• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 4.7.2024Meniny má Prokop
19°Bratislava

Dermatologička radí: Tieto 4 veci by som v lete nikdy nespravila

  • 18:30 02.07.2024
  • Svet
Dermatologička radí: Tieto 4 veci by som v lete nikdy nespravila

Profesionálna dermatologička má jasno v tom, aké aktivity by počas horúcich letných dní rozhodne nerobila. Toto sú jej tipy na leto.

Lindsey Zubritsky, certifikovaná dermatologička z Mississippi, sa na sociálnej sieti TikTok podelila o svoje tipy na leto. Podľa nej existujú prinajmenšom štyri činnosti, ktorým by sa v horúcom počasí vyhla. Ktoré to sú?

Kráčanie popri bazéne naboso

Foto: EcoSpace/Shutterstock.com

Zubritsky sa vo svojej praxi stretla s nespočetným množstvom prípadov plesňových ochorení chodidiel, ktoré podľa nej vznikajú aj kvôli kráčaniu naboso popri bazéne.

„Vlhké a mokré prostredia ako bazén, verejné sprchy a sauna majú na dlážke množstvo plesní, ktorými je ľahké sa nakaziť,“ tvrdí lekárka. „Vždy preto chodím v šľapkách.“

Používanie citrusov na zosvetlenie

Podľa Zubritsky sa niektoré ženy snažia zosvetliť si vlasy aplikovaním citrusovej vlasy a následným pobytom na slnku. Citróny a limety však treba v lete používať len na konzumáciu.

„Citrus reaguje s UV žiarením, čo vedie k fototoxickej reakcii zvanej fytofotodermatitída... je to vážna reakcia, ktorá zanecháva pľuzgiere alebo škvrny na miestach pokožky, ktoré zasiahla šťava z citrusu,“ vysvetlila dermatologička. Následná hyperpigmentácia na pokožke ostáva až po dobu niekoľkých mesiacov.

Holenie cez bradavice

Foto: Natallia Ploskaya/Shutterstock.com

Ak máte bradavice na nohách alebo iných partiách, ktoré si holíte, dajte si špeciálny pozor pri holení, varuje odborníčka.

„Bradavice sú nákazlivé, takže ak ich pri holení zachytíte žiletkou, môžete vírus preniesť aj do ďalších častí nôh,“ tvrdí Zubritsky. Podľa nej sú najväčším rizikom drobné, ťažko pozorovateľné bradavice. „Čím viac ich máte, tým ťažšie je zbaviť sa ich,“ dodáva.

Spánok s mokrými vlasmi

Mokré a vlhké vlasy sú rodiskom pre huby a baktérie, ktoré môžu na pokožke hlavy vyvolať celý rad ochorení. Pred spaním si je preto potrebné vlasy vyfénovať.

@dermguru #greenscreen im the dry one in the shade with hairy legs and flip flops #dermguru #thingsiwouldneverdo #dermtok #warts #phytophotodermatitis #athletesfoot #footfungus ♬ Inspector Ratchet - Ty Simon
Zdroj: Info.sk, DP, tiktok.com/@dermguru
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Gelato nie je to isté ako zmrzlina. Takto spoznáte rozdiel

Gelato nie je to isté ako zmrzlina. Takto spoznáte rozdiel

DNES - 7:21Zaujímavosti

Medzi týmito mrazenými pochúťkami existujú rozdiely.

3 druhy cestovín, z ktorých sa najmenej priberá

3 druhy cestovín, z ktorých sa najmenej priberá

VČERA - 18:19Zaujímavosti

Netrestajte sa viac za jedenie kaloricky výdatných cestovín. Tieto druhy vás zasýtia bez zbytočných výčitiek.

Video: Popraskaná potlač na tričkách? Takto si s ňou poradíte

Video: Popraskaná potlač na tričkách? Takto si s ňou poradíte

VČERA - 7:17Zaujímavosti

Popraskaná potlač na tričku či inom odeve pôsobí nevzhľadne a rušivo. Takto dokážete obnoviť jej pôvodnú kvalitu len pomocou odlakovača na nechty.

Tento nápoj posilní váš intímny život. Možno ho už denne pijete

Tento nápoj posilní váš intímny život. Možno ho už denne pijete

20:42 02.07.2024Zaujímavosti

Nápoj, ktorý denne pijú milióny ľudí po celom svete, môže mať blahodarné účinky na intímne zážitky najmä u žien. Niektorí odborníci to však vidia inak.