• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 5.7.2024Dnes je Sviatok sv. Cyrila a Metoda
22°Bratislava

Trump a Putin nediskutujú o vojne na Ukrajine, tvrdí Kremeľ

  • 11:10 03.07.2024
  • Moskva/Washington
Trump a Putin nediskutujú o vojne na Ukrajine, tvrdí Kremeľ

Ruský prezident Vladimir Putin a bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump nevedú dialóg o podmienkach dosiahnutia mieru na Ukrajine.

Na stredajšej tlačovej konferencii v Moskve to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informovala agentúra Reuters.

Trump už skôr opakovane vyhlásil, že ak bude znovuzvolený, má v úmysle dosiahnuť urovnanie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou za 24 hodín.

Portál Politico odvolávajúci sa na dvoch expertov na národnú bezpečnosť blízkych Trumpovi v utorok napísal, že republikán v rámci svojho plánu ukončiť vojnu na Ukrajine rokuje s Putinom o tom, akú časť okupovaného ukrajinského územia si môže Moskva ponechať.

Politico neuvádza podrobnosti o formáte, v akom tieto rokovania prebiehajú a v akom štádiu sa nachádzajú, ani o akých územiach sa diskutuje.

Trump zároveň podľa spomínaných zdrojov zvažuje možnosť uzavrieť s Putinom dohodu, podľa ktorej by sa Severoatlantická aliancia nerozširovala ďalej na východ, najmä o Ukrajinu a Gruzínsko.

Ukončenie konfliktu na Ukrajine je podľa Politica súčasťou Trumpovho plánu týkajúceho sa reformy NATO. Portál píše, že je nepravdepodobné, že by Spojené štáty v prípade opätovného víťazstva Trumpa vystúpili z NATO, potenciálny budúci prezident však zvažuje vytvorenie „dvojstupňového systému“ v Aliancii.

Túto myšlienku ako prvý predostrel popredný predstaviteľ Trumpovej administratívy, bývalý generálporučík Keith Kellogg. Spočíta v tom, že krajiny, ktoré nesplnia cieľ výdavkov na obranu vo výške dvoch percent HDP, nebudú profitovať zo štedrých príspevkov Washingtonu a nedostanú bezpečnostné záruky zo strany USA.

Politico poznamenáva, že túto ideu možno považovať za porušenie článku 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý zaručuje kolektívnu obranu v prípade útoku na jedného z členov Aliancie.

Podľa Politica plánujú Spojené štáty zachovať „jadrový dáždnik“ nad Európou a ponechať svoje letectvo a základne v Nemecku, Británii a Turecku.

Politico konštatuje, že Trumpov nový prístup k NATO „bude predstavovať revolúciu“, ktorú Európa v dohľadnej dobe nie je úplne schopná uskutočniť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

DNES - 19:02Zahraničné

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii.

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

DNES - 17:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v piatok s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine.

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

DNES - 16:29Zahraničné

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

DNES - 14:51Zahraničné

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery, informujú AP a AFP.

Putin prijal v Kremli Orbána, je pripravený diskutovať o Ukrajine

Putin prijal v Kremli Orbána, je pripravený diskutovať o Ukrajine

DNES - 14:08Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o "nuansách" mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.