• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 30.6.2024Meniny má Melánia
26°Bratislava

KDH nesúhlasí so zámerom umožniť odpočúvanie bez predchádzajúceho súhlasu súdu

  • 10:57 28.06.2024
  • Bratislava
KDH nesúhlasí so zámerom umožniť odpočúvanie bez predchádzajúceho súhlasu súdu

Opozičné KDH vyzýva vládu, aby nepracovala na legislatívnom zámere, vďaka ktorému by mali tajné služby dostať možnosť sledovať ľudí bez predchádzajúceho povolenia súdu.

Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval poslanec Národnej rady (NR) SR za KDH František Majerský. Hnutie upozornilo, že zámer vláda pripravuje v rámci Národného programu boja proti terorizmu do roku 2027.

Takýmto 'sledovacím' zákonom by sa Slovensko vrátilo späť do komunizmu, keď by vláda mohla takmer bez dôvodu sledovať ľudí cez spravodajské služby, iba s dodatočným súhlasom súdu,“ povedal Majerský s tým, že sledovanie by bolo možné na základe mimoriadneho závažného ohrozenia bezpečnosti Slovenska. „Ideme na tenký ľad 'sledovania' ľudí, ktoré je ťažko kontrolovateľné pri spravodajských službách, ktoré majú veľkú ochranu a o postupoch neinformujú,“ dodal poslanec.

Podľa KDH je práve zákonný sudca v tomto prípade strážca zákona a demokracie, aby sa sledovania a odpočúvania tajnou službou nezneužívali. „Ak sudca po novom dodatočne súhlas s odpočúvaním neudelí, materiál sa zničí a nedá sa legálne použiť, no predstavitelia služby už tieto veci majú a vedia s nimi ďalej aj pracovať,“ skonštatoval poslanec s tým, že odpočúvanie musí byť vždy so súhlasom sudcu, aby sa Slovenská informačná služba nemohla zneužívať v politickom boji alebo na odpočúvanie novinárov či verejne činných osôb.

Schválený národný akčný plán boja proti terorizmu do roku 2027 obsahuje 30 úloh, ktoré sa zameriavajú na prevenciu, ochranu, pripravenosť a koordináciu. Cieľom je rozšíriť nástroje boja proti terorizmu v SR a reagovať na zmeny bezpečnostného prostredia. Jednou z úloh je iniciovanie diskusie o legislatívnej úprave použitia informačno-technických prostriedkov spravodajskými službami, ktorá by umožnila ich využitie v mimoriadne závažnom prípade ohrozenia bezpečnosti SR a jej obyvateľov bez predchádzajúceho súhlasu zákonného sudcu, pričom súhlas by sa vydával dodatočne. Legislatívne opatrenie sa má podľa materiálu pripraviť do 30. júna.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda, zasiahla aj turistický chodník

Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda, zasiahla aj turistický chodník

DNES - 16:24Domáce

Búrkové počasie v predchádzajúcich dňoch spôsobilo zosuv pôdy zo svahu Veľkého Rozsutca. Čiastočne zasiahol aj modrý turistický chodník vedúci zo sedla Medziholie do sedla Medzirozsutce.

Polícia hľadala bombu na stanici, vyhlásila pátranie po neznámom mužovi

Polícia hľadala bombu na stanici, vyhlásila pátranie po neznámom mužovi

DNES - 15:35Domáce

Polícia v súvislosti s oznámením pátra po totožnosti muža, ktorý by mohol pomôcť udalosť objasniť.

Danko: SNS a Hlas-SD nie sú pre minimálnu mzdu v konflikte

Danko: SNS a Hlas-SD nie sú pre minimálnu mzdu v konflikte

DNES - 15:33Domáce

Koaličné strany SNS a Hlas-SD nie sú v súvislosti s minimálnou mzdou v konflikte. Vedie sa reálna politická debata. V nedeľnej diskusnej relácii to uviedol podpredseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko.

Fico bude mať trvalé následky, čoskoro sa ukáže na verejnosti

Fico bude mať trvalé následky, čoskoro sa ukáže na verejnosti

DNES - 14:26Domáce

V najbližších dňoch možno očakávať, že sa premiér Robert Fico opäť ukáže a postupnými krokmi sa chytí všetkých svojich pracovných povinností.