Gelato nie je to isté ako zmrzlina. Takto spoznáte rozdiel
- 7:21 04.07.2024
- Bratislava
Medzi týmito mrazenými pochúťkami existujú rozdiely.
Zmrzlina patrí medzi najobľúbenejšie pochúťky, najmä počas leta. Ak ste však boli v Taliansku, možno ste si všimli, že ich gelato chutí inak.
Gelato sa začalo vyrábať počas renesancie, keď alchymista Cosimo Ruggieri vytvoril prvú príchuť gelata, fior di latte, na dvore Mediciovcov vo Florencii. Sicílčan Francesco Procopio Cutò sprístupnil zmrzlinu verejnosti, keď v roku 1686 otvoril v Paríži kaviareň Le Procope.
„Gelato" a „zmrzlina" však nie sú len dva názvy pre tú istú pochúťku. Aj keď zmrzlina a gelato sú si podobné, zďaleka to nie je ten istý dezert. Aký je teda rozdiel medzi zmrzlinou a gelatom?
Rozdielne zloženie
Foto: Natalia Deriabina/Shutterstock.com
Existujú štyri hlavné rozdiely medzi talianskym gelatom a bežnou zmrzlinou. Prvým veľkým rozdielom medzi zmrzlinou a gelatom sú ingrediencie. Gelato sa zvyčajne vyrába z mlieka či smotany v závislosti od príchute. Medzi zložky zmrzliny sicílskeho typu patrí voda, smotana, trochu mlieka a pár žĺtkov. Americká zmrzlina sa však zvyčajne skladá z rovnakého pomeru tučnej smotany, plnotučného mlieka a z väčšieho množstva žĺtkov.
Ďalším významným rozdielom je, že gelato obsahuje oveľa menej mliečneho tuku ako americká zmrzlina. Zatiaľ čo zmrzlina obsahuje 14 až 25 % mliečneho tuku, obsah tuku v gelato sa pohybuje od 4 do 9 %.
Druhým rozdielom medzi gelato a zmrzlinou je, že gelato je hustejšie ako americká zmrzlina. Zatiaľ čo zmrzlina môže mať 50 a viac percent vzduchu, ktorý sa do nej vmieša, gelato má 20 až 30 percent.
Rozdielna teplota podávania aj výroby
Foto: MaraZe/Shutterstock.com
Tretím rozdielom medzi zmrzlinou a gelatom je, že gelato sa podáva o niečo teplejšie ako americká zmrzlina. Vyššia teplota posilňuje krémovú štruktúru zmrzliny a výrazné chute, pretože sa rýchlejšie rozpúšťajú v ústach.
Pokiaľ ide o prípravu gelata a zmrzliny, medzi vybavením na prípravu gelata a zmrzliny je výrazný rozdiel. Gelato sa zvyčajne vyrába v takzvanom laboratóriu, ktoré obsahuje pasterizátor, mrazničku určenú na výrobu gelata a ponorný mixér. Výrobcovia gelato používajú mrazničku s teplotou -12 °C, a až potom gelato vystavujú.
Na druhej strane, zmrzlina sa vyrába v kontinuálnych mrazničkách, pri ktorých sa zmrzlina zvyčajne prepravuje cez mraziaci tunel pri teplote -40 °C. Aby sa predĺžila trvanlivosť, výrobok sa potom uchováva v chladiacej miestnosti, kým nedosiahne -18 °C.
V dnešnej dobe si gelato môžete dopriať aj mimo Talianska a okrem malých výrobcov je dostupné aj v obchodoch.
Toto na čistenie plesne nepoužívajte, môžete ju ešte zhoršiť
Niektoré výrobky, ktoré majú pomáhať pri čistení plesne, môžu problém s ňou ešte zhoršiť.
Čo veda hovorí o Santovi a jeho soboch? Prekvapivé fakty
Santa Claus je magická bytosť, ktorá nosí darčeky deťom po celom svete a výdatne si pri tom pomáha kúzlom Vianoc.
Ako za 5 sekúnd zistiť, či je olivový olej pokazený
Aj taká odolná potravina ako olivový olej sa môže pokaziť. Ako čo najrýchlejšie zistiť, či ho ešte možno používať?
Ak máte tieto inteligentné spotrebiče, musíte byť na pozore. Takto vás dokážu špehovať
Zdanlivo neškodní pomocníci v domácnosti môžu nahrávať konverzácie majiteľov.
Čo sa deje s Antarktídou? Toto tam spozorovali po roztopení ľadu
Na najjužnejšom svetadiele sa odohrávajú zásadné zmeny.