• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 30.6.2024Meniny má Melánia
26°Bratislava

Prezident: Slovensko rešpektovalo väčšinu pri najvyšších pozíciách v EÚ

  • 12:30 28.06.2024
  • Brusel
Prezident: Slovensko rešpektovalo väčšinu pri najvyšších pozíciách v EÚ

Slovenská delegácia rešpektovala názor väčšiny členských krajín a svoje výhrady k niektorým menám predstavila tam, kde to bolo treba.

Uviedol to v piatok v Bruseli prezident SR Peter Pellegrini po nominácii Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku Európskej komisie, Antónia Costu za predsedu Európskej rady a Kaji Kallasovej za budúcu šéfku diplomacie EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR.

Prezident zdôraznil, že kriticky bol vnímaný spôsob, akým došlo k dohode o týchto menách ešte pred samotným samitom EÚ. To podľa neho kritizovali aj väčšie krajiny, najmä Taliansko, ktoré boli vylúčené z hlavného kola rokovaní „trojkoalície“ ľudovcov, socialistov a liberálov. Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa politicky radí k euroskeptickým Európskym konzervatívcom a reformistom (ECR).

Pred piatimi rokmi to bol veľmi dlhý proces s mnohými zmenami mien. Terajšie diskusie neboli o náhradníkoch a iných menách. Diskusie ani netrvali tak dlho, ako sa čakalo. Väčšina krajín naznačila, že rešpektuje rozhodnutie trojkoalície,“ opísal situáciu Pellegrini, ktorý na samite zastupoval premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Pripomenul, že Costa to má ako jediný isté aj ako budúci predseda Európskej rady a tiež Euroskupiny (ministri financií eurozóny), kým Von der Leyenová musí ešte v júli na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu získať väčšinu hlasov europoslancov. Ak bude úspešná, tak následne navrhne Kallasovú za šéfku diplomacie EÚ, čo tiež bude musieť odobriť europarlament.

Prezident spresnil, že väčšina krajín rozhodla a slovenská delegácia túto väčšinu rešpektovala, pričom svoje výhrady ku Costovi a Kallasovej odprezentoval tam, kde to bolo treba a zároveň vyvinul maximum úsilia, aby slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič v budúcej exekutíve EÚ získal čo najsilnejšie postavenie. Dodal, že diskusie v tomto zmysle pokračujú a po stretnutí s Von der Leyenovou vyjadril nádej, že Šefčovič získa „zaujímavú pozíciu“ v eurokomisii.

Pellegrini dodal, že svoje názory koordinoval s vládou SR a zopakoval, že Kallasová musí preukázať širší pohľad na zahraničnú politiku EÚ. Nepôjde iba o jej názory ako premiérky Estónska na vojnu na Ukrajine, ale musí vysvetliť, ako vníma konflikt na Blízkom východe a v južnom susedstve, vzťahy EÚ k USA, Číne či krajinám BRICS.

Podľa slov prezidenta je dobre, že v oblasti zahraničnej politiky platí jednomyseľnosť, takže aj Slovensko bude mať vždy reálny vplyv na túto politiku a môže „odkláňať“ niektoré rozhodnutia budúcej šéfky diplomacie.

Pellegrini zároveň dodal, že od Costu očakáva iný prístup ku Slovensku. Bývalý portugalský premiér bol vlani v októbri jedným z aktívnych zástancov zmrazenia členstva strany Smer-SD a pridruženého členstva strany Hlas v Strane európskych socialistov (PES) a frakcii socialistov a demokratov v europarlamente.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda, zasiahla aj turistický chodník

Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda, zasiahla aj turistický chodník

DNES - 16:24Domáce

Búrkové počasie v predchádzajúcich dňoch spôsobilo zosuv pôdy zo svahu Veľkého Rozsutca. Čiastočne zasiahol aj modrý turistický chodník vedúci zo sedla Medziholie do sedla Medzirozsutce.

Polícia hľadala bombu na stanici, vyhlásila pátranie po neznámom mužovi

Polícia hľadala bombu na stanici, vyhlásila pátranie po neznámom mužovi

DNES - 15:35Domáce

Polícia v súvislosti s oznámením pátra po totožnosti muža, ktorý by mohol pomôcť udalosť objasniť.

Danko: SNS a Hlas-SD nie sú pre minimálnu mzdu v konflikte

Danko: SNS a Hlas-SD nie sú pre minimálnu mzdu v konflikte

DNES - 15:33Domáce

Koaličné strany SNS a Hlas-SD nie sú v súvislosti s minimálnou mzdou v konflikte. Vedie sa reálna politická debata. V nedeľnej diskusnej relácii to uviedol podpredseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko.

Fico bude mať trvalé následky, čoskoro sa ukáže na verejnosti

Fico bude mať trvalé následky, čoskoro sa ukáže na verejnosti

DNES - 14:26Domáce

V najbližších dňoch možno očakávať, že sa premiér Robert Fico opäť ukáže a postupnými krokmi sa chytí všetkých svojich pracovných povinností.