• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 6.7.2024Meniny má Patrícia, Patrik
27°Bratislava

Fico a Šimečka reagovali na rozhodnutie Ústavného súdu SR

  • 20:38 03.07.2024
  • Bratislava
Fico a Šimečka reagovali na rozhodnutie Ústavného súdu SR

Premiér od Čaputovej i opozície žiada ospravedlnenie.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) víta a rešpektuje stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR. V mene celej vládnej koalície požiadal bývalú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, opozíciu, médiá i mimovládne organizácie o ospravedlnenie. Uviedol to na sociálnej sieti.

Predseda vlády žiada ospravedlnenie za „prejavy nenávisti a organizovanie štvavých verejných protestov“ v súvislosti s vládnym návrhom zákona. Ten, ako podotkol, zrušil Úrad špeciálnej prokuratúry, znížil trestné sadzby či skrátil premlčacie lehoty. „Dal prednosť odškodňovaniu obetiam trestných činov a vykonal ďalšie nevyhnutné zmeny v trestnom zákonodarstve,“ vyhlásil Fico.

ÚS SR podľa jeho slov v stredu rozhodol, že vládna koalícia spor o túto novelizáciu trestného zákonodarstva vyhrala nad „nenávistnou opozíciou“. „Treba vyzdvihnúť profesionálnu prácu ministerstva spravodlivosti SR, ktoré do legislatívneho procesu predložilo kvalifikovaný návrh, ktorý aj podľa Ústavného súdu SR nebol ani v skrátenom legislatívnom konaní v rozpore s Ústavou SR,“ skonštatoval premiér.

Šimečku mrzí, že vláda dosiahla svoj zámer

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka rešpektuje rozhodnutie ÚS SR, ale mrzí ho, že vláda vďaka nemu dosiahla svoj zámer. Podľa neho docielila zníženie trestov a skrátenie premlčacích lehôt pre zlodejov, korupčníkov a iných kriminálnikov. Uviedol to v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS. V tejto súvislosti podľa neho ide o zlyhanie vlády a ministerstva spravodlivosti a je rád, že sa deštruktívnym návrhom zabránilo.

Presadili amnestie pre svojich ľudí, na hulváta a proti verejnému záujmu. To je zlá správa pre spravodlivosť aj bezpečnosť ľudí na Slovensku,“ doplnil Šimečka. Potvrdilo sa však podľa neho, že navrhnutá novela trestných kódexov bola z časti v rozpore s ústavou. „Ústavný súd to skonštatoval pri ustanoveniach, ako je spätné otváranie dohôd o vine a treste či použitie nezákonného dôkazu v prospech obvineného,“ podotkol.

Ako uviedol, potvrdilo sa tiež, že dôvody pre použitie skráteného legislatívneho konania musia byť dôkladne zvažované a nesmú sa používať svojvoľne. „Takto sa jednoducho nemajú prijímať zákony. V PS na to upozorňujeme od začiatku a ústavní sudcovia to dnes verejne potvrdili, hoci rozhodli konzervatívne a v tomto konkrétnom prípade nezastavili celú novelu,“ zdôraznil.

ÚS SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Gröhling: Premiér zneužil sviatok na šírenie nenávisti a bičovanie emócií

Gröhling: Premiér zneužil sviatok na šírenie nenávisti a bičovanie emócií

DNES - 9:26Domáce

Predseda vlády kritizoval progresívne a liberálne ideológie, hovoril o potrebe postavenia silnej hrádze voči nim.

Rodina po rozvode: Plnohodnotné detstvo môžu deti zažiť aj v neúplnej rodine

Rodina po rozvode: Plnohodnotné detstvo môžu deti zažiť aj v neúplnej rodine

DNES - 9:03Domáce

Deti môžu zažiť plnohodnotné detstvo a dospievanie aj v neúplnej rodine.

Požiar v psychiatrickej nemocnici: Na mieste zasahovalo 19 hasičov

Požiar v psychiatrickej nemocnici: Na mieste zasahovalo 19 hasičov

DNES - 6:48Domáce

Pri požiari v psychiatrickej nemocnici v Pezinku sa zranila jedna osoba.

Šimečka vyzval premiéra, aby prestal urážať státisíce voličov

Šimečka vyzval premiéra, aby prestal urážať státisíce voličov

DNES - 6:12Domáce

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vyzval premiéra Roberta Fica, aby prestal urážať státisíce voličov, ktorí si vo voľbách vybrali myšlienky slobody, rovnosti a lepšej budúcnosti pre našu vlasť.

Turistika si na magistrále poranila nohu, letel po ňu vrtuľník

Turistika si na magistrále poranila nohu, letel po ňu vrtuľník

VČERA - 19:19Domáce

Na miesto vyslali leteckých záchranárov.