• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 6.7.2024Meniny má Patrícia, Patrik
22°Bratislava

Nový holandský premiér prisľúbil podporu Ukrajine, kritizoval Rusko

  • 14:16 03.07.2024
  • Haag
Nový holandský premiér prisľúbil podporu Ukrajine, kritizoval Rusko

Nový holandský premiér Dick Schoof v stredu prisľúbil, že bude pokračovať vo finančnej, vojenskej a politickej podpore Ukrajiny. Vo svojom prvom príhovore v novej funkcii tiež kritizoval Rusko.

Nemali by sme byť naivní. Len pár hodín letu odtiaľto prebieha strašná vojna, v ktorej Rusku na ľudských životoch nezáleží,“ povedal počas svojho príhovoru v parlamente Schoof (67).

Nový premiér zároveň prisľúbil, že splní cieľ vynakladať dve percentá hrubého domáceho produktu na obranu. Túto hranicu stanovila Severoatlantická aliancia (NATO), ktorú už čoskoro vo funkcii generálneho tajomníka povedie Schoofov predchodca Mark Rutte.

Po svojej utorkovej inaugurácii Schoof povedal skupinke novinárov, že hlavná hrozba pre Holandsko jednoznačne prichádza z východu. „Možno pre to, že som bol šéfom spravodajských služieb, mám trochu väčšie obavy ako ostatní,“ poznamenal.

Rutteho vláda tento rok podpísala dohodu o vojenskej pomoci

pre Ukrajinu vo výške dvoch miliárd eur na desať rokov, neskôr rozšírená o ďalšiu miliardu. Rutte stál aj na čele snahy o poskytnutie stíhačiek F-16 Ukrajine. Prezident Volodymyr Zelenskyj toto rozhodnutie označil za historické.

Schoof vedie kabinet bez predsedov štyroch pravicových strán, ktoré po volebnom víťazstve krajne pravicového lídra Geerta Wildersa vytvorili koalíciu.

Wilders sa vzdal nároku na premiérske kreslo, pretože niektorí potenciálni koaliční partneri s ním odmietli viesť koaličné rokovania kvôli jeho protiislamským a euroskeptickým názorom.

Holandsko je momentálne v centre pozornosti Bruselu, ktorý sa chce uistiť, že tento kľúčový člen EÚ bude aj naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu v rámci európskeho spoločenstva.

Schoof prisľúbil, že bude dodržiavať medzinárodné dohody, ale zároveň varoval, že Holandsko nebude v environmentálnej politike zavádzať prísnejšie pravidlá než iné krajiny. „Nemusíme byť vždy najlepším žiačikom v triede. A ani si to nemôžeme dovoliť,“ uzavrel túto tému premiér.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

VČERA - 19:02Zahraničné

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii.

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

VČERA - 17:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v piatok s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine.

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

VČERA - 16:29Zahraničné

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

Vatikán uznal arcibiskupa Vigana vinným zo schizmy a exkomunikoval ho

VČERA - 14:51Zahraničné

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery, informujú AP a AFP.

Putin prijal v Kremli Orbána, je pripravený diskutovať o Ukrajine

Putin prijal v Kremli Orbána, je pripravený diskutovať o Ukrajine

VČERA - 14:08Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o "nuansách" mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.