• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 3.7.2024Meniny má Miloslav
20°Bratislava

Prečo sú piloti vždy dohladka oholení? Tento dôvod vás prekvapí

  • 19:31 30.06.2024
  • Bratislava
Prečo sú piloti vždy dohladka oholení? Tento dôvod vás prekvapí

Hustá brada u nich neprichádza do úvahy. Viete, prečo sa väčšina pilotov lietadiel holí dohladka?

Ak patríte k pravidelným cestovateľom lietadlom, určite ste si na letisku už neraz všimli pilotov. Nie je to síce do očí bijúce, no nabudúce vás možno zaujme, že ani jeden z nich nemá hustú alebo dlhú bradu.

Nejde len o imidž. Letecké spoločnosti v skutočnosti majú dobrý dôvod na to, aby od pilotov vyžadovali určitý dress code.

Najväčšia britská aerolinka British Airways má pravidlo o bradách a účesoch uvedené aj vo svojich stanovách:

„Mužský účes má byť tradičný a vhodný pre profesionálne prostredie; vyholené alebo tvarované účesy a dlhé vlasy nie sú povolené. Ženy aj muži si môžu farbiť vlasy len prirodzenými farbami.“

Pokiaľ ide o brady, tie sa zakazujú kvôli bezpečnosti.

Prečo piloti nenosia bradu

Floridská letecká akadémia Wayman Aviation Academy pripomína, že pri lete je najdôležitejšia bezpečnosť cestujúcich a zamestnancov, k čomu prospieva aj holenie tváre.

„V prípade núdze si piloti musia rýchlo a efektívne nasadiť kyslíkové masky. Ochlpenie tváre narúša tesnenie medzi maskou a tvárou, čo môže obmedziť prívod kyslíka.

Vo vysokej výške s nízkou hladinou kyslíka to môže byť osudové. Dobré tesnenie rozhoduje medzi životom a smrťou, preto je pravidlo o holení nevyhnutným štandardom bezpečnostných protokolov leteckých spoločností.“

Na riziko nasadzovania masiek na neoholenú tvár upozorňuje aj bezpečnostná analýza z roku 1987, podľa ktorej „dochádza k poklesu účinnosti, keď sa pod tesniacim povrchom kyslíkových masiek personálu nachádza tvárové ochlpenie.“

Podľa odborníkov je navyše miera poklesu úmerná hustote ochlpenia, typu masky, typu pútok na maske a typu fyzickej aktivity, ktorú pilot vykonáva.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk, wayman.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Popraskaná potlač na tričkách? Takto si s ňou poradíte

Video: Popraskaná potlač na tričkách? Takto si s ňou poradíte

DNES - 7:17Zaujímavosti

Popraskaná potlač na tričku či inom odeve pôsobí nevzhľadne a rušivo. Takto dokážete obnoviť jej pôvodnú kvalitu len pomocou odlakovača na nechty.

Tento nápoj posilní váš intímny život. Možno ho už denne pijete

Tento nápoj posilní váš intímny život. Možno ho už denne pijete

VČERA - 20:42Zaujímavosti

Nápoj, ktorý denne pijú milióny ľudí po celom svete, môže mať blahodarné účinky na intímne zážitky najmä u žien. Niektorí odborníci to však vidia inak.

Dermatologička radí: Tieto 4 veci by som v lete nikdy nespravila

Dermatologička radí: Tieto 4 veci by som v lete nikdy nespravila

VČERA - 18:30Zaujímavosti

Profesionálna dermatologička má jasno v tom, aké aktivity by počas horúcich letných dní rozhodne nerobila. Toto sú jej tipy na leto.

Prečo pestovať aníz v záhrade: Takto pomôže zelenine aj vášmu zdraviu

Prečo pestovať aníz v záhrade: Takto pomôže zelenine aj vášmu zdraviu

VČERA - 9:51Zaujímavosti

Je hneď niekoľko dôvodov, prečo by ste vo svojich záhradách mali pestovať aníz. Budete z neho profitovať nielen vy, ale aj vaša záhrada.