• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 30.6.2024Meniny má Melánia
26°Bratislava

Pri tragickej nehode vlaku a autobusu zrejme zlyhal ľudský faktor

  • 10:59 28.06.2024
  • Bratislava
Pri tragickej nehode vlaku a autobusu zrejme zlyhal ľudský faktor

Tragickú dopravnú nehodu autobusu a medzinárodného vlaku pri Nových Zámkoch pravdepodobne spôsobilo individuálne zlyhanie ľudského faktora.

Vlak podľa predbežných informácií išiel po koľaji, ktorá bola po predošlých výdatných dažďoch vylúčená z prevádzky. Okolnosti štvrtkovej (27. 6.) nehody sú aj naďalej predmetom vyšetrovania. Uviedli to v piatok na tlačovej konferencii minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) a generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Alexander Sako.

„Predbežné výsledky vyšetrovania ukazujú, že neprišlo k žiadnemu systémovému ani technickému zlyhaniu, to znamená, že všetko fungovalo, ako malo. Išlo pravdepodobne o individuálne zlyhanie ľudského faktora, ktoré spôsobilo, že na koľaji, ktorá bola v tom čase vylúčená, teda prevádzka na nej nemala byť možná, sa objavil vlak, ktorý tam nemal čo robiť,“ priblížil Ráž. Spresnil, že na koľaji bola vylúčená doprava pre odstraňovanie následkov po zaplavení, ktoré spôsobili stredajšie (26. 6.) intenzívne dažde.

Sako priblížil, že na železničnom priecestí pri Nových Zámkoch najprv pri spustených závorách prešiel osobný vlak smerom na Nové Zámky. „Následne sa na priecestí závory dvihli, do koľajiska najprv vošlo osobné auto a následne za ním autobus, ktorý sa v tej kritickej chvíli zrazil s medzinárodným rýchlikom Praha - Budapešť,“ priblížil pravdepodobné okolnosti tragickej nehody Sako s tým, že predbežne to vyzerá tak, že vlak išiel po koľaji, ktorá bola v tom čase uzavretá.

Obaja informovali, že okolnosti zrážky autobusu a vlaku vyšetruje polícia a tiež tímy z ministerstva dopravy, ŽSR a Železničnej spoločnosti Slovensko.

Novozámocká polícia začala trestné stíhanie v prípade zrážky vlaku s autobusom.

Polícia v Nových Zámkoch začala v prípade zrážky vlaku s autobusom trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia v súbehu s prečinom usmrtenie a ublíženia na zdraví. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre.

Nehoda sa stala vo štvrtok (27. 6.) krátko po 17.00 h na železničnom priecestí na Dvorskej ceste v Nových Zámkoch. Vyslané k nej boli všetky záchranné zložky. Z doposiaľ presne nezistených príčin vošiel vodič autobusu na železničné priecestie v čase, keď tadiaľ prechádzal vlak. Následne došlo k ich zrážke, pričom autobus rozdelilo na dve časti. Prvá časť zostala zakliesnená pod vlakom a druhú časť odhodilo vedľa koľajiska.

Pri dopravnej nehode utrpelo sedem osôb z autobusu zranenia nezlučiteľné so životom. Štyri osoby boli so zraneniami prevezené do nemocnice. Vo vlaku sa nikto nezranil. Na miesto ihneď smeroval aj tím posttraumatickej intervencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre, ktorý poskytoval krízovú intervenciu príbuzným obetí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Volkswagen zakázal manažérom jazdiť na služobné cesty v značke Porsche

Volkswagen zakázal manažérom jazdiť na služobné cesty v značke Porsche

DNES - 17:13Ekonomické

Nemecká automobilová skupina Volkswagen zakázala svojim vrcholovým manažérom používať na služobných cestách športové vozidlá značky Porsche.

Ženy zarábajú na Slovensku v priemere o 16,6 % menej ako muži

Ženy zarábajú na Slovensku v priemere o 16,6 % menej ako muži

DNES - 10:54Ekonomické

Pri odmeňovaní na trhu práce zarábajú ženy na Slovensku v priemere o 16,6 % menej ako muži.

Takmer polovica Slovákov cestuje na zahraničnú dovolenku bez poistenia

Takmer polovica Slovákov cestuje na zahraničnú dovolenku bez poistenia

DNES - 10:07Ekonomické

Takmer polovica obyvateľov Slovenska nemyslí pri dovolenkovaní v zahraničí na cestovné poistenie.

Danko avizuje riešenie, týkajúce sa minimálnych dôchodkov

Danko avizuje riešenie, týkajúce sa minimálnych dôchodkov

VČERA - 14:24Ekonomické

Podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko avizuje riešenie, týkajúce sa minimálnych dôchodkov. Predstaviť ho chce na koaličnej rade, keď sa bude tvoriť rozpočet.

Gréci dostanú možnosť pracovať šesť dní v týždni

Gréci dostanú možnosť pracovať šesť dní v týždni

VČERA - 13:43Ekonomické

Od 1. júla budú môcť zamestnávatelia v Grécku ponúknuť svojim zamestnancom možnosť pracovať šesť dní v týždni namiesto piatich.