• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 30.6.2024Meniny má Melánia
32°Bratislava

Pri príležitosti konca školského roka netreba zabúdať na duševné zdravie

  • 7:41 28.06.2024
  • Bratislava
Pri príležitosti konca školského roka netreba zabúdať na duševné zdravie

Pri príležitosti konca školského roka netreba zabúdať na duševné zdravie. Toto obdobie je stresujúce pre žiakov, študentov, ale aj učiteľov a rodičov.

Všetci často čelia zvýšenému tlaku na výkon. Deti a rodičia môžu prežívať stres zo známok, učitelia zo všetkých úloh spojených s ukončením školského roka. Okrem toho na všetkých vplývajú aj vysoké teploty a externé faktory, ktoré môžu prispieť k zvýšenej vyčerpanosti a psychickej záťaži. Informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

Preto je podľa rezortu obzvlášť dôležité dbať na svoju psychickú pohodu. V prípade starostlivosti o duševné zdravie detí pomáha, keď sa rodičia i učitelia pri komunikácii s dieťaťom sústredia na to, čo sa dieťa naučilo, kde sa posunulo, čo ho baví a oslavujú úspechy spolu s ním bez ohľadu na to, aká je výsledná známka na vysvedčení, alebo ako ju osobne vnímajú. Na druhej strane, ak sa dieťa cíti smutné, je dôležité jeho pocitom venovať pozornosť a vyjadriť im pochopenie. Nasledovať by však mala podpora.

Dieťa by za zlé známky na vysvedčení nemalo byť trestané rodičom. Pre dieťa je často samotná zlá známka dostatočným trestom. Negatívny vplyv môže mať aj to, že vidí na rodičoch ich sklamanie. Fakt, že sklamalo svojich rodičov, dieťa vždy trápi. Malo by vedieť a cítiť, že rodičia ho majú stále radi a nehnevajú sa na neho, aj keď prinesie domov vysvedčenie s horšími známkami ako jednotkami alebo dvojkami,“ uviedla psychologička Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Ľubica Kövérová.

Najlepší spôsob, akým môže dieťa dosiahnuť zlepšenie známok je podpora zo strany rodičov. Dôležité je, aby si rodičia našli dostatok času a prešli si spolu s dieťaťom v pokojnej atmosfére bez kriku a vyhrážok všetky známky na vysvedčení. „Spolu by sa mali dohodnúť, ako sa dajú zlepšiť horšie známky v budúcom školskom roku. Dieťa však musí pochopiť, že sa učí kvôli sebe. Rozhovor by mali rodičia ukončiť slovami, že dieťaťu dôverujú a veria mu, že si známky opraví. Ak dieťa cíti, že mu rodič dôveruje, snaží sa ho nesklamať,“ dodala Kövérová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda, zasiahla aj turistický chodník

Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda, zasiahla aj turistický chodník

DNES - 16:24Domáce

Búrkové počasie v predchádzajúcich dňoch spôsobilo zosuv pôdy zo svahu Veľkého Rozsutca. Čiastočne zasiahol aj modrý turistický chodník vedúci zo sedla Medziholie do sedla Medzirozsutce.

Polícia hľadala bombu na stanici, vyhlásila pátranie po neznámom mužovi

Polícia hľadala bombu na stanici, vyhlásila pátranie po neznámom mužovi

DNES - 15:35Domáce

Polícia v súvislosti s oznámením pátra po totožnosti muža, ktorý by mohol pomôcť udalosť objasniť.

Danko: SNS a Hlas-SD nie sú pre minimálnu mzdu v konflikte

Danko: SNS a Hlas-SD nie sú pre minimálnu mzdu v konflikte

DNES - 15:33Domáce

Koaličné strany SNS a Hlas-SD nie sú v súvislosti s minimálnou mzdou v konflikte. Vedie sa reálna politická debata. V nedeľnej diskusnej relácii to uviedol podpredseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko.

Fico bude mať trvalé následky, čoskoro sa ukáže na verejnosti

Fico bude mať trvalé následky, čoskoro sa ukáže na verejnosti

DNES - 14:26Domáce

V najbližších dňoch možno očakávať, že sa premiér Robert Fico opäť ukáže a postupnými krokmi sa chytí všetkých svojich pracovných povinností.