• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 5.7.2024Dnes je Sviatok sv. Cyrila a Metoda
23°Bratislava

Von der Leyenová má dva týždne na zaistenie dostatku hlasov v europarlamente

  • 12:59 03.07.2024
  • Brusel
Von der Leyenová má dva týždne na zaistenie dostatku hlasov v europarlamente

Pred hlasovaním v europarlamente má von der Leyenová dva týždne na to, aby vyvinula dostatok diplomatického úsilia a získala potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v utorok za zatvorenými dverami stretla s predstaviteľmi politických skupín Európskeho parlamentu (EP). Jej cieľom bolo získať dostatočnú podporu v hlasovaní EP pre svoju nomináciu na druhý mandát na čele exekutívy EÚ, informuje spravodajca TASR.

Týždenník Politico spresnil, že pred hlasovaním v europarlamente, ktoré je naplánované počas júlovej plenárnej schôdze (16. - 19. júla), má von der Leyenová dva týždne na to, aby vyvinula dostatok diplomatického úsilia a získala potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

V novom europarlamente bude sedieť 720 zákonodarcov, takže šéfka eurokomisie potrebuje najmenej 361 hlasov. Po júnových eurovoľbách je jasné, že tri hlavné proeurópske frakcie - Európska ľudová strana (EPP), socialisti a demokrati (S&D) a liberáli z Obnovme Európu (RE) - majú spolu vyše 395 mandátov. Na túto „ľahkú matematiku“ sa však von der Leyenová nemôže spoliehať - aj preto, že v každej z troch hlavných frakcií je približne desatina poslancov, ktorá má voči nej výhrady.

Šéfka eurokomisia v júli 2019 získala 383 hlasov, čo bolo iba o deväť viac ako potrebných 374.

Politico spresňuje, že von der Leyenová v utorok počas hodinového stretnutia s vedúcimi proeurópskych politických skupín predstavila široké politické priority eurokomisie na ďalšie päťročné obdobie.

Predsedníčka skupiny socialistov Iratxe Garcíová novinárom prezradila, že za svoju frakciu trvala na politike sociálnej a rodovej rovnosti a na „jasnom záväzku“ EK pre pokračovanie Európskej zelenej dohody.

Proti zelenej dohode sa vymedzuje euroskeptická frakcia Európski konzervatívci a reformisti (ECR), zatiaľ tretia najvplyvnejšia v europarlamente. Frakcii však hrozí rozpad v dôsledku česko-maďarsko-rakúskej iniciatívy (strany ANO, Fidesz a FPÖ), ktorá chce vytvoriť novú skupinu s názvom Vlastenci pre Európu a ktorá - ak vznikne - môže odobrať časť kresiel ECR.

Novočrtajúca sa frakcia sa tiež vymedzuje proti zelenej agende. V tom vidí svoju šancu skupina Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA). Spolupredseda Zelených Bas Eickhout novinárom pripomenul, že ak chce mať von der Leyenová dostatok hlasov, tak musí počítať s ich skupinou. Zelení majú v novom zložení EP 54 hlasov.

Podľa neho bude pre von der Leyenovú nebezpečné hľadať podporu v ECR. „Môže získať napríklad 25 hlasov od talianskej delegácie, ale zároveň môže stratiť 20 hlasov od delegácie S&D,“ vysvetlil Eikchout.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

DNES - 19:02Zahraničné

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii.

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

DNES - 17:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v piatok s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine.

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

DNES - 16:29Zahraničné

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

DNES - 14:51Zahraničné

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery, informujú AP a AFP.

Putin prijal v Kremli Orbána, je pripravený diskutovať o Ukrajine

Putin prijal v Kremli Orbána, je pripravený diskutovať o Ukrajine

DNES - 14:08Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o "nuansách" mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.