• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 1.7.2024Meniny má Diana
24°Bratislava

Vymenia Bidena za iného kandidáta? Demokrati nie sú spokojní s jeho vystúpením

  • 11:57 29.06.2024
  • Washington
Vymenia Bidena za iného kandidáta? Demokrati nie sú spokojní s jeho vystúpením

Niektorí členovia americkej Demokratickej strany sú znepokojení s vystúpením úradujúceho prezidenta Joea Bidena vo štvrtkovej predvolebnej debate s exprezidentom Donaldom Trumpom.

Začínajú zvažovať kroky spojené s jeho nahradením, píše TASR s odvolaním sa na sobotňajšie správy agentúry AFP, stanicu BBC a americký denník The Washington Post (WP).

Demokrati v spojitosti s Bidenom panikária a spochybňujú jeho budúcnosť,“ uviedol WP v titulku článku zverejneného v piatok. Prezident štvrtkovú debatu potreboval na to, aby skeptických voličov utvrdil, že má fyzickú a psychickú výdrž na to, aby viedol krajinu, píše WP. Namiesto toho ponúkol neisté vystúpenie - najmä v úvodných minútach, keď debatu pravdepodobne sledovalo najviac voličov.

Demokrati si v reakcii na Bidenovo váhavé vystúpenie kladú nepohodlnú otázku, či nie je neskoro nahradiť ho ako demokratického kandidáta do novembrových volieb, píše WP. Na to, aby tak mohli urobiť, by však najskôr 81-ročný Biden musel súhlasiť so svojím odstúpením a v piatok nedal najavo, že by tak plánoval urobiť, pripomína denník.

Biden priznal problémy

Prezident po debate uviedol, že si viedol dobre a problémy so svojím hlasom pripísal bolesti hrdla. Neskôr v piatok v štáte Severná Karolína pripustil, že už má problémy s chôdzou či vystúpeniami v debatách. Vyjadril však presvedčenie, že vie ako vykonávať „prácu“ prezidenta, uviedla stanica BBC.

Trump v debate pôsobil energicky a rázne a nespochybniteľne prezentoval aj viacero nepravdivých či zavádzajúcich tvrdení o hospodárstve či záležitostiach ako migrácia, píše AFP. Samotný republikánsky kandidát Bidena označil za nespôsobilého na výkon funkcie, dodáva BBC.

V prípade Bidenovho odstúpenia by delegáti Demokratickej strany odhlasovali nového kandidáta, píše WP. Urobili by tak na nominačnom zjazde strany pred americkými prezidentskými voľbami v dňoch 19. — 22. augusta 2024 v Chicagu. Biden má však zatiaľ podporu výraznej väčšiny delegátov, dodáva WP.

Bidena zatiaľ na odstúpenie nevyzval žiadny vysoko postavený predstaviteľ Demokratickej strany, pripomína AFP. Guvernér Kalifornie Gawin Newson, ktorý sa spomína ako možný nový kandidát, vyjadril prezidentovi podporu.

Medzi možnými novými kandidátmi sa objavuje aj guvernérka štátu Michigan Gretchen Whitmerová, minister dopravy Pete Buttigieg, guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper a senátor za štát Georgia Raphael G. Warnok, píše WP.

Redakčná rada amerického denníka The New York Times, ktorý patrí medzi najvplyvnejšie, v piatkovom vydaní žiadala, aby prezident Biden odstúpil a prepustil svoje miesto inému kandidátovi, pripomína AFP. Dodáva, že redakčná rada je oddelená od spravodajstva denníka.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fiala: Keď bude Fico naplno v práci, môžeme začať hovoriť o rokovaní vlád

Fiala: Keď bude Fico naplno v práci, môžeme začať hovoriť o rokovaní vlád

DNES - 16:42Zahraničné

Keď bude slovenský premiér Robert Fico opäť naplno v práci, bude podľa českého premiéra Petra Fialu možné hovoriť o tom, či by konzultácie medzi vládami ČR a SR dávali zmysel.

Tusk varoval pred vzostupom krajnej pravice vo Francúzsku i Európe

Tusk varoval pred vzostupom krajnej pravice vo Francúzsku i Európe

DNES - 16:27Zahraničné

Poľský premiér Donald Tusk v pondelok varoval pred "veľmi nebezpečným" obratom pre Francúzsko a Európu.

Americké ministerstvo spravodlivosti ponúklo Boeingu dohodu o vine a treste za havárie 737 MAX

Americké ministerstvo spravodlivosti ponúklo Boeingu dohodu o vine a treste za havárie 737 MAX

DNES - 16:00Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti ponúklo spoločnosti Boeing možnosť uzavretia dohody o vine a treste v dvoch prípadoch tragických nehôd lietadiel typu 737 MAX.

Malé švédske mesto ohromil celosvetový záujem o kúpu stavebných pozemkov

Malé švédske mesto ohromil celosvetový záujem o kúpu stavebných pozemkov

DNES - 15:24Zahraničné

Mestečko Götene v západnom Švédsku pozastavilo predaj pozemkov po tom, čo ho zahltili žiadosti o kúpu pozemkov za menej ako desať eurocentov za meter štvorcový.

EÚ obvinila Metu z porušovania zákona o digitálnych trhoch

EÚ obvinila Metu z porušovania zákona o digitálnych trhoch

DNES - 14:14Zahraničné

Európska únia v pondelok obvinila americkú technologickú spoločnosť Meta z porušovania svojho zákona o digitálnych trhoch.