• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 6.7.2024Meniny má Patrícia, Patrik
22°Bratislava

Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

  • 13:42 02.07.2024
  • Bratislava
Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

Močový mechúr, rovnako jako iné orgány v tele človeka môžu postihnúť rôzne komplikácie.

Poruchy správnej funkcie močového mechúra môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života a zdravia jedinca. Pokiaľ trpíte problémami s vyprázdňovaním močového mechúra, je dôležité konzultovať svoje príznaky s lekárom-urológom, aby sa zistila príčina a zvolila sa vhodná liečba.

Problémy s močovým mechúrom: Príčiny a dôsledky

Problémy s močovým mechúrom sa môžu prejavovať ako močová inkontinencia (únik moču) alebo retencia moču (neschopnosť vyprázdniť močový mechúr). Tieto problémy môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, ako sú neurogénne príčiny, vek, zranenie alebo iné ochorenia.

Močový mechúr je kľúčovou súčasťou vylučovacieho systému. Počas dňa sa zdravý močový mechúr pravidelne vyprázdňuje každé 3 - 4 hodiny. Ak moč zostáva v mechúre príliš dlho, môže to viesť k infekciám a ďalším komplikáciám, vrátane poškodenia obličiek. Zvyškový moč, ktorý zostáva v mechúre, poskytuje ideálne prostredie pre rast baktérií, čo môže spôsobiť vznik infekcie.

Efektívne riešenie: Čistá intermitentná katetrizácia (ČIK)

Účinným riešením pre ľudí, ktorí nedokážu prirodzene vyprázdňovať svoj močový mechúr, môže byť čistá intermitentná katetrizácia. Táto metóda zahŕňa pravidelné cievkovanie močového mechúra za účelom jeho úplného vyprázdnenia. Katéter zostane zavedený iba počas cievkovania, je jednorazový a po použití sa zlikviduje.

Ako ČIK funguje?

ČIK je jednoduchá a bezpečná metóda, ktorú je možné vykonávať doma alebo na inom vhodnom mieste. Odporúča sa cievkovanie 4-krát až 6-krát denne podľa pokynov lekára. Ide o jednoduchú a bezpečnú procedúru, ktorú môže po zaškolení od zdravotníckeho personálu vykonávať sám pacient. Moč môže byť vypustený do toalety, fľaše, alebo zberného vrecka na moč, pripojeného priamo na katéter.

Veľmi vhodné je používanie jednorazových močových katétrov potiahnutých hydrofilnou vrstvou, ako sú katétre SpeediCath®. Táto vrstva zaisťuje hladký a klzký povrch umožňujúci jednoduché zavedenie a vytiahnutie katétra a v porovnaní s nepotiahnutými katétrami tak minimalizuje riziko podráždenia močovej trubice a znižuje pravdepodobnosť vzniku infekcií močových ciest.

Výhody ČIK

Pravidelné a dôkladné vyprázdnenie močového mechúra pomocou ČIK pomáha minimalizovať riziko vzniku infekcií močových ciest, poškodenia obličiek a ďalších komplikácií. Táto metóda sa najviac podobá normálnemu močeniu, čo prispieva k pohodliu a lepšej kvalite života pacientov.

Čistá intermitentná katetrizácia je efektívna metóda, ktorá pomáha pacientom dôkladne vyprázdniť močový mechúr a minimalizovať riziká spojené s retenciou moču. Ak máte problémy s močením, poraďte sa so svojím lekárom o možnostiach tejto liečby a o tom, ako ju správne vykonávať. Problémy s vyprázdňovaním močového mechúra nemusia byť neriešiteľné!

PM-33240

Zdroj: Info,sk/PR, Whitepress
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tenisky k šatám - ako aktualizovať svoj každodenný outfit

Tenisky k šatám - ako aktualizovať svoj každodenný outfit

13:31 02.07.2024Tlačové správy

Chcete si obliecť šaty? Asi nikoho netreba presviedčať, že je to ideálna voľba na jar a leto.

Ako doma zabaviť dieťa počas prázdnin?

Ako doma zabaviť dieťa počas prázdnin?

10:51 26.06.2024Tlačové správy

Prázdniny sú pre deti časom oddychu a zábavy, no pre rodičov môžu predstavovať výzvu, ako zabezpečiť, aby ich deti mali zmysluplné a aktívne trávenie voľného času.

Ako dôkladne umyť auto? Interiér aj exteriér

Ako dôkladne umyť auto? Interiér aj exteriér

13:24 24.06.2024Tlačové správy

Dôležitou témou pri kúpe auta by malo byť aj to, ako sa oň budete starať. Pravidelné čistenie môže znížiť alebo naopak zvýšiť konečnú cenu vozidla, ak ho budete chcieť po čase predať.

Ako na bezpečnú jazdu v aute: Návod pre začiatočníkov

Ako na bezpečnú jazdu v aute: Návod pre začiatočníkov

16:55 24.05.2024Tlačové správy

Pri jazde autom je bezpečnosť vždy na prvom mieste. Bez ohľadu na to, či ste práve získali vodičský preukaz, alebo už niekoľko rokov jazdíte.