• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
12°Bratislava

Smer pridáva Slovákom kvapky jedu, hovorí Kaník o rozpočte

  • 12:50 11.12.2013
  • BRATISLAVA
Smer pridáva Slovákom kvapky jedu, hovorí Kaník o rozpočte

Výsledkom politiky ochrany nízkopríjmových skupín z dielne vládneho Smeru-SD je veľké sklamanie národa. Vyhlásil to v rámci rozpravy k návrhu rozpočtu na budúci rok Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS.

Dôkazom toho je podľa neho aj odklon ľudí od vládnej strany, ktorý sa prvýkrát masovo prejavil v župných voľbách v Banskobystrickom kraji. Výsledkom politiky Smeru je totiž podľa Kaníka iba pretrvávajúca deformácia sociálneho systému, jeho nespravodlivosť a podporovanie pasivity a neaktivity.

Opatrenia, ktoré sú proti hospodárskemu rastu a zvyšovaniu zamestnanosti, sú pritom podľa Kaníka aj súčasťou rozpočtu na budúci rok. "Kvapky jedu do tohto smrteľného kokteilu vláda pridáva ďalej,“ konštatoval. Kým v predchádzajúcom období to bolo zvyšovanie daní a odvodov a znižovanie pružnosti pracovného trhu, teraz kabinet Roberta Fica podľa neho pridáva napríklad daň zo straty.

Výsledkom zavedenia licencií bude podľa Kaníka iba prečistenie Obchodného registra o neaktívne firmy, ktoré budú zlikvidované. Podobne môžu byť podľa neho zlikvidované aj firmy, ktoré podnikajú, zamestnávajú ľudí, ale sú v strate, na nule, alebo len v minimálnom zisku. Ako dodal, prekvapenie však môže prísť aj od firiem, ktoré doteraz vykazovali štandardné zisky, no teraz si povedia, že už nezaplatia viac, ako musia. "Firmy si povedia, čo je veľa, to je príliš. Zaplatia licenciu a ani o euro viac," myslí si Kaník.

Celkovo je tak rozpočet na budúci rok v podaní vlády Smeru-SD podľa Kaníka skôr len tipovaním a kasínom. Preto ministrovi Petrovi Kažimírovi po svojom vystúpení daroval ruletu. "Štátny rozpočet je ruletou, kasínom, tipovaním a zatiaľ vláda tipuje veľmi, veľmi zle," povedal s tým, že podobne zle tipovala vláda aj vlani. Rozpočet sa napokon musel napĺňať opatreniami, s ktorými schválený materiál nepočítal.

"Je to predovšetkým predajom ropy, vysoko nad rozpočtom plánovaný rozsah a nečerpaním eurofondov," hovorí Kaník. Na spolufinancovaní k eurofondom sa totiž nečerpaním ušetrilo vo výdavkoch až 400 mil. eur, čo však na druhej strane poškodilo aj slovenskému hospodárstvu. "Vďaka eurofondom má prúdiť impulz pre slovenskú ekonomiku. To je také Pyrrhovo víťazstvo," dodal Kaník.

Podobne môžu podľa neho chýbať vláde peniaze aj v budúcom roku a bude potrebovať vykrývať výpadky ďalšími opatreniami. V ohrození preto vidí predovšetkým druhý pilier. "Peniaze v druhom pilieri sú ohrozené a zo dňa na deň ohrozenejšie," tvrdí. Vyzval preto vládnych, ale aj opozičných poslancov, aby prijali ústavný zákon na ochranu druhého piliera.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
S&P potvrdila rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:04Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) v piatok potvrdila, že Slovensko si udržalo rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

Across: Herný biznis má s olympiádou v e-športoch veľký potenciál rásť ďalej

Across: Herný biznis má s olympiádou v e-športoch veľký potenciál rásť ďalej

VČERA - 16:04Ekonomické

Herný biznis by mal v tomto roku vygenerovať vo svete príjmy vo výške viac ako 280 miliárd dolárov.

SaS: Potraviny na Slovensku od januára tohto roka doteraz zdraželi o tretinu

SaS: Potraviny na Slovensku od januára tohto roka doteraz zdraželi o tretinu

VČERA - 15:18Ekonomické

Potraviny na Slovensku od januára tohto roka doteraz zdraželi o tretinu, ich ceny sa neznížili.

Benátky zvýšia vstupný poplatok pre jednodňových turistov na dvojnásobok

Benátky zvýšia vstupný poplatok pre jednodňových turistov na dvojnásobok

19:01 24.10.2024Ekonomické

Turisti, ktorí pricestujú do Benátok na jeden deň, budú musieť od nasledujúcej sezóny platiť vstupný poplatok v dvojnásobnej výške oproti sume, ktorá platila počas skúšobnej fázy.

Coca-Cola sťahuje z trhu v Rakúsku 28 miliónov fliaš

Coca-Cola sťahuje z trhu v Rakúsku 28 miliónov fliaš

18:22 24.10.2024Ekonomické

Zákazníci by nápoj nemali konzumovať.