• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 5.7.2024Dnes je Sviatok sv. Cyrila a Metoda
26°Bratislava

Na východe Číny evakuovali takmer štvrť milióna ľudí

  • 10:30 03.07.2024
  • Peking
Na východe Číny evakuovali takmer štvrť milióna ľudí

Takmer štvrť milióna ľudí už evakuovali v provincii An-chuej na východe Číny v dôsledku lejakov, v dôsledku ktorých nebezpečne stúpli hladiny niekoľkých riek vrátane veľtoku Jang-c'-ťiang.

TASR o tom informuje podľa agentúry AFP odvolávajúcej sa na stredajšie správy čínskych médií.

Búrky v tejto provincii ovplyvnili životy 991.000 ľudí a do utorňajšieho popoludnia si vyžiadali evakuáciu dovedna zhruba 242.000 osôb. „Do utorka 16.00 h spôsobili lejaky spúšť v 36 okresoch a siedmich mestách v provincii An-chuej,“ informovala čínska agentúra Sinchua odvolávajúc sa na miestne úrady.

Hladina najdlhšej čínskej rieky Jang-c'-ťiang už prekročila kritické hodnoty a stále ešte stúpa. Priehrady a hrádze pozdĺž nej monitorujú desaťtisíce ľudí.

Lejaky spôsobili nárast hladín aj ďalších zhruba 20 riek a šiestich jazier v provincii An-chuej.

Stovky meteorologických staníc tam od pondelka podvečera do utorňajšieho podvečera zaznamenali vyše 100 milimetrov zrážok. V okrese Che-si neďaleko provinčnej metropoly Che-fei evidovali dokonca 266 milimetrov zrážok.

Podľa predpovedí tamojších meteorológov bude v An-chuej pršať až do piatka, pričom pre južné časti provincie vydali aj výstrahy pred „geologickými katastrofami“.

Intenzívne zrážky zažíval v ostatných týždňoch i juh Číny. V hornatej provincii Chu-nan si záplavy v júni vyžiadali päť obetí a zosuvy pôdy ďalších osem ľudských životov. V susednej provincii Kuang-tung prišlo v dôsledku júnových záplav o život až 38 ľudí.

Čína v posledných mesiacoch zažíva extrémne výkyvy počasia - od prívalových dažďov až po veľké horúčavy. Táto ázijská krajina je najväčším producentom skleníkových plynov, ktoré podľa vedcov spôsobujú klimatické zmeny a zvyšujú frekvenciu a intenzitu extrémov počasia.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

DNES - 19:02Zahraničné

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii.

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

DNES - 17:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v piatok s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine.

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

DNES - 16:29Zahraničné

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

DNES - 14:51Zahraničné

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery, informujú AP a AFP.

Putin prijal v Kremli Orbána, je pripravený diskutovať o Ukrajine

Putin prijal v Kremli Orbána, je pripravený diskutovať o Ukrajine

DNES - 14:08Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o "nuansách" mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.