• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 4.7.2024Meniny má Prokop
19°Bratislava

Erik Tomáš: Ak ľudia odmietnu pracovnú ponuku, tak prídu o dávku v hmotnej núdzi

  • 12:48 02.07.2024
  • Bratislava
Erik Tomáš: Ak ľudia odmietnu pracovnú ponuku, tak prídu o dávku v hmotnej núdzi

Ľuďom, ktorí odmietnu ponuku práce, môže byť krátená alebo úplne odobraná dávka v hmotnej núdzi na obdobie 12 mesiacov.

Cieľom legislatívneho návrhu je zamestnať čo najviac obyvateľov Slovenska, keďže je na trhu práce aktuálne voľných viac ako 80.000 pracovných miest. Opatrenia sa majú týkať aj kategorizácie aktivačného príspevku a zmeny režimu prác vo verejnom záujme. V utorok o tom na tlačovej konferencii informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Ak nezamestnaný človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu odobratá alebo krátená dávka v hmotnej núdzi. Samozrejme, musí ísť o pracovnú ponuku vhodnú a primeranú schopnostiam konkrétneho človeka,“ povedal Tomáš.

Zároveň dodal, že pôjde o podobný model, ktorý už v súčasnosti funguje pri prácach vo verejnom záujme. V tomto prípade, ak ľudia odmietnu verejnoprospešné práce a neodpracujú 32 hodín mesačne, tak im je automaticky odobraná alebo krátená dávka v hmotnej núdzi. Rovnaká situácia bude platiť podľa Tomáša aj pri ľuďoch, ktorí môžu pracovať, ale odmietnu ponuku práce napríklad preto, lebo sa im nepáči. Dávka v hmotnej núdzi im bude krátená alebo úplne odobraná na obdobie 12 mesiacov.

Tomáš podčiarkol, že nezamestnanému, ktorý odmietne relevantnú pracovnú ponuku, bude dávka v hmotnej núdzi odobraná. V prípade, že tento človek má rodinu a ďalšie príspevky, bude mu dávka krátená o konkrétnu sumu, ktorá sa vzťahuje na jednotlivca.

Ministerstvo práce prišlo v legislatívnom návrhu aj s ďalším opatrením, ktoré sa týka zmeny režimu prác vo verejnom záujme. Po novom budú môcť obyvatelia obcí na Slovensku vykonávať práce vo verejnom záujme na širšom území v rámci okresu. „V mnohých prípadoch totiž starostovia konkrétnych obcí nemajú dostatok práce pre týchto ľudí a oni potom len sedia doma a poberajú dávku v hmotnej núdzi, ako aj iné dávky,“ spresnil minister práce.

V balíku opatrení legislatívneho návrhu má byť aj kategorizácia aktivačného príspevku. Tomáš priblížil, že najnižší aktivačný príspevok by po novom mali dostať ľudia, ktorí len vykonávajú malé obecné služby, no nechcú sa riadne zamestnať. Vyšší aktivačný príspevok dostanú podľa neho ľudia, ktorí sa budú chcieť rekvalifikovať, vzdelávať alebo zúčastňovať na ďalších projektoch úradov práce. Tretí, najvyšší príspevok dostanú ľudia, ktorí sa riadne zamestnajú.

Šéf rezortu zdôraznil, že zatiaľ ide len o legislatívny zámer, na ktorom chce Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v lete pracovať a najskôr na jeseň prísť s jeho legislatívnym znením.

Petrík: Návrh ministra práce nerieši skutočný problém

Foto: TASR/Jaroslav Novák

Návrh ministra práce o krátení alebo odobraní dávky v hmotnej núdzi pre ľudí, ktorí odmietnu pracovnú ponuku, nerieši skutočný problém so zamestnanosťou. Opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Simona Petrík (PS) tak reagovala na návrhy, ktoré v utorok prezentoval na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Minister práce v tejto chvíli nevie garantovať, či štát vôbec dokáže vygenerovať dostatok pracovných miest, ktoré budú typom práce aj regionálnym rozložením vhodné pre dlhodobo nezamestnaných. Zároveň nepovedal, či si budú môcť uchádzači medzi ponukami vyberať. Veľmi vágne hovoril aj o počte a štruktúre ľudí, ktorých by sa odobratie či krátenie dávky týkalo,“ uviedla Petrík.

Doplnila, že v konečnom dôsledku môže ísť aj o rodičov maloletých detí či zdravotne znevýhodnených ľudí. Podľa nej tieto skupiny ľudí už v súčasnosti žijú v existenčných problémoch a odobratie dávky pre nich môže mať zničujúce následky.

Petrík zároveň upozornila, že návrh môže zvýšiť aj náklady pre samosprávy, ktoré financujú napríklad ošatenie či zdravotné prehliadky ľudí pri aktivačných prácach. „Ak skutočne dôjde k nárastu tohto typu pracovných miest, nie je jasné, či budú náklady naďalej niesť obce, alebo ich na seba preberú úrady práce,“ uzavrela.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Analytik upozorňuje: Takto sa budú vyvíjať ceny na slovenských čerpacích staniciach

Analytik upozorňuje: Takto sa budú vyvíjať ceny na slovenských čerpacích staniciach

DNES - 19:39Ekonomické

Ceny pohonných hmôt na Slovensku v minulom týždni pokračovali v raste.

Prieskum: Takmer polovica Slovákov robí prácu, ktorá ich napĺňa

Prieskum: Takmer polovica Slovákov robí prácu, ktorá ich napĺňa

DNES - 12:33Ekonomické

Viac ako polovica oslovených zároveň považuje svoje pracovné prostredie za priateľské a s kolegami dobre vychádza.

EÚ uvalila dočasné vyrovnávacie clá na dovoz elektromobilov na batérie z Číny

EÚ uvalila dočasné vyrovnávacie clá na dovoz elektromobilov na batérie z Číny

DNES - 12:28Ekonomické

Európska komisia vo štvrtok, deväť mesiacov po začatí antisubvenčného vyšetrovania, uvalila dočasné vyrovnávacie clá na dovoz elektrických vozidiel na batérie z Číny.

Slovensko môže prísť o financie EÚ, nesplnilo si záväzok

Slovensko môže prísť o financie EÚ, nesplnilo si záväzok

VČERA - 10:37Ekonomické

V nedeľu uplynula predĺžená lehota na prenesenie európskej smernice RED II o obnoviteľných zdrojoch energie do slovenskej legislatívy.

KOZ SR: Mýtus, že vysoké sociálne dávky odrádzajú od práce, je nepravdivý

KOZ SR: Mýtus, že vysoké sociálne dávky odrádzajú od práce, je nepravdivý

VČERA - 10:27Ekonomické

Konfederácia odborových zväzov SR považuje tvrdenie, že vysoké sociálne dávky odrádzajú od práce, za mýtus.