• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 1.7.2024Meniny má Diana
24°Bratislava

Temu má na krku ďalšiu žalobu, má tajne sledovať zákazníkov a čítať ich správy

  • 22:02 28.06.2024
  • Svet
Temu má na krku ďalšiu žalobu, má tajne sledovať zákazníkov a čítať ich správy

Aplikácia údajne predáva lacný tovar výmenou za dôverné informácie používateľov.

Používatelia aplikácie Temu by mali byť na pozore, pretože nová žaloba tvrdí, že aplikácia používa nebezpečný malvér na špehovanie vášho telefónu.

Arkansaský generálny prokurátor Tim Griffin podal v utorok žalobu, podľa ktorej má aplikácia Temu neobmedzený prístup k dôverným informáciám používateľov. Spoločnosť Temu však tvrdí, že je žalobou "prekvapená a sklamaná" a tvrdenia označuje za "nepodložené".

Spoločnosť Temu ponúka výrazné zľavy na obrovský sortiment výrobkov, ktoré pochádzajú z čínskych skladov a tovární. Jej aplikácia patrí medzi najsťahovanejšie bezplatné aplikácie v App Store a Google play, uvádza magazín Time.

Nízke ceny výmenou za vaše informácie

Teraz sa však objavila nová alarmujúca žaloba, podľa ktorej Temu predáva tovar za takúto nízku cenu výmenou za vaše súkromné informácie.

Generálny prokurátor Tim Griffin tvrdí, že aplikácia potichu zhromažďuje osobné údaje z viacerých aplikácií v zariadeniach zákazníkov.

V žalobe sa tvrdí, že akonáhle si zákazník stiahne aplikáciu do svojho zariadenia, obchádza nastavenia ochrany osobných údajov, ktoré majú používatelia nastavené, a pokračuje v zhromažďovaní údajov.

To môže zahŕňať aj biometrické údaje, napríklad odtlačky prstov. Temu potom údajne prináša zisk predajom údajov tretím stranám. Toto je dôvod, prečo sú tieto položky také lacné. Údajné špehovanie sa však nemusí týkať len kupujúcich. Obeťami sa môžu stať aj ich kontakty v mobilnom telefóne.

Foto: T. Schneider/Shutterstock.com

Aplikácia môže čítať vaše správy či e-maily

V žalobe sa uvádza, že jednotlivci, ktorí sa "zapájajú do elektronickej komunikácie" s používateľmi Temu prostredníctvom textových správ alebo e-mailov, môžu byť vystavení "zberu dôverných rozhovorov". V žalobe sa uvádza:

„Temu je zámerne navrhnutý tak, aby získal neobmedzený prístup k operačnému systému telefónu používateľa, okrem iného vrátane fotoaparátu, konkrétnej polohy, kontaktov, textových správ, dokumentov a iných aplikácií používateľa."

Spoločnosť Temu však tvrdí, že obvinenia sú "založené na dezinformáciách šírených online“. Spoločnosť avizovala, že sa bude v tomto prípade dôrazne brániť.

Spoločnosť Temu vlastní PDD Holdings, ktorú žaloba označuje za "čínsku spoločnosť, ktorá podlieha čínskym zákonom". Čínske právo vyžaduje, aby spoločnosť spolupracovala s čínskymi národnými spravodajskými službami a poskytovala im údaje označené ako "bezpečnostný záujem". To by mohlo zahŕňať údaje získané od zákazníkov Temu.

Zdroj: Info.sk, TM, time.com, arkansasag.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vedci v NASA začali skúmať UFO, mimozemšťanov nenašli

Vedci v NASA začali skúmať UFO, mimozemšťanov nenašli

DNES - 11:55Zaujímavosti

V utorok 2. júla si pripomíname svetový deň UFO. NASA pritom existenciu mimozemšťanov nikdy nepotvrdila.

Inštalatér varuje: Táto chyba pri používaní drezu vás môže vyjsť draho

Inštalatér varuje: Táto chyba pri používaní drezu vás môže vyjsť draho

DNES - 7:18Zaujímavosti

Inštalatér varuje pred častou chybou, ktorá môže nenávratne upchať vodovodné potrubie a vyžadovať si drahú opravu.

Tieto kvety priťahujú osy a včely, doma ich nenechávajte!

Tieto kvety priťahujú osy a včely, doma ich nenechávajte!

VČERA - 21:07Zaujímavosti

Niektoré dekorácie počas leta dokážu narobiť problémy. Ak patríte k milovníkom izbových rastlín a kvetov, na parapet ich radšej nevykladajte.

Ako zavlažovať kvety, kým ste na dovolenke? Pomôžu aj tyčinky do uší

Ako zavlažovať kvety, kým ste na dovolenke? Pomôžu aj tyčinky do uší

VČERA - 20:28Zaujímavosti

Nemusíte zháňať susedov alebo rodinných príslušníkov. Takto doprajete svojim izbovým rastlinám dostatok vlahy aj v čase svojej neprítomnosti.

Prečo sú piloti vždy dohladka oholení? Tento dôvod vás prekvapí

Prečo sú piloti vždy dohladka oholení? Tento dôvod vás prekvapí

VČERA - 19:31Zaujímavosti

Hustá brada u nich neprichádza do úvahy. Viete, prečo sa väčšina pilotov lietadiel holí dohladka?