• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 1.7.2024Meniny má Diana
24°Bratislava

Pred odletom na dovolenku si treba skontrolovať platnosť pasu i nutné povolenia

  • 10:36 29.06.2024
  • Bratislava
Pred odletom na dovolenku si treba skontrolovať platnosť pasu i nutné povolenia

Odlet na dovolenku môžu skomplikovať aj nezhoda mien na letenke a cestovnom doklade, nepovolené predmety v batožine či cestujúci povzbudený alkoholom.

Pred odletom na dovolenku si treba skontrolovať platnosť pasu i to, či platí dostatočne dlho po návrate do domoviny. Na najčastejšie chyby dovolenkárov pred odletom upozornila hovorkyňa bratislavského Letiska M. R. Štefánika Veronika Demovičová.

Neraz sa stane, že cestujúci zistí až pri vybavení na check-in pulte, že jeho pas už stratil platnosť. V tom prípade cestujúcemu nie je umožnený odlet. Prichádza tak o zaplatenú dovolenku aj letenku,“ priblížila častú komplikáciu pred odletom na dovolenku Demovičová.

Doplnila, že nielen samotná platnosť pasu, ale aj dĺžka trvania platnosti po návrate z dovolenky môže zavážiť. Niektoré krajiny totiž pre vstup na ich územie vyžadujú, aby pas platil tri až šesť mesiacov po návrate. Skontrolovať treba nielen pasy dospelých, ale aj platnosť detských cestovných dokladov. V niektorých prípadoch treba mať pri sebe aj povolenie na vycestovanie s deťmi či ich rodné listy, napríklad v prípade, ak sa priezviská rodiča a detí rôznia.

Na zhodu priezvisk na letenke a cestovnom doklade musia myslieť dovolenkári aj v prípade, že mali nedávno svadbu a menili priezvisko. „Ak sa priezviská jednej osoby na cestovnom doklade a letenke rôznia, stráca nárok na odlet,“ upozornila Demovičová. Ak mala cestujúca zakúpenú letenku na svoje dievčenské priezvisko, no doklady už má na nové meno, hovorkyňa odporučila mať pri sebe sobášny list. Ak to podmienky leteckého dopravcu umožňujú, na základe neho môže letiskový personál vystaviť palubnú vstupenku na nové priezvisko.

Odlet na dovolenku môže skomplikovať aj to, ak si cestujúci pomýlia linku či čas letu alebo prídu neskoro k nástupnej bránke. V týchto prípadoch letisko odporučilo sledovať nielen cieľovú destináciu, ale aj číslo linky a nástupnej brány či presný čas odletu. Odporúča sa takisto prísť na letisko v dostatočnom predstihu.

Problémy pred odletom môžu dovolenkárom spôsobiť aj nepovolené predmety v príručnej batožine či tekutiny nad limit. Cez bezpečnostnú kontrolu neprejdú rôzne napodobeniny zbraní, granátov či nábojov, napríklad ani hračkárske vodné pištole. Do príručnej batožiny nepatria ani fľaše alkoholu či iné tekutiny vo väčšom ako povolenom množstve.

Ukončiť dovolenku už na letisku môže aj to, ak je cestujúci zjavne pod vplyvom alkoholu. „Ak zamestnanci letiska spozorujú pasažiera pod vplyvom alkoholu či inej návykovej látky, takémuto cestujúcemu nie je podľa pravidiel leteckého dopravcu umožnený odlet. Nemá nárok ani na vrátenie ceny letenky,“ uzavrela Demovičová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kiča: V SVP môže prísť o prácu 600 zamestnancov

Kiča: V SVP môže prísť o prácu 600 zamestnancov

DNES - 16:46Ekonomické

Taraba aktuálne nepovažuje za najvhodnejšie spájať SVP a VV do jedného subjektu.

Európska komisia obvinila Meta Platforms z porušovania pravidiel regulácie digitálneho trhu

Európska komisia obvinila Meta Platforms z porušovania pravidiel regulácie digitálneho trhu

DNES - 13:09Ekonomické

Európska komisia v pondelok obvinila americký koncern Meta Platforms, ktorému patrí Facebook či Instagram, z porušovania nových pravidiel hospodárskej súťaže pre digitálny trh.

Na toto dovolenkári často zabúdajú, keď cestujú vlastným autom

Na toto dovolenkári často zabúdajú, keď cestujú vlastným autom

DNES - 12:03Ekonomické

Motoristi by mali počítať aj s odlišnými cenami za palivá za hranicami.

Nemecko zaznamenalo nový rekord vo výrobe elektriny z obnoviteľných zdrojov

Nemecko zaznamenalo nový rekord vo výrobe elektriny z obnoviteľných zdrojov

DNES - 10:03Ekonomické

Nemecko zaznamenalo nový rekord vo využívaní obnoviteľných zdrojov energie.

Volkswagen zakázal manažérom jazdiť na služobné cesty v značke Porsche

Volkswagen zakázal manažérom jazdiť na služobné cesty v značke Porsche

VČERA - 17:13Ekonomické

Nemecká automobilová skupina Volkswagen zakázala svojim vrcholovým manažérom používať na služobných cestách športové vozidlá značky Porsche.