• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 3.7.2024Meniny má Miloslav
21°Bratislava

Francúzi neocenili Macronov hazard s vypísaním volieb, píše zahraničná tlač

  • 13:34 01.07.2024
  • Paríž
Francúzi neocenili Macronov hazard s vypísaním volieb, píše zahraničná tlač

Médiá hodnotia priebeh a výsledky parlamentných volieb vo Francúzsku.

Ako "zemetrasenie pre Francúzsko a pre Európu" komentoval grécky denník Ta Néa výsledky prvého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku, ktoré sa skončili triumfom krajne pravicového Národného združenia (RN). Reakcie vybraných médií na tento výsledok na svojom webe sumarizoval Courrier international, z ktorého čerpala TASR.

Belgický denník De Standaard napísal, že „bláznivá stávka“, pre ktorú sa prezident Emmanuel Macron rozhodol rozpustením parlamentu a vypísaním predčasných volieb, „sa obrátila proti nemu“. S rovnakým konštatovaním prišiel aj americký denník New York Times.

Francúzsky ľud jasne naznačil, že neocenil prezidentov hazard s vypísaním nových volieb, ktorým sa pokúšal zaskočiť svojich oponentov,“ konštatoval belgický denník.

V podobnom duchu najnovší vývoj vo Francúzsku komentujú aj denníky a médiá z Nemecka, Talianska, Švajčiarska či Alžírska.

Britský denník The Times v pondelok píše o „ponížení“ zo strany „francúzskej pravice“. Denník Washington Post je zasa presvedčený, že „Francúzsko trestá centristov“ a už plánuje vládu

pod vedením šéfa RN Jordana Bardellu, ktorého „populistický, euroskeptický a protiimigračný“ program by znamenal radikálnu zmenu v porovnaní s „proeurópskym a propodnikateľským“ programom Emmanuela Macrona.

Španielsky denník El País v úvodníku pripomína rozhodujúce druhé kolo hlasovania a volá po jednote proti krajnej pravici. Je to „jednoznačne jediná možná stratégia pre všetkých, ktorí odmietajú prípadnú vládu“ RN pod vedením Mariny Le Penovej.

Podľa nemeckého denníka Handelsblatt sa Francúzsko bez ohľadu na výsledok druhého kola „prikláňa ku krajnej pravici“. Francúzsko sa pripravuje na vstup do obdobia politickej nestability, ktoré môže trvať roky, predpokladá tento denník.

Belgický denník Le Soir napísal, že ak aj krajná pravica v druhom kole volieb vo Francúzsku nezíska absolútnu väčšinu, „história si bude pamätať, že sa tak stalo vďaka mobilizácii občanov, ktorí sa pridali k demokratickému frontu a ľavici a krajnej ľavici. Nie tomuto prezidentovi, ktorý práve rozbil svoju krajinu“.

Aj v Nemecku sa poukazuje na zodpovednosť Emmanuela Macrona. V predvečer volieb magazín Der Spiegel opísal francúzskeho prezidenta ako „urazené a rebelujúce dieťa“, bez ktorého by „táto politická kríza krajinu nezasiahla“.

Švajčiarsky denník Tribune de Genève tvrdí, že terajší politický vývoj vo Francúzsku „už znamená definitívny zlom v epickom príbehu prezidenta Emmanuela Macrona“. Už nie je šéfom prezidentskej väčšiny, „stránka macronizmu sa obracia,“ napísal denník.

Taliansky denník Il Tempo, ktorý sa rozhodol umiestniť na titulnú stranu Marinu Le Penovú s napoleonským klobúkom, konštatuje, že sa „začína veľmi dlhý týždeň, keď šéf Elyzejského paláca musí vyložiť svoje posledné karty, ak sa chce vrátiť do sedla“.

Zahraničná tlač upozorňuje aj na rozkol, ktorý vo Francúzsku badať. „Le Penová víťazí, Francúzsko je rozdelené,“ napísal taliansky denník La Repubblica. Portugalské noviny Público komentujú, že prvé kolo volieb vo Francúzsku „vyhráva krajná pravica a (takmer) všetci sú proti nej“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzsko sa v druhom kole volieb môže stretnúť s rekordnou neúčasťou voličov

Francúzsko sa v druhom kole volieb môže stretnúť s rekordnou neúčasťou voličov

DNES - 13:51Zahraničné

Časť voličov vo Francúzsku, ktorých favorit už nebude v hre v druhom kole predčasných volieb, zvažuje, že v nedeľu 7. júla už nepôjde voliť.

Von der Leyenová má dva týždne na zaistenie dostatku hlasov v europarlamente

Von der Leyenová má dva týždne na zaistenie dostatku hlasov v europarlamente

DNES - 12:59Zahraničné

Pred hlasovaním v europarlamente má von der Leyenová dva týždne na to, aby vyvinula dostatok diplomatického úsilia a získala potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Trump a Putin nediskutujú o vojne na Ukrajine, tvrdí Kremeľ

Trump a Putin nediskutujú o vojne na Ukrajine, tvrdí Kremeľ

DNES - 11:10Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin a bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump nevedú dialóg o podmienkach dosiahnutia mieru na Ukrajine.

Na východe Číny evakuovali takmer štvrť milióna ľudí

Na východe Číny evakuovali takmer štvrť milióna ľudí

DNES - 10:30Zahraničné

Takmer štvrť milióna ľudí už evakuovali v provincii An-chuej na východe Číny v dôsledku lejakov, v dôsledku ktorých nebezpečne stúpli hladiny niekoľkých riek vrátane veľtoku Jang-c'-ťiang.

Bývalí zamestnanci administratívy USA kritizujú vládnu politiku k Izraelu a Gaze

Bývalí zamestnanci administratívy USA kritizujú vládnu politiku k Izraelu a Gaze

DNES - 9:41Zahraničné

Bývalí predstavitelia administratívy prezidenta USA Joea Bidena tvrdia, že Washington svojím postojom k Izraelu a k vojne v Pásme Gazy ohrozil národnú bezpečnosť.