• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 1.7.2024Meniny má Diana
22°Bratislava

Danko odmieta, že by SNS chcela ovládnuť fungovanie Audiovizuálneho fondu

  • 17:27 28.06.2024
  • Bratislava
Danko odmieta, že by SNS chcela ovládnuť fungovanie Audiovizuálneho fondu

SNS odmieta, že by mala záujem politicky ovládnuť fungovanie Audiovizuálneho fondu (AVF). Zdôraznil to na piatkovej tlačovej konferencii predseda SNS Andrej Danko.

Zámerom podľa neho je, aby ľudia, ktorí rozhodujú o poskytnutí financií z fondu, neboli prepojení na prijímateľov podpory. Danko sa poďakoval koaličným partnerom za podporu zmien v novele zákona o AVF.

Máme záujem, aby do filmov išli nové a ďalšie financie a aby v komisiách neboli ľudia, ktorí sú blízki a prepojení tým, ktorí dostávajú financie na filmy,“ povedal Danko s tým, že nechcú diktovať, aké filmy sa majú točiť.

Za kritikou zákona od opozičného PS vidí Danko možné personálno-majetkové prepojenia s ľuďmi, ktorí poberajú financie z fondu. Nevie o nikom v SNS, kto by mal mať prepojenie na ľudí pracujúcich v oblasti filmu. Dankova strana chce, aby bolo prerozdeľovanie peňazí adresné a aby sa podporoval filmársky priemysel.

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) zdôraznil, že fond sa nejde rušiť a naďalej sa budú podporovať filmy. „Jediné, čo sa stalo, je to, že mame blokačnú menšinu, ktorá môže zastaviť niektoré zvrhlé projekty,“ povedal. Dodal, že rezort kultúry nebude mať väčšinu vo fonde, takže nemôže nikoho pretlačiť, iba zastaviť „krajné excesy“. Štát má mať podľa neho „poslednú poistku“, ak hrozia absurdity.

Parlament v piatok odsúhlasil zmeny v AVF. O poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nebude po novom rozhodovať riaditeľ fondu, ale rada. Počet členov rady sa zvýši na 13, pričom piati členovia budú menovaní priamo ministrom kultúry bez návrhu.

Danko tiež avizuje, že v lete sa budú pripravovať zákony pre oblasť cestovného ruchu a športu, ako napríklad návrh, aby čašníci neplatili z tzv. tringeltov dane z príjmu. Ďalej pripravuje SNS návrh, aby šlo do fondu na podporu športu minimálne 60 miliónov eur.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda, zasiahla aj turistický chodník

Zo svahu Veľkého Rozsutca sa zosunula pôda, zasiahla aj turistický chodník

VČERA - 16:24Domáce

Búrkové počasie v predchádzajúcich dňoch spôsobilo zosuv pôdy zo svahu Veľkého Rozsutca. Čiastočne zasiahol aj modrý turistický chodník vedúci zo sedla Medziholie do sedla Medzirozsutce.

Polícia hľadala bombu na stanici, vyhlásila pátranie po neznámom mužovi

Polícia hľadala bombu na stanici, vyhlásila pátranie po neznámom mužovi

VČERA - 15:35Domáce

Polícia v súvislosti s oznámením pátra po totožnosti muža, ktorý by mohol pomôcť udalosť objasniť.

Danko: SNS a Hlas-SD nie sú pre minimálnu mzdu v konflikte

Danko: SNS a Hlas-SD nie sú pre minimálnu mzdu v konflikte

VČERA - 15:33Domáce

Koaličné strany SNS a Hlas-SD nie sú v súvislosti s minimálnou mzdou v konflikte. Vedie sa reálna politická debata. V nedeľnej diskusnej relácii to uviedol podpredseda Národnej rady SR a líder SNS Andrej Danko.

Fico bude mať trvalé následky, čoskoro sa ukáže na verejnosti

Fico bude mať trvalé následky, čoskoro sa ukáže na verejnosti

VČERA - 14:26Domáce

V najbližších dňoch možno očakávať, že sa premiér Robert Fico opäť ukáže a postupnými krokmi sa chytí všetkých svojich pracovných povinností.