné povolenia

Pred odletom na dovolenku si treba skontrolovať platnosť pasu i nutné povolenia

VČERA - 10:36Ekonomické

Odlet na dovolenku môžu skomplikovať aj nezhoda mien na letenke a cestovnom doklade, nepovolené predmety v batožine či cestujúci povzbudený alkoholom.