• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 3.7.2024Meniny má Miloslav
22°Bratislava

Vedci v NASA začali skúmať UFO, mimozemšťanov nenašli

  • 11:55 01.07.2024
  • Roswell/Bratislava
Vedci v NASA začali skúmať UFO, mimozemšťanov nenašli

V utorok 2. júla si pripomíname svetový deň UFO. NASA pritom existenciu mimozemšťanov nikdy nepotvrdila.

Bohužiaľ, skutočná problematika UFO (nech už sú čímkoľvek) je takmer beznádejne zatemnená zástupmi psychopatov, hysterikov, tvorcov individuálnych mýtov, ľudí prenasledovaných bludmi či postihnutých chorobným luhárstvom, osôb túžiacich stoj čo stoj po sebauplatnení a napokon – podľa mojich skúseností – početnou skupinou všedným životom deprimovaných, ktorých láka každé tajomstvo a záhada.

Takto popísal diskusiu o UFO (z anglického Unidentified Flying Object, teda neidentifikovateľný letiaci objekt) český sci-fi autor Ludvík Souček vo svojej knihe Tušenie tieňa z roku 1974. Samotný Souček pritom – ako priznal aj verejne napríklad v televíznom rozhovore v roku 1968 – veril v existenciu lietajúcich tanierov a téma mimozemských civilizácií sa pravidelne objavovala i v jeho tvorbe.

Součkov príklad potvrdzuje, že otázka, či sme vo vesmíre sami, sprevádzala človeka od nepamäti a dokonca aj v takých historicky nepriaznivých obdobiach, ako bola komunistická totalita.

V utorok 2. júla si priaznivci tohto fenoménu pripomenú Svetový deň UFO. Práve v tento deň v roku 1947 sa pri mestečku Roswell v Novom Mexiku v Spojených štátoch amerických odohrala udalosť, ktorá mala potvrdiť prítomnosť mimozemských civilizácií – havária lietajúceho taniera, ktorého trosky sa tu údajne našli spolu s telami mimozemšťanov. Už niekoľko dní predtým pozoroval deväť jasných a rýchlo sa pohybujúcich objektov pilot súkromného lietadla Kenneth Arnold v americkom štáte Washington.

Od tých čias sa každoročne a na všetkých miestach našej planéty objavujú početné svedectvá o pozorovaniach nevysvetliteľných letiacich telies, ktoré najčastejšie pripomínajú lietajúci tanier a sú v tomto duchu často zobrazované aj v umeleckých dielach a vo filmoch (zďaleka nielen v rámci žánru sci-fi, ale aj v komédiách ako napríklad Žandár a mimozemšťania s Louisom de Funésom v hlavnej úlohe).

Vo väčšine prípadov sa napokon ukáže, že udalosti majú reálne vysvetlenie. Stalo sa tak aj v prípade, ktorý v prvých májových dňoch vyvolal pozornosť v okolí Brna, keď ľudia na večernej oblohe pozorovali svetielkujúci padajúci objekt. Napokon vysvitlo, že išlo o druhý stupeň rakety Falcon 9, ktorá štartovala z Kalifornie a po splnení misie zhorela v atmosfére.

Na vysvetlenie však dodnes čaká iná udalosť z južnej Moravy, ktorá sa udiala ešte počas komunistického režimu. Záhadné teleso pozorovali priamo piloti lietadiel Československej ľudovej armády. Pilot vojenského vrtuľníka nadporučík Jaroslav Špaček dostal 12. júla 1987 okolo poludnia príkaz prenasledovať neznámy letiaci objekt, ktorý sa pohyboval neďaleko rakúskych hraníc v okolí známeho letoviska Vranov nad Dyjí.

Nad hlavami rekreantov, ktorí sa za slnečného počasia kúpali v priehrade, sa odohrala naháňačka ako z akčného filmu. Posádka vrtuľníka sa ocitla len dvesto metrov od telesa tvarom pripomínajúceho cigaru. Dostala pokyn teleso zneškodniť, no nedokázala ho splniť – „cigara“ veľmi šikovne manévrovala vo vzduchu, navyše sa vojaci obávali streľby nad miestom plným ľudí v plavkách. Po dvoch minútach sa neznámy objekt skryl v mraku a premiestnil sa postupne nad Brno a potom nad Jaslovské Bohunice a nad Bratislavu, kde zmizol. Posádka vrtuľníka dostala po pristátí pokyn vymazať všetky záznamy z letu.

Úkazy známe ako UFO začal vyhodnocovať aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). V minuloročnej 33-stranovej správe o neidentifikovaných anomálnych javoch (UAP) NASA konštatovala, že na lepšie pozorovanie neidentifikovateľných objektov budú potrebné lepšie technické prostriedky vrátane satelitov.

V doterajších správach NASA sa nepodarilo nájsť žiadne dôkazy o existencií UFO a spojitosti s mimozemskými civilizáciami. V niektorých z prípadov mohlo ísť o dron alebo inú leteckú techniku, atmosférické javy alebo rozličné tajné skúšky technológií, vykonávané Spojenými štátmi, či inými krajinami.

Riaditeľ NASA Bill Nelson povedal, že jeho úrad chce posunúť debatu „od vytvárania senzácii k vede“. Otázku života vo vesmíre však považuje za otvorenú. „Ak sa ma pýtate, či verím, že existuje život vo vesmíre, ktorý je taký rozsiahly, že je pre mňa ťažké pochopiť, aký je veľký, moja odpoveď je áno,“ skonštatoval Nelson.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
3 druhy cestovín, z ktorých sa najmenej priberá

3 druhy cestovín, z ktorých sa najmenej priberá

DNES - 18:19Zaujímavosti

Netrestajte sa viac za jedenie kaloricky výdatných cestovín. Tieto druhy vás zasýtia bez zbytočných výčitiek.

Video: Popraskaná potlač na tričkách? Takto si s ňou poradíte

Video: Popraskaná potlač na tričkách? Takto si s ňou poradíte

DNES - 7:17Zaujímavosti

Popraskaná potlač na tričku či inom odeve pôsobí nevzhľadne a rušivo. Takto dokážete obnoviť jej pôvodnú kvalitu len pomocou odlakovača na nechty.

Tento nápoj posilní váš intímny život. Možno ho už denne pijete

Tento nápoj posilní váš intímny život. Možno ho už denne pijete

VČERA - 20:42Zaujímavosti

Nápoj, ktorý denne pijú milióny ľudí po celom svete, môže mať blahodarné účinky na intímne zážitky najmä u žien. Niektorí odborníci to však vidia inak.

Dermatologička radí: Tieto 4 veci by som v lete nikdy nespravila

Dermatologička radí: Tieto 4 veci by som v lete nikdy nespravila

VČERA - 18:30Zaujímavosti

Profesionálna dermatologička má jasno v tom, aké aktivity by počas horúcich letných dní rozhodne nerobila. Toto sú jej tipy na leto.