• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 5.7.2024Dnes je Sviatok sv. Cyrila a Metoda
26°Bratislava

KOZ SR: Mýtus, že vysoké sociálne dávky odrádzajú od práce, je nepravdivý

  • 10:27 03.07.2024
  • Bratislava
KOZ SR: Mýtus, že vysoké sociálne dávky odrádzajú od práce, je nepravdivý

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR považuje tvrdenie, že vysoké sociálne dávky odrádzajú od práce, za mýtus.

Dôvodom chudoby je podľa nej nedostatok práce, ako aj kvalifikačná a regionálna disparita. V statuse na sociálnej sieti tak reagovala na návrh ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erika Tomáša (Hlas-SD).

Na Slovensku sa dlhodobo šíri mýtus o tom, ako vysoké sociálne dávky odrádzajú pracovať. Tento mýtus je nepravdivý a doslova hlúpy, no stále medzi ľuďmi žije, keďže ho dlhodobo živia politici, ktorí namiesto riešení radšej hľadajú, na koho problém hodiť. A na koho je to najjednoduchšie? Na chudobných, ktorí sa nevedia brániť,“ uviedla konfederácia.

Obyvatelia marginalizovaných rómskych komunít, ale aj majorita z chudobnejších regiónov má podľa KOZ SR iný dôvod, ktorý ich od práce odradzuje, a to jej nedostatok a kvalifikačná, ale aj regionálna disparita.

Šéf rezortu práce v utorok (2. 7.) informoval, že ľuďom, ktorí odmietnu ponuku práce, môže byť krátená alebo úplne odobraná dávka v hmotnej núdzi na obdobie 12 mesiacov. Cieľom legislatívneho návrhu je zamestnať čo najviac obyvateľov Slovenska, keďže je na trhu práce aktuálne voľných viac ako 80.000 pracovných miest. Opatrenia sa majú týkať aj kategorizácie aktivačného príspevku a zmeny režimu prác vo verejnom záujme.

Tomáš: Reakcia KOZ SR na nový legislatívny zámer svedčí o jeho nepochopení

Reakcia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR na zámer obmedzovať dávky ľuďom, ktorí odmietnu vhodnú pracovnú ponuku, svedčí o jeho nepochopení. Nejde o žiaden mýtus, ale realitu, ktorá už dlhodobo trápi viaceré regióny Slovenska. Uviedol to v stredu minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) v reakcii na vyjadrenie KOZ SR.

„Nikto nehovoril o 'vysokých sociálnych dávkach, ktoré odrádzajú ľudí od práce', ale o nespochybniteľnom fakte, že medzi nezamestnanými je mnoho ľudí, ktorí môžu pracovať, ale nechcú pracovať, pričom im sociálne dávky na tento spôsob života stačia. Takto nastavený systém absolútne nemotivuje túto skupinu ľudí hľadať si zamestnanie,“ uviedol Tomáš.

Podotkol, že práve práca je tým najlepším nástrojom boja proti chudobe. Rezort preto podľa neho okrem reštriktívnych opatrení spustil balík projektov, ktoré majú pomôcť nezamestnaným nájsť si prácu. V spolupráci s ďalšími ministerstvami pripravuje aj novú škálu povolaní určenú predovšetkým pre nízkokvalifikovaných a dlhodobo nezamestnaných ľudí.

„Od KOZ SR by sme logicky skôr očakávali podporu snahy zamestnať čo najviac slovenských občanov a namiesto plytkých fráz odborné stanoviská k tejto téme,“ uzavrel šéf rezortu práce.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Analytik upozorňuje: Takto sa budú vyvíjať ceny na slovenských čerpacích staniciach

Analytik upozorňuje: Takto sa budú vyvíjať ceny na slovenských čerpacích staniciach

VČERA - 19:39Ekonomické

Ceny pohonných hmôt na Slovensku v minulom týždni pokračovali v raste.

Prieskum: Takmer polovica Slovákov robí prácu, ktorá ich napĺňa

Prieskum: Takmer polovica Slovákov robí prácu, ktorá ich napĺňa

VČERA - 12:33Ekonomické

Viac ako polovica oslovených zároveň považuje svoje pracovné prostredie za priateľské a s kolegami dobre vychádza.

EÚ uvalila dočasné vyrovnávacie clá na dovoz elektromobilov na batérie z Číny

EÚ uvalila dočasné vyrovnávacie clá na dovoz elektromobilov na batérie z Číny

VČERA - 12:28Ekonomické

Európska komisia vo štvrtok, deväť mesiacov po začatí antisubvenčného vyšetrovania, uvalila dočasné vyrovnávacie clá na dovoz elektrických vozidiel na batérie z Číny.

Slovensko môže prísť o financie EÚ, nesplnilo si záväzok

Slovensko môže prísť o financie EÚ, nesplnilo si záväzok

10:37 03.07.2024Ekonomické

V nedeľu uplynula predĺžená lehota na prenesenie európskej smernice RED II o obnoviteľných zdrojoch energie do slovenskej legislatívy.