• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 6.7.2024Meniny má Patrícia, Patrik
22°Bratislava

Francúzsko sa v druhom kole volieb môže stretnúť s rekordnou neúčasťou voličov

  • 13:51 03.07.2024
  • Paríž
Francúzsko sa v druhom kole volieb môže stretnúť s rekordnou neúčasťou voličov

Časť voličov vo Francúzsku, ktorých favorit už nebude v hre v druhom kole predčasných volieb, zvažuje, že v nedeľu 7. júla už nepôjde voliť.

Vyplýva to z prieskumov verejnej mienky zverejnených v stredu aj francúzskym denníkom Le Monde, informuje TASR.

Francúzski politológovia Céline Braconnierová a Jean-Yves Dormagen na základe prieskumov predpokladajú, že po silnej účasti voličov v prvom kole volieb môže v ich druhom kole dôjsť k rekordnej neúčasti voličov.

Neobvykle vysoká účasť voličov v prvom kole volieb mala za následok, že bolo zvolených až 76 poslancov - v porovnaní s iba piatimi v roku 2022 a štyrmi v roku 2017.

Miesto v parlamente, ktorý vzíde z predčasných volieb, má tak už zaručené 38 poslancov krajne pravicového Národného združenia (RN) a 32 poslancov Nového ľudového frontu (NFP) - zvolení boli pritom aj vo volebných obvodoch, kde pravidelne padajú rekordy v neúčasti voličov.

V 307 volebných obvodoch prospela vysoká účasť trom hlavným politickým táborom a vďaka nej si každý blok udržal svojho kandidáta aj pre voľby v druhom kole.

V snahe zabrániť RN získať po druhom kole volieb v parlamente absolútnu väčšinu sa však NFP a v menšej miere aj prezidentská väčšina Spolu (ENS) rozhodli pre riskantnú taktiku, keď stiahli svojho kandidáta v prospech druhej strany z tzv. republikánskeho tábora. Ak by ENS a NFP k tejto taktike nepristúpili, vo väčšine prípadov by vyhralo RN - v priemere by NFP prevýšilo o viac než štyri percentuálne body a ENS ešte viac.

Napriek tejto taktike je však výsledok druhého kola volieb neistý: na jednej strane je to nerozhodnosť voličov, ktorých kandidát vypadol po prvom kole, alebo sa ďalšieho boja o hlasy voličov vzdal.

Prieskumom inštitútu Cluster 17 sa zistilo, že v tábore súčasnej prezidentskej väčšiny by v prípade absencie „svojho“ kandidáta v druhom kole volieb šesť z desiatich voličov vôbec nešlo voliť; traja vyjadrili odhodlanie hlasovať v prospech NFP a jeden by svoj hlas odovzdal krajne pravicovému RN.

Pokiaľ ide o voličov NFP, ak nebude možné podporiť vybraného kandidáta z prvého kola, piati z desiatich voličov NFP by si vôbec nevyberali medzi kandidátom ENS a RN, ale štyria voliči vyjadrili pripravenosť hlasovať proti RN.

Jordan Bardella, ktorého RN sa v prvom kole volieb umiestnilo na prvom mieste, žiadal voličov o podporu v snahe získať v parlamente „absolútnu väčšinu“ - najmenej 289 mandátov. Podľa prieskumu inštitútu Ifop pre web LCI však 63 percent si takýto scenár neželá.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

VČERA - 19:02Zahraničné

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii.

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

VČERA - 17:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v piatok s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine.

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

VČERA - 16:29Zahraničné

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

VČERA - 14:51Zahraničné

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery, informujú AP a AFP.

Putin prijal v Kremli Orbána, je pripravený diskutovať o Ukrajine

Putin prijal v Kremli Orbána, je pripravený diskutovať o Ukrajine

VČERA - 14:08Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o "nuansách" mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.